Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Α. Σαμαράς: Όφελος και των δυο λαών η συνεργασία Ελλάδας-Κίνας

«Η δυναμική και η πρόοδος της χώρας εξασφαλίζεται από το ανθρώπινο κεφάλαιο»

samaras-kinezos

Η συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας θα συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας «αλλά θα θυμίζει και σε σας ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα φίλη με επιρροή και ακτινοβολία», τόνισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς στην εκδήλωση εγκαινίων του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου του Ηρακλείου, ο οποίος απευθυνόμενος  στον Κινέζο πρωθυπουργό είπε «Το κοινό ταξίδι Ελλάδας και Κίνας αξίζει να πάει μακριά προς όφελος των δυο λαών».

Μετά από εκτενή αναφορά στο μεγάλο μινωικό πολιτισμό και τη σημασία της Κρήτης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σήμερα του νησιού τονίζοντας ότι «εκτελούνται 61 μεγάλα έργα. Στο τέλος του 2015 θα έχει αλλάξει ο χάρτης της όμορφης Κρήτης».

Σύμφωνα με τον ίδιο περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ επενδύονται και δίνουν θέσεις εργασίας και αποτελούν πεδίο τεχνογνωσίας για τους ανθρώπους του νησιού. «Από αυτή την επένδυση και τις άριστες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις της Κρήτης προσδοκούμε πολλαπλάσια οφέλη προσφέροντας υψηλές υπηρεσίες και προάγοντας τον πολιτισμό θα γίνει το οικονομικό θαύμα που επιθυμούν οι Έλληνες» ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

«Η δυναμική και η πρόοδος της χώρας εξασφαλίζεται από το ανθρώπινο κεφάλαιο την πίστη στις αξίες μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «ένα ταξίδι 1000 χλμ. αρχίζει με το πρώτο βήμα, μαζί έχουμε κάνει πολλά βήματα, διανύσαμε αρκετή απόσταση που κτίσαμε με αμοιβαία εμπιστοσύνη».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πίστη ότι «το κοινό μας ταξίδι αξίζει να πάει μακριά προς όφελος των λαών μας. Προσβλέπουμε σε αυτή τη συνεργασία».

Ο πρωθυπουργός παρέδωσε το πρώτο εισιτήριο του μουσείου στον Κινέζο πρωθυπουργό, ο οποίος εξέφρασε τον θαυμασμό του για την Κρήτη, «τις ρίζες της Ευρώπης» και για τον μινωικό πολιτισμό.

Ο Κετσιάνγκ σημείωσε πως αποτελεί μεγάλη του τιμή το ότι είναι από τους πρώτους επισκέπτες του χώρου και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα εκθέματα, «τα πολύτιμα πολιτιστικά αγαθά, που περιγράφουν την ιστορία του μινωικού πολιτισμού» όπως είπε.

Επίσης ευχαρίστησε γι άλλη μια φορά την Ελλάδα και την Κρήτη για τον επαναπατρισμό 13.000 συμπατριωτών του από τη Λιβύη, τον Φεβρουάριο του 2011, σημειώνοντας: «Δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ αυτό».

Έκανε λόγο για ιστορικό υπόβαθρο και για ομοιότητες μεταξύ των πολιτισμών Ελλάδας και Κίνας και εστίασε στην προσφορά τού πολιτισμού στην πολυπλευρικότητα της ανάπτυξης της ανθρωπότητας.

Ακολούθως, ο κ. Κετσιάνγκ αναφέρθηκε στις συμφωνίες, που υπογράφηκαν στην Αθήνα, και τόνισε: «θα συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε την πολιτική εμπιστοσύνης και τις πολιτικές συνεργασίας μεταξύ μας».

Ενδιαφέρον Κινέζων επιχειρηματιών για το Καστέλι

Το ενδιαφέρον των Κινέζων για το αεροδρόμιο Καστελίου, επιβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μετά την κοινή τους επίσκεψη με τον Κινέζο πρωθυπουργό, στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους πως το ενδιαφέρον για το νέο αεροδρόμιο Καστελίου είναι τεράστιο και πως ενδιαφέρονται γι αυτό μεγάλες εταιρείες από την Κίνα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του κ. Κετσιάνγκ στην Κρήτη, ο κ. Σαμαράς σημείωσε: «Θα το δούμε το επόμενο διάστημα. θα το διαπιστώσουμε, όταν θα δούμε χιλιάδες τουρίστες να επισκέπτονται το νησί. Τα οφέλη για την Κρήτη θα είναι πολύ μεγάλα και θα τα δείτε στο άμεσο μέλλον».

By