Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βαρύς «βραχνάς» η εφορία για τις επιχειρήσεις

Τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορία- Ταμεία

epixeirisi_716668888

Τον μεγαλύτερο «βραχνά» αποτελεί πλέον για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης η τακτοποίηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, η οποία αναρριχήθηκε στην πρώτη θέση της λίστας των σημαντικότερων προβλημάτων τους για το 2013, όταν το 2012 την πρώτη τριάδα απάρτιζαν κατά σειρά η έλλειψη ρευστότητας, η μείωση του τζίρου και οι επισφάλειες.

Πλέον, τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις (ποσοστό 38%), έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ταμεία, εξαιτίας τού ελλείμματος ρευστότητας, της πιστωτικής ασφυξίας και της αύξησης των πάσης φύσεως φορολογικών υποχρεώσεων, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από νέα έρευνα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

Η έρευνα, που διεξήχθη σε δείγμα 201 μελών του ΕΒΕΘ, στο χρονικό διάστημα από τις 16 Δεκεμβρίου μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, μέσω του συστήματος «PrimoQ» της «Palmos Analysis», έδειξε ακόμη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων των επιχειρήσεων για άνοιγμα πίστωσης απορρίπτεται από τις τράπεζες.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στην πρώτη –για το νέο έτος- συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΘ.

Σύμφωνα με την έρευνα, από το σύνολο των επιχειρηματιών με ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι μισοί οφείλουν στην εφορία (49% λόγω ΦΠΑ και 61% λόγω άμεσων φόρων), το 69% στον ΟΑΕΕ, το 27% στο ΙΚΑ (σ.σ το ποσοστό είναι χαμηλότερο προφανώς λόγω ευνοϊκότερων ρυθμίσεων) και το 13% σε άλλα ταμεία.

Την ίδια στιγμή το 16% δηλώνει ότι δικαιούται επιστροφής ΦΠΑ και το 9% επιστροφής φόρου εισοδήματος (σ.σ η έρευνα δεν αποτυπώνει τα ποσά, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι προφανής η ανάγκη για συμψηφισμό οφειλών και απαιτήσεων).

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι αποτυπώνουν τη δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η εικόνα συνεχίζει να είναι μαύρη αλλά διακρίνεται μια τάση επιβράδυνσης στη μείωση του κύκλου εργασιών και των θέσεων εργασίας».

Ελαφρώς πιο αισιόδοξοι για το 2014

Οι επιχειρηματίες του δείγματος εμφανίζονται, πάντως, ελαφρώς πιο αισιόδοξοι για το 2014, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, θεωρώντας ίσως ότι «το μέλλον δεν μπορεί να είναι χειρότερο από το παρόν».

Σύμφωνα με την έρευνα, που παρουσίασε ο εκπρόσωπος της Palmos Analysis, Πασχάλης Τεμεκενίδης, στη φετινή έρευνα μόνο το 38% των επιχειρήσεων απαντά ότι το 2014 θα είναι χειρότερη χρονιά από το 2013, όταν στο αντίστοιχο ερώτημα της προηγούμενης έρευνας (του 2012 για το 2013), την ίδια απάντηση είχε δώσει το 57%.

Επίσης, το 42% των ερωτηθέντων (έναντι 62% στην προηγούμενη έρευνα) αναμένει μείωση πωλήσεων κατά το επόμενο τρίμηνο, το 25% θεωρεί ότι θα προχωρήσει σε μείωση εργαζομένων, ενώ το 48% πιστεύει πως η ρευστότητά του θα μειωθεί, επίσης κατά το επόμενο τρίμηνο.

Παράλληλα, το 52% των ερωτηθέντων δήλωσε πως ο τζίρος μειώθηκε (έναντι 73% το 2012), το 26% προχώρησε σε μείωση προσωπικού (33% το 2012), ενώ το 31% (29%) δήλωσε πως η χρονιά ήταν χειρότερη σε σχέση με τις εξαγωγές.

Δυσαρεστημένοι από τις τράπεζες 6 στους 10

Στο μεταξύ, το 58% (έναντι 54%) δηλώνει «όχι/μάλλον όχι» όταν καλείται να απαντήσει εάν είναι ικανοποιημένο από την αντιμετώπιση των τραπεζών κατά το τελευταίο τρίμηνο, ενώ για το 26% (έναντι 27% το 2012) οι σχέσεις της επιχείρησής τους με τις τράπεζες επιδεινώθηκαν.

Μόνο το 4% κρίνει θετικά την πολιτική τής κυβέρνησης.

Οι επιχειρηματίες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν και την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης: το 60% (έναντι 54% το 2012) την κρίνει αρνητικά, το 24% «μάλλον αρνητικά» και μόνο ένα 4% «θετικά» και «μάλλον θετικά».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By