Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Βενιζέλος: Ελλάδα και Κύπρος δε θα αποδεχθούν τη νομιμοποίηση τετελεσμένων

Συμπλήρωσης 54 ετών από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας

venizelos_anastasiadis

Το Κυπριακό αποτελεί πρόβλημα εισβολής, κατοχής και εποικισμού, σημειώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε επιστολή του προς τον Κύπριο ομόλογό του με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 54 ετών από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος τονίζει πως η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν πρόκειται να αποδεχθεί και να συνεργήσει στη νομιμοποίηση τετελεσμένων.

Επαναλαμβάνει πως μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό μπορεί να υπάρξει μόνο στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου, ενώ, υπογραμμίζοντας την υπεύθυνη στάση των Ελληνοκυπρίων, συμπληρώνει πως η εξέλιξη εξαρτάται από τη στάση της Τουρκίας.

Αναλυτικά η επιστολή του Έλληνα ΥΠΕΞ:

«Αξιότιμο κ. Ιωάννη Κασουλίδη

Υπουργό Εξωτερικών

της Κυπριακής Δημοκρατίας

Με την ευκαιρία της 54ης επετείου από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ήθελα να σας συγχαρώ θερμά.

Η Κύπρος, κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά την οικονομική κρίση, εξακολουθεί σταθερά να παραμένει στη τροχιά των πλέον αναπτυγμένων κοινωνιών και να διατηρεί και να ενισχύει τις άριστες σχέσεις που έχει οικοδομήσει με τις περισσότερες χώρες της ευρύτερης περιοχής καθώς και με όλες τις μεγάλες και αναδυόμενες δυνάμεις του πλανήτη.

Η διεθνής νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό κεκτημένο που λειτουργεί υπέρ όλων των πολιτών της. Μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό μπορεί να υπάρξει μόνο στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου. Η διεθνής κοινότητα γνωρίζει και πάντως οφείλει να γνωρίζει την υπεύθυνη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Από τη στάση της Τουρκίας εξαρτάται η εξέλιξη. Το Κυπριακό είναι, πάντα, πρόβλημα εισβολής, κατοχής και παράνομου εποικισμού.

Με την ευκαιρία αυτή, θέλω, για ακόμα μια φορά, να σας διαβεβαιώσω ότι, σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα, όπως και η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί και να συνεργήσει στη νομιμοποίηση τετελεσμένων».

By