Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βίαιες διαδηλώσεις στο Βιετνάμ κατά της Κίνας

Καταστροφές σημειώθηκαν και σε βιομηχανική ζώνη του Βιετνάμ και της Σιγκαπούρης, ενώ διεθνείς ιστορίες ανέστειλαν προσωρινά τη λειτουργία τους λόγω των διαδηλώσεων

vietnam antichina protest

Οι διαδηλώσεις στις νότιες περιοχές του Βιετνάμ είχαν ως αποτέλεσμα την πυρπόληση εργοστασίων και άλλων επιθέσεων σε βιομηχανικές ζώνες, ενώ τώρα στρέφονται ενάντια σε κινεζική πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου σε διαφιλονικούμενη περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας.

Περίπου 19.000 εργάτες διαμαρτυρήθηκαν στις περιοχές Μπιν Ντουόνγκ και Ντονγκ Βάι, όταν πέρασαν ταϊβανέζικα εργοστάσια για κινεζικά.

Καταστροφές σημειώθηκαν και σε βιομηχανική ζώνη του Βιετνάμ και της Σιγκαπούρης στις προαναφερθείσες περιοχές. Διεθνείς εταιρείες ανέστειλαν προσωρινά τη λειτουργία τους λόγω των διαδηλώσεων.

Η Κίνα παρότρυνε το Βιετνάμ να «ηρεμήσει» και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ένταση προκλήθηκε ανάμεσα στην Κίνα και το Βιετνάμ και την Κίνα και τις Φιλιππίνες σε διαφιλονικούμενες περιοχές της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας.

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν το σύνολο της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, η οποία είναι πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αγνοώντας τις διεκδικήσεις των Φιλιππίνων, Βιετνάμ, Μπρουνέι, Μαλαισίας και Ταϊβάν.

Διαβάστε επίσης: Στα «μαχαίρια» Μανίλα-Κίνα για ένα κομμάτι γης

 

By