Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Βαλαβάνη: Ύποπτο το «κώλυμα» Στουρνάρα για την ερώτηση περί ΟΠΑΠ

 Τι δηλώνει στο ThePaper η βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Μέχρι την Παρασκευή  θα πρέπει η Emma Delta να καταβάλει το αντίτιμο για την εξαγορά

balmbanisyrizaΣτις… καλένδες παραπέφθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά η συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησης της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντιας Βαλαβάνη, αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, εξαιτίας «κωλύματος» του Υπουργού Οικονομικών.

Σε επικοινωνία που είχε το thepaper.gr με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη, η τελευταία έκανε λόγο για «ύποπτη καθυστέρηση από πλευράς του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, καθώς αύριο, Παρασκευή, είναι η καταληκτική ημέρα που υποτίθεται ότι θα πρέπει από την πλευρά της Emma Delta να καταβληθεί το αντίτιμο για την εξαγορά του ΟΠΑΠ». «Κατ” αυτόν τον τρόπο και παρά το γεγονός ότι έχουμε καταθέσει εδώ και 15 ημέρες τη σχετική ερώτηση, με τις καθυστερήσεις από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου ερχόμαστε ουσιαστικά μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα» υπογραμμίζει με νόημα η κ. Βαλαβάνη.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανακοίνωσή του μέμφεται τον υπουργό Οικονομικών γιατί «αποφεύγει τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης και αυτή η άρνηση της κυβέρνησης να δώσει απαντήσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ δεν είναι τυχαία».

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Για δεύτερη συνεχόμενη φορά ματαιώνεται η συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησης της βουλευτή Β΄Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Νάντιας Βαλαβάνη με θέμα την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ εξαιτίας «κωλύματος» του Υπουργού Οικονομικών. Η επιλογή της συστηματικής άρνησης της Κυβέρνησης να δώσει απαντήσεις σχετικά με τον ΟΠΑΠ δεν είναι τυχαία.

1. Πρώτον, γιατί ο ΟΠΑΠ πουλήθηκε στο χρονικό σημείο, κατά το οποίο τα προσδοκώμενα έσοδα και έξοδα θα διαμορφώνονταν στα χαμηλότερα και υψηλότερα αντίστοιχα επίπεδα. Αύριο έχει προγραμματιστεί η μεταβίβαση των 105 εκατ. μετοχών ΟΠΑΠ στην Emma Delta και η τιμή της μετοχής του ΟΠΑΠ θα είναι υψηλότερη περισσότερο από 42% από την τιμή πώλησης του.

2. Δεύτερον, γιατί στην συμφωνία μεταβίβασης του ποσοστού του ΟΠΑΠ στην Emma Delta έναντι 652 εκατ. ευρώ, συμφωνήθηκε ότι το ποσό της τάξης των 30 εκατ. ? θα δοθεί σε 10 ετήσιες άτοκες ισόποσες δόσεις.
Υπολογίζοντας το παραπάνω ποσό με την μέθοδο της καθαρής παρούσας -σημερινής- αξίας και λαμβάνοντας χαμηλό προεξοφλητικό επιτόκιο της τάξης του 5%, δηλ. μακράν του επιτοκίου δανεισμού της Emma Delta, διαπιστώνουμε ότι το τελικό αντίτιμο υπολείπεται της επίσημης τιμής πώλησης τουλάχιστον κατά 7 εκ. ?.

3. Τρίτον, γιατί το ελληνικό δημόσιο δεν έχει εισπράξει ακόμα το τίμημα των 622 εκατ.?. Προς αυτή την κατεύθυνση, η εταιρεία Emma Delta εξέδωσε, εισέπραξε και διέθεσε με ιδιωτική τοποθέτηση δύο ομολογιακά δάνεια, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ, 4ετούς διάρκειας και με εγγύηση τις μετοχές και τα μελλοντικά μερίσματα του ίδιου του ΟΠΑΠ, που δεν έχουν περάσει ακόμη στη κατοχή της, επειδή δεν έχει καταβληθεί το τίμημα της αγοράς του ΟΠΑΠ, ενώ δεν φαίνεται να προκύπτει από τους όρους του διαγωνισμού ότι ο ΟΠΑΠ μπορούσε ν” αγοραστεί με δανεικά τα οποία θα είχαν εγγύηση τις ίδιες τις μετοχές του.

Γι” αυτό και στον Υπουργό θέταμε το ερώτημα: «Θα επιμείνει στην ολοκλήρωση των διαδικασιών πώλησης του 33% του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ διατηρώντας την «διευκόλυνση» προς την Emma Delta της 10ετούς άτοκης ετήσιας αποπληρωμής των 30 εκατ. ευρώ, η οποία υπολείπεται από το συμφωνηθέν τίμημα, έπειτα και από την δανειοδότηση της εταιρείας μέσω ομολογιακών εκδόσεων με εγγύηση τις μετοχές του ΟΠΑΠ, που έως σήμερα η ίδια δεν κατέχει;».

Ν.Α

(Visited 1 times, 1 visits today)
By