Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βγαίνουν από λήθαργο ετών τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Μετά από 8 χρόνια απραξίας οι μηχανές της Ηλεκτρομηχανικής στη Κύμη (θυγατρικής των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων) τέθηκαν πάλι σε λειτουργία.
Του Νίκου Φιλιππίδη
aleksisfairoΤην Παρασκευή παραδίδει τα πρώτα 500 αλεξίσφαιρα γιλέκα ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το αίτημα για παραγωγή επιπλέον 7.000. Επίσης, ευρίσκεται σε τελικό στάδιο η διαμόρφωση προσφοράς προς το ΥΕΘΑ για κατασκευή 72.000 αντιβαλλιστικών κρανών για κάλυψη αναγκών των Γενικών Επιτελείων. Σημειώνεται ότι επί χρόνια η Ηλεκτρομηχανική είχε περιπέσει σε πλήρη απαξίωση, καθώς όλες οι παραγγελίες στρατιωτικών στολών και εξαρτημάτων, δίνονταν σε εξωτερικούς προμηθευτές.
Πλέον η ΕΑΣ στο πλαίσιο της πολιτικής εξωστρέφειας που εφαρμόζουν, πραγματοποίησαν δυναμική εμφάνιση, στη διεθνή έκθεση άμυνας IDEX 2013 που πραγματοποιήθηκε από τις 17 έως τις 21 Φεβρουαρίου στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και στην οποία συμμετείχε  το σύνολο σχεδόν της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας.
Η εταιρεία, έχοντας πραγματοποιήσει εξαγωγές, ύψους 20 εκ. ευρώ μέσα στη τελευταία 10ετία, σε χώρες της Μέσης Ανατολής, έχουν πιστοποιηθεί ως ένας από τους πλέον αξιόπιστους προμηθευτές των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών αυτών και ως εκ τούτου έχει πολύ ισχυρά εμπορικά ερείσματα τόσο στη διοργανώτρια χώρα όσο και στην ευρύτερη περιοχή.
Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης της IDEX, o Πρόεδρος κ. Κων. Πιλάλης και τα στελέχη της Δ/νσης Πωλήσεων και Marketingτων ΕΑΣ είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην προώθηση αμυντικού υλικού στα Η.Α.Ε., τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, οι οποίες έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για προϊόντα της Ελληνικής εταιρείας και συγκεκριμένα για πυρομαχικά όλων των διαμετρημάτων, καθώς και για υλικά προστασίας, όπως τα αλεξίσφαιρα γιλέκα τα οποία κατασκευάζονται από τη θυγατρική των ΕΑΣ, Ηλεκτρομηχανική Κύμης.
Σημαντική ήταν και η συνάντηση των ΕΑΣ με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας των Η.Α.Ε. International Golden Group (IGG) κ. Fadel Saif Al Kaabi, η οποία είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη προμηθεύτρια του Υπουργείου Άμυνας, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της χώρας σε αμυντικό υλικό όλων των τύπων. Κατά τη συνάντηση, ο κ. Fadel Saif AlKaabi εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον του για προώθηση των πυρομαχικών των ΕΑΣ και ζήτησε να του αποσταλούν άμεσα οι αντίστοιχες τεχνικές περιγραφές καθώς και ενδεικτικές τιμές.
Ποιά είναι
H Ηλεκτρομηχανική Κύμης Ε.Π.Ε. είναι μία από τις τρεις θυγατρικές εταιρείες των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων Α.Β.Ε.Ε. (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ).
Ιδρύθηκε το 1988 και πρωτοξεκίνησε με την παραγωγή στρατιωτικών στολών και εξαρτημάτων.H Ηλεκτρομηχανική έχει αναπτυχθεί σημαντικά και από το 1994 παράγει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όπως :

αλεξίσφαιρα γιλέκα για τις ένοπλες δυνάμεις
αλεξίσφαιρα γιλέκα για τα σώματα ασφαλείας
αλεξίσφαιρα γιλέκα για πολιτική χρήση
προϊόντα βιοχημικού πολέμου (NBC), όπως στολές κλπ.,
αλεξίσφαιρες πλάκες και
αλεξίσφαιρα κράνη.
Σήμερα, παράγει 50.000 στρατιωτικές στολές και 20.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα ετησίως. Πρόσφατα, μπήκε δυναμικά και στο χώρο θωρακίσεων κτιρίων. ΄Εχει θωρακίσει το Νομισματοκοπείο της Τράπεζας της Ελλάδος.Η Εταιρεία απασχολεί 140 άτομα (100 μόνιμοι και 40 εποχιακοί), 120 από τα οποία απασχολούνται σε τμήματα της παραγωγής. Το προσωπικό συχνά παρακολουθεί εκπαιδευτικά προγράμματα για διάφορα τεχνικά θέματα, όπως είναι η χρήση κοπτικών μηχανημάτων CAD/CAM, προγράμματα Η/Υ κλπ. Το νέο σύστημα Ε.R.P. (Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων) SAP R/3 έχει πρόσφατα εισαχθεί και έχει ήδη τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.

Εγκαταστάσεις Παραγωγής

Οι εγκαταστάσεις παραγωγής καταλαμβάνουν συνολικά 8.800 τ.μ. και αποτελούνται από τα παρακάτω τμήματα :

ραπτομηχανών, εξοπλισμένο με 220 ραπτομηχανές διαφόρων τύπων
κοπτηρίου
σιδερωτηρίου
συσκευασίας και επιπρόσθετα
συντήρησης
σχεδιασμού παραγωγής
ηλεκτρονικής σχεδίασης (βάσει του συστήματος CAD, CAM για σχεδίαση και κοπή)
ποιοτικού ελέγχου
χημικού εργαστηρίου, πλήρως εξοπλισμένου, όπου ελέγχονται οι πρώτες ύλες και τα τελικά προϊόντα.
[space size=»30″]
By