Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βαριά η φιλική ήττα από τη Λιθουανία, αισιόδοξος ο Κατσικάρης αλλά, ο χρόνος για το Μουντομπάσκετ δεν είναι σύμμαχος…

Η ήττα από την Λιθουανία ήταν βαριά (67-86) ωστόσο, θέμα χρόνου είναι η βελτίωση της Εθνικής σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Φώτης Κατσικάρης ο οποίος παραδέχτηκε, πάντως, πως ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος της ελληνικής ομάδας, λίγο πριν το Μουντομπάσκετ…

thumbnail«Στο πρώτο ημίχρονο είδαμε κάποια πράγματα που θέλαμε και έγιναν βάσει των όσων είχαμε σχεδιάσει. Από το τρίτο δεκάλεπτο όμως, τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα θέλαμε, δεν είχαμε λύσεις στην επίθεση και αντιμετωπίσαμε πρόβλημα στο ένας εναντίον ενός. Η Λιθουανία είναι μεγάλη ομάδα και στην παρούσα φάση είναι πιο χαλαρή από εμάς καθώς αυτό ήταν το ένατο φιλικό της παιχνίδι, ενώ για εμάς ήταν μόλις το τέταρτο. Είναι θέμα χρόνου να βελτιωθούμε», είπε αρχικά ο ομοσπονδιακός τεχνικός προσθέτοντας:
«Ελπίζω στο αυριανό φιλικό με την Σλοβενία, που είναι πολύ μεγάλο τεστ για εμάς, να παρουσιαστούμε καλύτεροι. Η Λιθουανία είναι μεγάλη ομάδα και δίκαια πήρε τη νίκη. Δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει σε κανένα φιλικό να είμαστε πλήρεις», παρατήρησε ο κόουτς της Εθνικής μετά από ερώτηση δημοσιογράφου και εξήγησε:
«Έλειψαν και σήμερα σημαντικοί παίκτες, ο Καλάθης για τον γνωστό λόγο, ενώ ούτε ο Μπουρούσης μπόρεσε να είναι μαζί μας. Δεν ψάχνουμε όμως για δικαιολογίες και ούτε πρόκειται να σταθούμε σε αυτό. Όντως μας λείπουν σημαντικοί παίκτες που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο μπάσκετ. Είχε προηγηθεί ο Διαμαντίδης, ο Σπανούλης δεν μπόρεσε να είναι φέτος μαζί μας, ο Σχορτσανίτης όπως και ο Κουφός. Είμαστε μικρή χώρα και αγαπάμε το μπάσκετ. Θα παλέψω μέχρι τέλους μαζί τους. Κάθε παίκτης που είναι εδώ είναι σημαντικός. Το έχω πει και θα το ξαναπώ: Αγαπώ τους παίκτες μου και θα παλέψω μέχρι τέλους μαζί τους. Δεν θα είναι εύκολο. Ξέρουμε ότι ο χρόνος δεν είναι υπέρ μας, όμως, σε δεκαπέντε μέρες θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι».
Σε ερώτηση για το σχήμα με τους Πρίντεζη, Καϊμακόγλου στις θέσεις των ψηλών ο Κατσικάρης απάντησε:
«Είναι ένα σχήμα που ίσως το δούμε και στην Ισπανία. Θα δούμε πότε και πως θα το χρησιμοποιήσουμε. Ίσως να είναι πολύ αποτελεσματικό όταν θα θέλουμε να δώσουμε κάτι διαφορετικό σε άμυνα και σε επίθεση. Το ίδιο ισχύει και για το διαφορετικό σχήμα με τους Παπανικολάου και Αντετοκούνμπο».

Σκληρό μάθημα!

lithuania_greeceΗ Εθνική ομάδα λοιπόν γνώρισε ήττα-σκληρό μάθημα στο Κάουνας από την Λιθουανία (86-67) δύο εβδομάδες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ισπανίας (30/8-14/9). Η Εθνική δεν κατάφερε στην άμυνα να σταματήσει τους NBAer ψηλούς της Λιθουανίας Γιόνας Βαλαντσιούνας, Ντονάτας Μοτεγιούνας, που έκαναν… πάρτι στην ρακέτα της, τα λάθη της ήταν πολλά και επιθετικά δεν μπορούσε να βρει εύκολο καλάθι απέναντι σε οργανωμένη άμυνα.
Η ελληνική ομάδα έχασε τον έλεγχο του αγώνα στο τρίτο δεκάλεπτο, στο οποίο το επιμέρους σκορ ήταν 25-10 για τους γηπεδούχους, που ξέφυγαν με διαφορά 19 πόντων (64-45 το σκορ της τρίτης περιόδου).
Το σκληρό μάθημα που πήρε η «επίσημη αγαπημένη» από την σημερινή αναμέτρηση είναι ότι δεν έχει το περιθώριο να μην λειτουργεί ομαδικά σε άμυνα και επίθεση, γιατί δεν έχει την ποιότητα σε ατομικό επίπεδο να αντισταθεί με διαφορετικό τρόπο στους αντιπάλους της. Ασφαλώς δεν αποτελούν δικαιολογία για την εικόνα, οι απουσίες των Νικ Καλάθη (τιμωρημένος), Γιάννη Μπουρούση (προερχόταν από ίωση), αλλά είναι γεγονός ότιμε την παρουσία τους ανεβαίνει η ποιότητα της ελληνικής ομάδας.
Ο Φώτης Κατσικάρης άφησε εκτός δωδεκάδας τον Βλάντο Γιάνκοβιτς, ενώ ο Γιώργος Μπόγρης αν και ήταν στην δωδεκάδα, δεν χρησιμοποιήθηκε.
Τα δεκάλεπτα: 16-19, 35-39, 45-64, 67-86.
Αύριο στις 4.15 μ.μ. η Εθνική αντιμετωπίζει στο Κάουνας την Σλοβενία.
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (Καζλάουσκας): Πότσιους 6, Καλνιέτις 8, Ντ. Λαβρίνοβιτς 14, Ματσιούλις 2, Σεϊμπούτις 4, Κ. Λαβρίνοβιτς 2, Γιανκούνας 3, Βαλαντσιούνας 14, Γιουσκεβίτσιους, Κουζμίνσκας 9, Μοτιεγιούνας 18, Βασιλιάουσκας 6.
ΕΛΛΑΔΑ (Κατσικάρης): Ζήσης 5, Βασιλειάδης 4, Γλυνιαδάκης 4, Παπανικολάου 5, Σλούκας 7, Καϊμακόγλου 10, Βουγιούκας 11, Πρίντεζης 14, Μάντζαρης 3, Αθηναίου, Αντετοκούνμπο 4.

By