Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Α.Ρουπακιώτης: Η αυτοθυσία των φρουρών απέτρεψε την απόδραση Βλαστού

Συγχαρητήρια …μοίρασε ο υπουργός δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, επισκεπτόμενος τις φυλακές Τρικάλων όπου αποτράπηκε επεισοδιακά η απόδραση του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού με ελικόπτερο.

fylakes-trikalwnΥπενθυμίζουμε ότι χθές το απόγευμα δυο συνεργοί του βαρυποινίτη, ένας Ελληνικής και ένας Αλβανικής καταγωγής, με την απειλή όπλων υποχρέωσαν το πλήρωμα ελικοπτέρου που αποτελούνταν επισης από δύο άνδρες να μεταβεί στον χώρο των φυλακών Τρικάλων και να επιχειρήσει να προσγειωθεί στον προαύλιο χώρο. Το ελικόπτερο έγινε αντιληπτό από τις σκοπιές και το σωφρονιστικό προσωπικό και στην συνέχεια επικράτησε πανδαιμόνιο αφού ανταλάχθηκαν εκατοντάδες πυροβολισμοί. Χαρακτηριστικό της σφοδρότητας ήταν οτι συλλέχθηκαν περίπου 500 κάλυκες βλημάτων.  Το ελικόπτερο χτυπήθηκε από σφαίρες και εξαναγκάστηκε σε προσγείωση. Οι δύο συνεργοί του Π.Βλαστού συνελήφθησαν και ανακρίνονται. Παράλληλα μετά από έρευνα των αστυνομικών αρχών στις φυλακές Τρικάλων εντοπίστηκαν 3 αυτόματα πυροβόλα όπως ένα κινητό τηλέφωνο και ένα πλαστό δελτίο ταυτότητας που χρησιμοποιήθηκε για την μίσθωση του ελικοπτέρου. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές στην υπόθεση εμπλέκονται και δύο γυναίκες που επέβαιναν αρχικά στο ελικόπτερο όμως αποβιβάστηκαν πρίν αυτό προσεγγίσει τις φυλακές Τρικάλων.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Α.Ρουπακιώτης σχολίασε τα γεγονότα λέγοντας: «Χθες το απόγευμα, στη φυλακή, εδώ, έγινε μια πραγματική μάχη διάρκειας 15 περίπου λεπτών. Οπλοφόροι από ελικόπτερο, που είχαν σκοπό να βοηθήσουν σε απόδραση τον Παναγιώτη Βλαστό, επιτέθηκαν με καλάσνικοφ και χωρίς να σταματήσουν να πυροβολούν θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να αποδυναμώσουν τους δύο εξωτερικούς φρουρούς. Αυτοί, με αυτοθυσία -και κυριολεκτώ- όχι μόνο απέτρεψαν αυτόν τον κίνδυνο, αλλά σεβόμενοι και τη ζωή των άλλων, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει μέχρι εκείνη τη στιγμή στη μάχη -γιατί επρόκειτο για μάχη- κατάφεραν, στην πρώτη φάση, να αποδυναμώσουν το ίδιο το ελικόπτερο.  Σε μια δεύτερη, όμως, φάση έγινε απόπειρα να αποδράσει ο κατηγορούμενος, το όνομα του οποίου προανέφερα. Παρεμποδίστηκε, ωστόσο, από τα συρματοπλέγματα, τα οποία είχαμε τοποθετήσει από το καλοκαίρι στη φυλακή αυτή. Κι έτσι ο κρατούμενος δεν απέδρασε. Οι δύο φύλακες -με αυτοθυσία επαναλαμβάνω- υπερασπίστηκαν το καθήκον τους, συνέδραμαν άμεσα και σε μια άψογη μεταξύ τους συνεργασία, με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τον διευθυντή και τους αστυνομικούς, έφεραν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε το χρέος να ευχαριστήσει τους εξωτερικούς φρουρούς, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τους αστυνομικούς και τον διευθυντή, οι οποίοι συνέβαλαν στο αποτέλεσμα αυτό».

Παράλληλα ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στο θέμα της φρούρησης των φυλακών τονιζοντας ότι «το κράτος έχει γονατίσει γενικώς. Τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα δικαστήρια, οι φυλακές. Κι έτσι αναδεικνύεται σε μεγαλύτερο βαθμό ο τρόπος με τον οποίο συμμετέχουν στις δράσεις και οι φύλακες και τα στελέχη και η εξωτερική φρουρά και οι αστυνομικοί, που κι αυτοί έχουν αναλάβει τον δικό τους ρόλο σε ό,τι αφορά τη φρούρηση. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, με έναν πενιχρό υπολογισμό, να καλύψουμε άμεσες ανάγκες».

Σε βάρος του Π.Βλαστού έχει ήδη ασκηθεί δίωξη για απόπειρα απόδρασης, σύσταση και συμμετοχή σε συμμορία, ηθική αυτουργία σε διατάραξη ασφάλειας σιδηροδρόμων, πλοίων και αεροσκαφών, ηθική αυτουργία σε παράνομη κατάληψη αεροσκάφους και ηθική αυτουργία σε αρπαγή.[space size=»30″]

By