Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αύξηση 33% του AIDS την τελευταία 10ετία

Δύο εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι φορείς του AIDS σύμφωνα με τον ΠΟΥ

aids800_500

Κατά 33% έχει αυξηθεί από το 2001 ο αριθμός των εφήβων που είναι φορείς του ιού HIV ο οποίος προκαλεί το AIDS ξεπερνώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα δύο εκατομμύρια το 2013 ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Παρουσιάζοντας τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση της ασθένειας στους εφήβους, ο ΠΟΥ τόνισε ότι «2,1 εκατομμύρια έφηβοι, ηλικίας από 10 έως 19 ετών, ζουν με τον ιό και πολλοί από αυτούς δεν λαμβάνουν την απαραίτητη θεραπευτική αγωγή για να παραμείνουν σε καλή φυσική κατάσταση και να αποφευχθεί η μετάδοση» του HIV.

Λόγω της ανεπαρκούς θεραπευτικής αγωγής και της έλλειψης υπηρεσιών που να ασχολούνται αποκλειστικά με τους εφήβους φορείς, το ποσοστό θνησιμότητας στους νέους ασθενείς αυξήθηκε κατά 50% από το 2005 μέχρι το 2012, την ίδια περίοδο κατά την οποία στους ενηλίκους μειώθηκε κατά 30%. Το 2005 πέθαναν από AIDS 70.000 έφηβοι ενώ το 2012 οι θάνατοι αυξήθηκαν στους 104.000. Αντιθέτως, ενώ το 2005 πέθαναν 2,3 ενήλικοι ασθενείς, το 2012 ο αριθμός των θανάτων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα μειώθηκε στο 1,6 εκατομμύριο.

Είναι η πρώτη φορά που ο ΠΟΥ κάνει συστάσεις για τους εφήβους φορείς αλλά και εκείνους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Μεταξύ άλλων προτείνει στους πολιτικούς και τους κοινωνικούς φορείς των χωρών να θέσουν σε εφαρμογή προγράμματα αποκλειστικά για εφήβους.

Από τα 2 εκατομμύρια των εφήβων φορέων, μια μικρή μειοψηφία ακολουθεί κάποια θεραπευτική αγωγή. Οι υπόλοιποι είναι στην πλειονότητά τους παιδιά που ζουν στην Ασία και την υποσαχάρια Αφρική και δεν παίρνουν κανένα φάρμακο. Ειδικά στην Αφρική, οι φορείς είναι κυρίως νεαρές κοπέλες που είχαν ερωτικές επαφές χωρίς προφύλαξη, κάποιες φορές χωρίς την θέλησή τους. Στην Ασία οι έφηβοι φορείς του HIV είναι κυρίως τοξικομανείς.

aids1630_340

Σύμφωνα με τον Νταγκ Μακλιούρ, τον υπεύθυνο της Unicef για τα προγράμματα καταπολέμησης του AIDS, 1 στα 7 νέα κρούσματα αφορά ένα άτομο εφηβικής ηλικίας. Οι νέοι αυτοί βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλά εμπόδια, καθώς συχνά δεν υπάρχει νομοθεσία που να τους καλύπτει ή γίνονται διακρίσεις σε βάρος τους που τους εμποδίζουν να κάνουν εξετάσεις ή να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, πρόσθεσε.

Επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ιατρικές εξετάσεις, πολλοί έφηβοι είναι φορείς αλλά δεν το γνωρίζουν. Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι μόνο το 10% των αγοριών και το 15% των κοριτσιών στην υποσαχάρια Αφρική ξέρουν ότι είναι φορείς του ιού. Λόγω της κατάστασης αυτής ο ΠΟΥ συνιστά στις κυβερνήσεις των χωρών να αναθεωρήσουν τη νομοθεσία τους ώστε να επιτρέπεται στους ανηλίκους να κάνουν εξετάσεις χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών τους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By