Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Βαλτωμένες» οι συνομιλίες για τον εμφύλιο στη Συρία

«Θέλουμε συνεργασία και από τις δύο πλευρές για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις» τόνισε ο Μπραχίμι

347524_Syria-Geneva-Brahimi

Στασιμότητα και όχι πρόοδο σημειώνουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των «αντικαθεστωτικών» με σκοπό την εξεύρεση κοινής λύσης για τερματισμό του εμφυλίου στη χώρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο αρμόδιος απεσταλμένος του Οργανισμού, Λάχνταρ Μπραχίμι ανέφερε σήμερα πως «η έναρξη (των συνομιλιών) αυτή την εβδομάδα είναι όσο επίπονη ήταν και την πρώτη εβδομάδα. Δεν σημειώνουμε πολλή πρόοδο», είπε ο Μπραχίμι έπειτα από την κοινή συνάντησή του με τις αντιπροσωπείες των δυο αντιμαχόμενων πλευρών.

«Φυσικά για να προχωρήσει πραγματικά (η διαπραγμάτευση) χρειαζόμαστε συνεργασία κι από τις δυο πλευρές εδώ και πολλή υποστήριξη απ΄ έξω», πρόσθεσε. Ο Μπραχίμι, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με ανώτατους Ρώσους και Αμερικανούς διπλωμάτες στη Γενεύη την Παρασκευή, είπε πως σχεδιάζει να υποβάλει μια αναφορά στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και στο Συμβούλιο Ασφαλείας μέσα στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες. Νωρίτερα, η συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία είχε αναφέρει ότι δεν έχει συμφωνηθεί κάποια ατζέντα για τις ειρηνευτικές συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη κι είχε επιρρίψει την ευθύνη για το αδιέξοδο στην άρνηση της αντιπολίτευσης να συζητήσει σχετικά με το ζήτημα της «τρομοκρατίας».

«Άλλη μια ημέρα χάθηκε διότι οι αντιπρόσωποι του (Συριακού Εθνικού) Συνασπισμού», της κυριότερης παράταξης της αντιπολίτευσης, «επέμειναν ότι τρομοκρατία στη Συρία δεν υπάρχει και δεν ήθελαν να συζητήσουν για το ζήτημα», είπε ο Φάισαλ Μέκνταντ, ο υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ ο οποίος είναι ο επικεφαλής της επίσημης συριακής κρατικής αντιπροσωπείας στη Γενεύη. Το ζήτημα «αυτό θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα για κάθε Σύρο. . . Έπειτα από αυτό, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για ο,τιδήποτε», πρόσθεσε ο Μέκνταντ.

By