Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Τσίπρας: Αν τους ζητήσουν «κούρεμα» στις καταθέσεις, θα πουν όχι;

Περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον ΟΣΕ – Έντονες κυβερνητικές αντιδράσεις

 

Tsipras-OSE

Τον κίνδυνο «κουρέματος» των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες επισείει ο Αλ. Τσίπρας μετά την ακύρωση της συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank. Παράλληλα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που μίλησε σε εργαζόμενους του ΟΣΕ, επικρίνει την κυβέρνηση Σαμαρά πως αποδέχεται ότι ζητήσει η τρόικα. Το σχέδιό τους είναι η εκποίηση του δημόσιου πλούτου και η φτωχοποίηση των Ελλήνων, είπε και ρώτησε τι θα πουν  αν η τρόικα τους ζητήσει «κούρεμα» των καταθέσεων σε ελληνικές τράπεζες. «Έχουν καταντήσει οι καρπαζοεισπράκτορες της Ευρώπης. Ότι τους πουν, το αποδέχονται», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας για άλλη μία φορά την αντισυνταγματική (όπως σημείωσε) λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα έγκλημα. Σε ένα έγκλημα το οποίο δεν γίνεται εν κενώ, είναι προδιαγεγραμμένο και προμελετημένο. Σε ένα σχέδιο εκποίησης ενός σημαντικού πλούτου της πατρίδας μας το οποίο όμως δεν είναι άσχετο με τις συνολικότερες πολιτικές εξελίξεις. Δεν άσχετο με την κεντρική στρατηγική των μνημονιακών κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας».
Απαντώντας και στο ερώτημα ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι το «βασικό σχέδιο» των μνημονιακών κυβερνήσεων «είναι το ΝΑΙ σε όλα. Έχουν αναγάγει το ΝΑΙ σε όλα σε κυρίαρχη εθνική ιδεολογία. Το σχέδιό τους είναι να αποδέχονται οποιαδήποτε αξίωση της τρόικας. Το σχέδιό τους είναι να αποδέχονται βήμα το βήμα μια στρατηγική εκποίησης του δημόσιου πλούτου και φτωχοποίησης των Ελλήνων πολιτών. Αυτό είναι το σχέδιο. Το σχέδιό τους είναι το μνημόνιο. Έχουν καταντήσει οι καρπαζοεισπράκτορες της Ευρώπης. Ότι τους πουν, το αποδέχονται».
Ανέφερε ως ενδεικτικό παράδειγμα τις συγχωνεύσεις στις τράπεζες: «Πριν από λίγους μήνες πανηγύρισαν τη διευθέτηση για την τραπεζική ένωση της Eurobank με την Εθνική. Μόλις σκεφθήκαν στην τρόικα ότι αυτό δεν τους βολεύει για τους δικούς τους λόγους και χωρίς να ενημερώσουν κανέναν άλλαξαν απόφαση. Και εφόσον άλλαξαν απόφαση οι αγάδες, σπεύδουν εδώ να υλοποιήσουν την αλλαγή της απόφασης. Αν αύριο αλλάξουν ξανά απόφαση, θα σπεύσουν πάλι να υλοποιήσουν ό,τι μας ορίσουν».
Το κρίσιμο ερώτημα, είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι: «αν αύριο το πρωί ζητήσουν και στην Ελλάδα αυτό που έγινε και στην Κύπρο τι θα πουν; Πως θα αντιδράσουν; Εφόσον ο κ. Στουρνάρας το αποδέχθηκε στην κρίσιμη Σύνοδο του Eurogroup για κούρεμα καταθέσεων πρώτη φορά και μάλιστα για καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ με ποιο ηθικό σθένος θα φέρει αντίρρηση για μια ανάλογη εξέλιξη και στην Ελλάδα;».
Σχολίασε ακόμη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και την αναφορά Στουρνάρα «δώστε τα κλειδιά στον Τσίπρα», λέγοντας: «φανταστείτε τι έχασε η χώρα 8 μήνες τώρα, πόσες υποχωρήσεις έχουμε υποστεί ακριβώς διότι μπροστά σε αυτούς τους αδίστακτους είναι ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Κουβέλης και ο Στουρνάρας. Η ύστατη καταφυγή του Στουρνάρα ήταν η απειλή προς τους δανειστές ότι θα βρείτε μπροστά σας τον ΣΥΡΙΖΑ. Λες και δεν το ξέρουν όμως αυτοί. Για ποιο λόγο άραγε υποστήριξαν με νύχια και με δόντια τη ΝΔ και τα κόμματα του μνημονίου τον περασμένο Ιούνιο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ; Ακριβώς διότι δεν ήθελαν να έχουν απέναντί τους τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τον Στουρνάρα, τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο και τον Κουβέλη. Και ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι αυτό αργά ή γρήγορα είναι αναπόφευκτο να συμβεί, εκτός αν καταλύσουν και την ίδια τη δημοκρατία σε μια ευρωπαϊκή χώρα».
Α. Σαμαράς, Ε. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας «είναι γαντζωμένοι στην εξουσία. Δεν έχουν καμιά διάθεση να ρισκάρουν την επιβίωση της κυβέρνησης της οποίας ηγούνται ακόμα κι αν το εθνικό συμφέρον, το δημόσιο συμφέρον βρίσκεται σε τεράστιο κίνδυνο, όπως έκαναν και με το χαράτσι. Τις δήθεν μεγάλες διαφωνίες τους και έσπευσαν να βαπτίσουν το κρέας ψάρι και να συνεχίζουν να εφαρμόζουν το καταστροφικό σχέδιο εξόντωσης του ελληνικού λαού».

Αντιδράσεις

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σημειώνει ότι «παρά το γεγονός ότι με τις αλλοπρόσαλλες τοποθετήσεις του δεν έχει πείσει κανέναν, παρά μόνο τον κ. Καμμένο, ο κ. Τσίπρας θέλει τώρα και τα κλειδιά από τον ελληνικό λαό για να υλοποιήσει τα καταστροφικά του σχέδια» ζητώντας «να αντιληφθεί επιτέλους ότι  έχει έναν υπεύθυνο θεσμικό ρόλο». Επίσης τόνισε ότι«οι Έλληνες δεν θα του κάνουν τη χάρη. Άλλωστε, ούτε οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ δεν του δίνουν τα κλειδιά τους».

Επενδύει στην καταστροφή της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ σχολιάζοντας την παρέμβαση του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Όπως τονίζει «ο  κ. Τσίπρας με τις σημερινές του δηλώσεις συνεχίζει το καθημερινό του ρεσιτάλ πολιτικής ανευθυνότητας. Σταθερή πια και μοναδική του επωδός, η επένδυση στην καταστροφή της χώρας. Δυστυχώς η ανυπαρξία από μέρους του οποιουδήποτε σχεδίου για το μέλλον του τόπου δεν τον καθιστά απλώς επιπόλαιο, αλλά και επικίνδυνο».

By