Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Βενιζέλος: «Ας είμαστε έτοιμοι για εκλογές το 2015»

Στη συνάντηση για τη «Δημοκρατική Παράταξη»

ÅëëçíéêÞ ¸íùóç Åðé÷åéñçìáôéþí, 2ç ÅôÞóéá ÏéêïíïìéêÞ ÄéÜóêåøç

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνάντηση που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο, μεταξύ του προέδρου και αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ και αντιπροσωπειών των κινήσεων και ομάδων που συμμετέχουν στην προσπάθεια για τη «Δημοκρατική Παράταξη», δήλωσε ότι «σήμερα εδώ θα πάρουμε αποφάσεις, θα επιβεβαιώσουμε την πολιτική μας συμφωνία και θα δώσουμε την τελική ώθηση στη μεγάλη οργανωτική προσπάθεια της αυτοοργάνωσης, καθ” οδόν προς το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «βεβαίως όλα κρίνονται στην πολιτική ουσία» και πως «γι” αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να οργανώσουμε τα ψηφοδέλτιά μας κατά τρόπο εφάμιλλο με το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών και αυτό πρέπει να γίνει ήδη από τώρα για το 2016, αλλά ας είμαστε έτοιμοι και για το 2015».

Υποστήριξε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρατεύονται συνεχώς στην υπόθεση αυτή, γιατί αντιλαμβάνονται, όπως ανέφερε, ότι η χώρα δεν μπορεί να πορευτεί με τον «μικρό στείρο διπολισμό», ότι δεν υπάρχουν αυτοδυναμίες, δεν υπάρχουν περιθώρια για αλαζονείες, αλλά ότι χρειάζεται εθνική συστράτευση και συναίνεση. «Άρα, χρειάζεται ένας τρίτος πόλος, ένα κεντρικό ρεύμα που συμπαρασύρει σε μια εθνική στρατηγική όλη την πατρίδα, που πρέπει να βγει στο ξέφωτο μετά από τη μεγάλη προσπάθεια που έχουν κάνει οι Ελληνίδες και οι Έλληνες τα τελευταία πέντε χρόνια».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ακόμη ότι η σημερινή συνάντηση γίνεται την εβδομάδα αυτή, που έχει αποκτήσει πολύ μεγάλη κρισιμότητα λόγω της διπλής απόφασης της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αποφασίζοντας ότι η διαδικασία της εκλογής Προέδρου θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, όπως προβλέπεται συνταγματικά, «δίνοντας απάντηση σε ανεύθυνα και επιπόλαια σενάρια», αλλά και παίρνοντας την πρωτοβουλία να ζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής, «όχι για να μετρήσουμε τις δεδομένες ψήφους των βουλευτών μας, αλλά για να καλέσουμε σε μια εφόλης της ύλης ουσιαστική συζήτηση την αντιπολίτευση ενώπιον του λαού».

Μιλώντας για τη «Δημοκρατική Παράταξη», ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι αυτή είναι η «Ελιά συν» και όχι η «Ελιά μείον». Δήλωσε ακόμη ότι «είμαστε απολύτως ανοικτοί, έτοιμοι να συζητήσουμε με τους πάντες ισότιμα» και πως, ωστόσο, «δεν είμαστε αφελείς, δεν εξαρτάμε τη δική μας επιδίωξη να ανασυγκροτήσουμε τη δημοκρατική παράταξη από κανέναν άλλον παρά μόνο από τη βάση της παράταξης». Στόχος είναι, είπε, η διασφάλιση της θεσμικής και πολιτικής σταθερότητας με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά αυτό εξαρτάται, όπως υπογράμμισε, από τη στάση των κομμάτων και των βουλευτών με απόλυτη διαφάνεια. «Πιστεύουμε ότι θα επικρατήσει η εθνική υπευθυνότητα και σωφροσύνη, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για την άλλη εκδοχή, να δώσουμε μια μάχη ενώπιον του εκλογικού σώματος», είπε. Στο ίδιο πλαίσιο, υποστήριξε ότι είναι απλοϊκή η προσέγγιση που λέει ότι αν αποτύχει η διαδικασία προεδρικής εκλογής διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις ήττας της κυβερνητικής πλειοψηφίας και νίκης της ετερόκλητης αντιπολίτευσης.

«Όποιοι νομίζουν ότι τα πράγματα κρίνονται τόσο επιπόλαια κάνουν λάθος», πρόσθεσε.

Στη συνάντηση πήραν μέρος, μεταξύ άλλων, οι Ν. Ανδρουλάκης, Π. Ρήγας, Κ. Σκανδαλίδης, Δ. Καρύδης, Χρ. Πρωτόπαπας, Αφρ. Αλ Σάλεχ, Π. Χρηστίδης, Ανδ. Λοβέρδος, Ευθ. Καρδαράς, Ανδ. Καρέλας, Π. Καψής, Ν. Μπίστης, Γ. Τούντας, Γ. Βερνίκος, Χρ. Δερβένης, Μαν. Επιτροπάκης, Μιχ. Χάλαρης, Π. Ιωακειμίδης, Παύλος Αθανασόπουλος, Σωτ. Κατσέλος, Θ Δραγώνα, Κων/να Κοσμίδου (κίνηση «Πρωτοβουλία Κέντρου»), Ανδ. Βεντούρης.

By