Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Βενεζουέλα: Χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου Μαδούρο σε συγκέντρωση ενάντια στο φασισμό

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο της Κολομβίας Αλβάρο ότι είναι υπεύθυνος για την αυξανόμενη βία στη Βενεζουέλα

Demonstrators make a barricade of burning garbage during a protest against Venezuela's President Nicolas Maduro's government in Caracas

Χιλιάδες κυβερνητικοί υποστηρικτές εξέφρασαν τη στήριξή τους το Σάββατο στον αριστερό πρόεδρο της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο, ο οποίος «κάλεσε» αυτήν την διαδήλωση κατά του «φασισμού» ενόσω η αντιπολίτευση συνεχίζει τις δικές της εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο της Κολομβίας Αλβάρο ότι είναι υπεύθυνος για την αυξανόμενη βία στη Βενεζουέλα. Ο Μαδούρο χαρακτήρισε τον Ουρίμπε «εχθρό της Βενεζουέλας» , που υποστηρίζει «φασιστικές ομάδες». Προηγουμένως , ο Μαδούρο κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για υπόθαλψη της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης του την οποία κληρονόμησε μετά τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Ουάσινγκτον, ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εκφράζουν «τη βαθιά τους ανησυχία» για την αύξηση της βίας κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας της περασμένης εβδομάδας που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους.

«Είμαστε ιδιαίτερα θορυβημένοι από τα δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει συλλάβει ή κρατά αριθμό ρεκόρ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπεζ» αναφέρει η δήλωση Κέρι.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να παράσχει «πολιτικό χώρο» για διάλογο και να απελευθερώσει τους διαδηλωτές που κρατούνται .

Η ασφάλεια είναι το κύριο ζητούμενο των διαδηλωτών σε μια χώρα όπου σχεδόν 24.800 άνθρωποι είχαν βίαιο θάνατο το περασμένο έτος, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση OVV.

Ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 56% πέρυσι , και υπάρχουν ελλείψεις τέτοιων βασικών στοιχείων όπως χαρτί τουαλέτας και γάλα. Υπάρχουν διακοπές ρεύματος και έλλειψη χαρτιού εκτύπωσης που έχει αναγκάσει τις εφημερίδες να δημοσιεύουν μικρότερες εκδόσεις.

By