Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βασικός μισθός «πολυτελείας»

 Οι Ελβετοί καλούνται να αποφασίσουν εάν θα έχουν βασικό μισθό 2.000 ευρώ

Truck dumps five cent coins in the centre of the Federal Square during event organised by Committee for initiative Grundeinkommen in Bern

Δημοψήφισμα με ερώτημα αν θα πρέπει να καθιερωθεί βασικό εισόδημα 2.500 φράγκων για κάθε ενήλικο πολίτη, θα διεξαχθεί στην Ελβετία.

Στην ευρωπαϊκή χώρα όπου ζουν ορισμένοι από τους πιο ακριβοπληρωμένους τραπεζίτες στον κόσμο, επικρατούν έντονες αντιδράσεις για την εισοδηματική ανισότητα μετά την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.

Μια επιτροπή κατέθεσε αίτημα να λαμβάνουν όλοι οι ενήλικοι Ελβετοί 2.500 ελβετικά φράγκα τον μήνα από το κράτος (λίγο παραπάνω από 2.000 ευρώ), χωρίς καμία υποχρέωση, με στόχο να δημιουργηθεί ένα γερό «δίχτυ ασφαλείας» για όλο τον πληθυσμό.

Ξεφόρτωσαν μάλιστα μπροστά από το κοινοβούλιο ένα φορτηγό με 8 εκατομμύρια νομίσματα του σεντ, ένα για κάθε κάτοικο της χώρας, για να στηρίξουν τα επιχειρήματά τους.

Το όριο της φτώχειας στην Ελβετία καθορίζεται ως εισόδημα λιγότερο των 2.300 φράγκων.

Ο ελβετικός νόμος προβλέπει ότι κάθε αίτημα που συγκεντρώνει πάνω από 100.000 υπογραφές, μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα, πράγμα που έκανε η επιτροπή την Παρασκευή. Ευλόγως, στην χώρα συνήθως διενεργούνται αρκετά δημοψηφίσματα κάθε χρόνο.

Πηγή: euro2day

(Visited 1 times, 1 visits today)
By