Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Βενεζουέλα: Στους 33 ο αριθμός των νεκρών από τις διαδηλώσεις

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την άνοδο των τιμών και τις ελλείψεις σε προϊόντα και έχουν προειδοποιήσει ότι θα παρατείνουν τις διαδηλώσεις έως ότου παραιτηθεί από την προεδρία ο Μαδούρο

venezuela-demonstations

Δύο άνθρωποι από τη Βενεζουέλα υπέκυψαν στα τραύματα που έφεραν από πυροβολισμούς, στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά του προέδρου, Νικολά Μαδούρο, ανέφεραν το Σάββατο αυτόπτες μάρτυρες και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο απολογισμός τον νεκρών τους τελευταίους δύο μήνες ανέρχεται πλέον στους 33.

Μια ομάδα στρατιωτών συγκρούστηκε με διαδηλωτές, οι οποίοι προσπάθησαν να μπλοκάρουν την εθνική οδό σε μια αριστοκρατική περιοχή της πρωτεύουσας, αφότου χιλιάδες αντίπαλοι της κυβέρνησης διαδήλωσαν απαιτώντας την απελευθέρωση των φοιτητών που φυλακίστηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την άνοδο των τιμών και τις ελλείψεις σε προϊόντα και έχουν προειδοποιήσει ότι θα παρατείνουν τις διαδηλώσεις έως ότου παραιτηθεί από την προεδρία ο Μαδούρο.

Ο Άργκενις Χερνάντεζ, 26 ετών, πυροβολήθηκε στην κοιλιακή χώρα καθώς συμμετείχε σε διαδήλωση κοντά σε ένα οδόφραγμα που είχε στηθεί στο κέντρο της χώρας και απεβίωσε το Σάββατο στο νοσοκομείο, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο δημοσιεύματα των τοπικών μέσων ενημέρωσης. Ένας μοτοσικλετιστής, ο οποίος επιχείρησε να διασχίσει το οδόφραγμα άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών, όταν δεν τον άφησαν να περάσει, τραυματίζοντας θανάσιμα τον Χερνάντεζ.
Ένας οδηγός λεωφορείου, ο Γουιλφρέντο Ρέι, 31 ετών, σκοτώθηκε το βράδυ της Παρασκευής αφού δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και ένοπλων κουκουλοφόρων στην πόλη Σαν Κριστομπάλ, ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής όπου έλαβε χώρα το συμβάν. Ο Ρέι δεν συμμετείχε στις διαδηλώσεις, είπαν αυτόπτες μάρτυρες.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο με διαδηλώσεις φοιτητών. Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν όταν 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις 12 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο κέντρο του Καράκας.

Ο φυλακισμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης, Λεοπόλντο Λόπεζ, κάλεσε τον Μαδούρο να παραιτηθεί σε επιστολή που διάβασε η σύζυγός του σε ένα συλλαλητήριο. «Μαδούρο, εάν παραιτηθείς θα ανοίξει ο δρόμος προς την ειρήνη για το λαό της Βενεζουέλας», έγραψε ο Λόπεζ, ο οποίος φυλακίστηκε τον περασμένο μήνα κατηγορούμενος για υποκίνηση βίας. «Η λύση είναι στα χέρια σας».

By