Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Βενιζέλος: Η αντίδρασή μας προς την Τουρκία μπορεί να απαιτήσει και νομικά χαρακτηριστικά

Νέο αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία

venizelos-zappeioBBB

Νέο αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία ότι η αντίδραση της Ελλάδας στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της μπορεί να λάβει και νομικά χαρακτηριστικά, έστειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενημερώνοντας την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας της Βουλής.

«Η αντίδρασή μας είναι έντιμη έχει πολιτικά, αλλά μπορεί να απαιτήσει και νομικά χαρακτηριστικά», τόνισε με αφορμή την αποστολή του ερευνητικού σκάφους Barbaros εντός των ορίων της Κυπριακής υφαλοκρηπίδας. «Δεν αρκεί η επίκληση της διεθνούς νομιμότητας πρέπει να ζητάς από την Τουρκία να πάψει μια μονομερή ενέργεια παράνομη που άρχισε και πρέπει να τελειώσει», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών.

Άφησε αιχμές για την πολιτική ίσων αποστάσεων ορισμένων χωρών και εξέφρασε τη δυσφορία του για τη στάση της διεθνούς κοινότητας, λέγοντας ότι «θέλουμε και επιδιώκουμε μια καθαρότερη θέση διεθνούς κοινότητας σε όλα τα φόρα, ο περιγραφικός χαρακτήρας δεν καλύπτει αυτό που για εμάς είναι το ζητούμενο».

Τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με τη σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας – Ελλάδας στην Αθήνα στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, εξέφρασε η Νάντια Βαλαβάνη, υποστηρίζοντας πως από τη στιγμή που το Barbaros και οι Τουρκικές κανονιοφόροι «κόβουν βόλτες» στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.

Την ανησυχία της μήπως η Ελλάδα από μέρος της λύσης γίνει μέρος του προβλήματος σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο, εξέφρασε η ΔΗΜΑΡ, ενώ το ΚΚΕ ανέφερε πως οι εξελίξεις στην περιοχή μυρίζουν μπαρούτι. «Η όξυνση των αντιθέσεων διαμορφώνουν το έδαφος ακόμα και για γενικευμένη πολεμική αναμέτρηση», είπε ο Θανάσης Παφίλης.

 

By