Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Βενεζουέλα: Στους 28 ανέρχονται οι νεκροί από τις βίαιες διαδηλώσεις

Οι διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους ορκίζονται να μείνουν στους δρόμους μέχρι την πτώση του πρόεδρου Νικολάς Μαδούρο, απαιτούν πολιτική αλλαγή, καλύτερες οικονομικές συνθήκες, μείωση της εγκληματικότητας, καθώς επίσης να σταματήσουν οι ελλείψεις σε βασικά αγαθά, όπως το γάλα, το αλεύρι ή το λάδι

venezouela600_210214

Ο αριθμός των νεκρών στις βίαιες διαδηλώσεις του τελευταίου μήνα αυξήθηκε σε 28,σύμφωνα με την εισαγγελία της Βενεζουέλας, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας διέταξε τους δημάρχους που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση να διαλύσουν τα οδοφράγματα που έχουν τοποθετήσει οι διαδηλωτές στους δρόμους των πόλεων.

Η εισαγγελέας Λουίζα Ορτέγα Ντίας, μιλώντας στο περιθώριο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, ανέφερε επίσης ότι 1.293 συλληφθέντες στις διαδηλώσεις έχουν απελευθερωθεί και 104 παραμένουν υπό κράτηση καθώς κατηγορούνται για σοβαρά εγκλήματα κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία και θα πρέπει να γίνει έρευνα για να διαπιστωθεί με ακρίβεια αν αυτοί οι κρατούμενοι είναι ένοχοι ανθρωποκτονιών», ανέφερε.

Η Ορτέγκα δήλωσε επίσης ότι οι αρχές ερευνούν 27 καταγγελίες για βία κατά πολιτών από τις αστυνομικές αρχές, προσθέτοντας ότι μπορεί να υπήρξαν «μεμονωμένα περιστατικά» κακοποίησης από αστυνομικούς και στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς, που θα κληθούν να λογοδοτήσουν και πρόκειται να τιμωρηθούν αν κριθούν ένοχοι.

Στο μεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας διέταξε δύο δημάρχους περιοχών του Καράκας που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση να απομακρύνουν τα οδοφράγματα και τυχόν άλλα εμπόδια που έχουν τοποθετήσει στους δρόμους οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης.

Η απόφαση, που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ανέφερε ότι τα οδοφράγματα παραβιάζουν το δικαίωμα των πολιτών της Βενεζουέλας στην ελεύθερη κυκλοφορία. Τα οδοφράγματα γίνονται συχνά η αφορμή να ξεσπούν επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης ή απλούς κάτοικους που προσπαθούν να τα απομακρύνουν.

Οι διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους ορκίζονται να μείνουν στους δρόμους μέχρι την πτώση του πρόεδρου Νικολάς Μαδούρο, απαιτούν πολιτική αλλαγή, καλύτερες οικονομικές συνθήκες σε μια χώρα με εντυπωσιακό ποσοστό πληθωρισμού, μείωση της εγκληματικότητας, καθώς επίσης να σταματήσουν οι ελλείψεις σε βασικά αγαθά, όπως το γάλα, το αλεύρι ή το λάδι.

Ο πρόεδρος Μαδούρο από την πλευρά του δεν φαίνεται να πιστεύει πως κινδυνεύει να ανατραπεί. Πρόσφατα ανακοίνωσε την επικράτηση των δυνάμεων του έναντι μιας απόπειρας «πραξικοπήματος».

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι αντιπολιτευόμενοι είναι «φασίστες» που προσπαθούν να δημιουργήσουν μια εικόνα χάους και καταστολής για να δυσφημίσουν τον πρόεδρο Μαδούρο και να πυροδοτήσουν ένα πραξικόπημα ή μια ξένη επέμβαση.

By