Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αύξηση της θητείας με κλήρωση και μισθό εξετάζει το Πεντάγωνο

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας φέρεται να εξετάζει επέκταση της στρατιωτικής θητείας με την πρόσληψη 1.000 οπλιτών ύστερα από «κλήρωση»

stratos600_050214

Σϋμφωνα με τον «Βηματοδότη», οι προσλήψεις αυτές θα γίνουν με έναν «επαναστατικό» τρόπο: Θα επεκταθεί η στρατιωτική θητεία για 1.000 κληρωτούς για έναν χρόνο, οι οποίοι θα επιλεγούν με… κλήρωση. Οσοι κληρωθούν θα λαμβάνουν τον κατώτερο στρατιωτικό μισθό, ήτοι 700 ως και 800 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτόν λύνονται, όπως ειπώθηκε σε ειδική σύσκεψη στο Πεντάγωνο, δύο θέματα: και η επέκταση της θητείας για έναν χρόνο, έστω με αυτόν τον τρόπο, και η καταπολέμηση της ανεργίας για 1.000 νέους για έναν χρόνο.

Άλλωστε οι εισηγήσεις των γενικών επιτελείων για 12μηνη θητεία έχουν παγώσει και κανείς δεν τολμά να τις ξεπαγώσει σε προεκλογική περίοδο.

Στο τραπέζι έχει πέσει πάντως και δεύτερη πρόταση για την ενίσχυση των στρατιωτικών σχηματισμών: η εθελοντική θητεία των γυναικών. Το υπουργείο είναι έτοιμο να δώσει κίνητρα σε γυναίκες που θέλουν να καταταγούν εθελοντικά στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η πρόταση αυτή απλώς ρίχτηκε στο τραπέζι από τους στρατιωτικούς αφού ώσπου να γίνει (αν γίνει) νόμος θα χρειαστεί αρκετός χρόνος.

By