Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σαμαράς προς τρόικα: δεν θα πάρουμε άλλα μέτρα

Μήνυμα στους δανειστές της χώρας έστειλε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Κάλεσμα επιστροφής σε πρώην στελέχη.

 Του Γιάννη Πιτταρά

samarasnd2Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της τρόικα βρίσκονται στο «κόκκινο» και απειλούν να δημιουργήσουν νέους κλυδωνισμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό – κυρίως για το θέμα των απευθείας απολύσεων στο δημόσιο, ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ έστειλε μήνυμα στους δανειστές μας ότι «δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα λιτότητας» και δεσμεύθηκε ότι «βγήκαμε από την εντατική, όχι από το νοσοκομείο» «μόλις υπάρξει ανάκαμψη θα υπάρξουν μέτρα ανάκαμψης».

«Βγήκαμε από την εντατική, όχι από το νοσοκομείο»

Αναφερόμενος στις προσπάθειες εξόδου από την κρίση, ο Πρωθυπουργός μνημόνευσε και πάλι τις κοινές προσπάθειες με τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στο τέλος του 2013 θα επιτευχθεί ο στόχος της ανάκαμψης, ωστόσο παραδέχθηκε όπως είπε χαρακτηριστικά ότι «βγήκαμε από την εντατική, αλλά όχι τελείως από το νοσοκομείο»

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ιδιαιτέρως επικριτικός ήταν για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και των επενδύσεων. «Απέναντι μας είναι αυτοί που διώχνουν τους επενδυτές, που χαϊδεύουν παρανόμους, που μιλούν με πολλά στόματα και εμφανίζονται με πολλά πρόσωπα», είπε ο κ.Σαμαράς και συμπλήρωσε: «από όλα έχει ο μπαχτσές τους. Δεν έχουμε υποχρέωση να απολογούμαστε στις συνιστώσες ενός ασυγκράτητου λαϊκισμού»

Τονωτικές ενέσεις πριν το Συνέδριο

Στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου που ουσιαστικά ξεκινά από τις 19 Μαρτίου ο Αντώνης Σαμαράς επιχείρησε να τονώσει το ηθικό των στελεχών του απευθύνοντας μήνυμα συστράτευσης και στήριξης των προσπαθειών της κυβέρνησης.

«Χωρίς την παράταξή μας δεν θα είχε σωθεί η πατρίδα» είπε ο Πρωθυπουργός και ζήτησε από τα στελέχη του «να ανοιχτούμε σε όλη την κοινωνία χωρίς στεγανά, με νέα πρόσωπα και νέες μορφές εκπροσώπησης. Δεν πάμε στο Συνέδριο για να λύσουμε εσωτερικά ζητήματα, έχουμε απαλλαγεί προ καιρού από αυτά. Πάμε για να ανταμώσουμε την κοινωνία».

Κάλεσμα επιστροφής σε πρώην στελέχη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η πολιτική επιτροπή , «αποφασίστηκε η άρση των ποινών μελών του κόμματος για παραβάσεις του καταστατικού κατά την άσκηση της συνδικαλιστικής τους δραστηριότητας οι οποίοι και επανεντάσσονται εφόσον βέβαια το επιθυμούν στα μητρώα των μελών της».

Φημολογείται, ότι αυτή η κίνησή της δημιουργεί γέφυρα επιστροφής για τον Θύμιο Λυμπερόπουλο, αναπληρωτή γραμματέα Παραγωγικών Τομέων και πρόεδρο του ΣΑΤΑ – είχε διαγραφεί από τη ΝΔ τον Οκτώβριο του 2011- και τον  Νίκο Κιουτσούκη.

 

 Προηγουμένως το Thepaper.gr μετέδιδε: 

 «Βάλτε πλάτη» το μήνυμα Σαμαρά στο κόμμα

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της τρόικα βρίσκονται στο «κόκκινο» και απειλούν να δημιουργήσουν νέους κλυδωνισμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό – κυρίως για το θέμα των απευθείας απολύσεων στο δημόσιο – ο Αντώνης Σαμαράς με τις δύο ομιλίες του στην Εκτελεστική και την Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, θα επιχειρήσει να καθησυχάσει το εσωτερικό του κόμματός του, ζητώντας παράλληλα συστράτευση και στήριξη του έργου της κυβέρνησης.

Σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να επιμείνει στην κατηγορηματική του θέση ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα και ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα αρχίσει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Κόκκινο πανί ο Στουρνάρας για το καραμανλικό μπλοκ

Όλα αυτά βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι τα κομματικά του στελέχη δεν θα αμφισβητήσουν στο μέλλον, ούτε τις προθέσεις ούτε – κυρίως – τις προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου.

Άλλωστε, οι πρόσφατες αναφορές του Γιάννη Στουρνάρα για “δημοσιονομικό εκτροχιασμό επί  κυβερνήσεων Καραμανλή” ήταν αρκετές για να ενεργοποιήσουν τα πολιτικά αντανακλαστικά ακραιφνών Καραμανλικών στελεχών που θεωρούν πια ανοιχτά κόκκινο πανί τον ΤΣΑτο της Οικονομίας Γιάννη Στουρνάρα.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Στο στόχαστρο του Πρωθυπουργού θα μπει ξανά και ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στις Σκουριές της Χαλκιδικής, επαναλαμβάνοντας ότι “όποιος βάζει εμπόδια στις επενδύσεις θα μας βρει απέναντι του”.

Στο δρόμο για το Συνέδριο του Ιουνίου

Στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου που ουσιαστικά ξεκινά από τις 19 Μαρτίου, στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθούν θέμα όπως οι αλλαγές στο σύνταγμα, η αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα και του κράτους.

Στο δρόμο προς του Συνέδριο της ΝΔ στα τέλη Ιουνίου το προσκλητήριο συμμετοχής ίσως περιλαμβάνει και επιστροφές στελεχών στο «μαντρί».

 

 

By