Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Βενζινοπώλες: ΄Εως 85 λεπτά το λίτρο η τιμή πετρελαίου για όσους δικαιούνται επίδομα

«Με τα σημερινά δεδομένα, η κατανάλωση θα κυμανθεί και πάλι σε πολύ χαμηλά επίπεδα»

petrelaio

Στα 1,13 με 1,15 ευρώ το λίτρο θα κυμανθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μετά τη μείωση του ΕΦΚ από τα 330 στα 230 ευρώ το χιλιόλιτρο, (η σχετική τροπολογία κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή), τόνισε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Γιώργος Ασμάτογλου.

Όπως ανέφερε ο κ. Ασμάτογλου, με την πλήρη εγκατάσταση του συστήματος εισροών – εκροών η κυβέρνηση θα έχει την ευελιξία να ρίξει περισσότερο την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Παράλληλα επισήμανε πως για όσους δικαιούνται επιδόματος θέρμανσης η τιμή θα μειωθεί στα 83 έως 85 λεπτά το λίτρο.

Επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου μείωσης του ΕΦΚ εκφράζει πάντως η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών (ΟΒΕ), υποστηρίζοντας ότι, με τα σημερινά δεδομένα, η κατανάλωση θα κυμανθεί και πάλι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

«Αν λάβουμε υπόψη ότι από το 2011 που ο ΕΦΚ ήταν στον χαμηλό συντελεστή, έχει μειωθεί δραματικά το εισόδημα των νοικοκυριών, με παράλληλη αύξηση όλων των φόρων και επιβαρύνσεων, η σημερινή τιμή ανά λίτρο φαντάζει απλησίαστη, με αποτέλεσμα και πάλι οι καταναλωτές να μην μπορέσουν να αγοράσουν. Η δε επιδότηση των αδύναμων νοικοκυριών, όπως έδειξε η πράξη, αφορά λίγα μόνο νοικοκυριά, αφήνοντας στο κρύο τη μεγάλη πλειοψηφία τους», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Αίτημα της ΟΒΕ είναι η επαναφορά του φόρου στα επίπεδα του Απριλίου του 2011, δηλαδή στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο.

By