Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Βενιζέλος: Η συμφωνία μας είναι ανοιχτή για όλες τις πολιτικές δυνάμεις

Επαναλαμβάνει το προσκλητήριο με φόντο την προγραμματική συμφωνία ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

venizelos660_221013

Με ευχές για μια «αποτελεσματική και αξιόπιστη κοινοβουλευτική σύνοδο» άνοιξε την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Τα δύο κόμματα συμφωνήσαμε χθες, στο επίπεδο των αρχηγών τους, ένα κείμενο που δεν είναι μια συμφωνία ανάμεσα στα δυο κόμματα, αλλά όπως είπα, είναι μια συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία» περιέγραψε ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας δεν καταργεί τις διαφορές» μεταξύ των 2 κομμάτων, «ιδεολογικές, αξιακές, πολιτικές, ιστορικές. Δεν καταργεί τη μνήμη ή τα αισθήματα, αλλά αναγνωρίζει μια πραγματικότητα η οποία μας υπερβαίνει όλους καθώς η χώρα διέρχεται μια κατάσταση κρίσης, εθνικής κρίσης».

Επαναλαμβάνοντας το πλαίσιο του τίθεται από την προγραμματική συμφωνία για διεύρυνση του κυβερνητικού συνασπισμού, «εις πείσμα δε όλων εκείνων που τοποθετούνται μέσα στο ομιχλώδες πλαίσιο της ετερόκλητης αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης, ή κάπου ενδιάμεσα χωρίς να μπορούν να αυτοπροσδιοριστούν, η συμφωνία μας είναι επίμονα ανοιχτή για όλες τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες δεν έχουν να διατυπώσουν καμία εναλλακτική πρόταση και πολύ περισσότερο καμία υπεύθυνη, συγκροτημένη, ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση» τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επικαιροποιώντας το προσκλητήριο.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «το μεγάλο εθνικό δράμα είναι αυτός ο τεχνητός διχασμός, που έχει φτάσει πια να δημιουργεί οιωνοί εμφυλιοπολεμικές συνθήκες», την ώρα που «η χρειάζεται ειλικρίνεια και σταθερότητα. Η χώρα χρειάζεται χρόνο, προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα πολύ επώδυνο σχέδιο. Γι’ αυτό και η βάση της συμφωνίας μας προκειμένου να σταματήσει κάθε σενάριο και κάθε μυθολογία, είναι η εξάντληση της τετραετίας».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «αυτό το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης είναι η μόνη πρόταση εξόδου από το μνημόνιο. Η μόνη ασφαλής συγκεκριμένη και αποτελεσματική πρόταση. Εμείς είμαστε αυτοί που ενδιαφερόμαστε να βγει η χώρα οριστικά από το μνημόνιο» σημείωσε, εξηγώντας ότι η προγραμματική συμφωνία αποτελεί «το πλαίσιο της εθνικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να σεβαστούν οι διεθνείς εταίροι μας τις θυσίες του ελληνικού λαού και τα επιτεύγματα της χώρας»

Απαντώντας στις δηλώσεις που έκανε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, «να πω ότι προφανώς είναι άλλο πράγμα το μνημόνιο που σε προσβάλλει, που σε υποτιμά, που σου αμφισβητεί τη θεσμική ισοτιμία και την εθνική κυριαρχία, τη δημοσιονομική τουλάχιστον και άλλο οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή μιας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη ζώνη του ευρώ» σχολίασε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας: «η θεμελιώδης πολιτική δέσμευση της Προγραμματικής Συμφωνίας, είναι πως δεν αντέχει ο ελληνικός λαός, δεν αντέχει ο Έλληνας πολίτης νέες επιβαρύνσεις, νέους περιορισμούς εισοδηματικούς. Άρα όταν λέμε «όχι στα νέα δημοσιονομικά μέτρα» το εννοούμε.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, «Το ΠΑΣΟΚ δε διεκδίκησε ποτέ έναν ρόλο ψευτοηγεμονικό» ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος του Κινήματος, δηλώνοντας: «σταθήκαμε όρθιοι, αναλάβαμε για μια ακόμη φορά το βάρος, συγκροτήσαμε μια μικρότερου εύρους αλλά πολύ πιο καθαρή αποφασιστική και αποφασισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, παρακολουθώντας με πολύ μεγάλη λύπη και απορία την παλινδρόμηση των φίλων μας της ΔΗΜΑΡ».

Όσον αφορά στην αξιωματική αντιπολίτευση, «το κόμμα, ο σχηματισμός, η ηγετική ομάδα που είναι σε απόλυτο στρατηγικό αδιέξοδο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά» εκτίμησε ο κ.Βενιζέλος, υποστηρίζοντας ότι «το χειρότερο όμως, το προσβλητικότερο για την κοινωνία, είναι η απροκάλυπτη επένδυση στο σενάριο της καταστροφής και η εκβιαστική, η χυδαία απειλή προς καθέναν που εμφανίζεται να επενδύσει, προς καθέναν που εμφανίζεται να βοηθήσει την εθνική οικονομία. Απροκάλυπτη και χυδαία υπονόμευση των προσπαθειών της χώρας για ανάπτυξη και απασχόληση» κατέληξε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By