Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Βενιζέλος: «Η δικαίωση της χώρας θα είναι και δική μας δικαίωση»

«Είναι εύκολο να οδηγήσεις τη χώρα στην καταστροφή, θριαμβολογώντας, ταυτόχρονα, δείχνοντας με το δάχτυλο τις ευθύνες των προηγούμενων»

venizelos-pasokA

Ως το μεγάλο θεσμικό βήμα, όπου η κυβερνητική πλειοψηφία θα παρουσιάσει την ολοκληρωμένη στρατηγική και όπου η αντιπολίτευση «είναι υποχρεωμένη να πει ολοκληρωμένα πράγματα, όχι τον αυθαίρετο μονόλογο της ΔΕΘ» και όχι ως μια συμβολική διαδικασία, όπου οι δεδομένοι βουλευτές λένε «ναι» και οι δεδομένοι βουλευτές λένε «όχι», χαρακτήρισε, μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, τη διαδικασία ανανέωσης της ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στα επτά σημεία του σχεδίου εξόδου από την κρίση, που θα παρουσιαστεί αναλυτικά κατά τη συζήτηση στη Βουλή:

1) Ολοκλήρωση συμφωνίας με την τρόικα

2) Ολοκλήρωση όλου του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος,

3) Υλοποίηση των ειλημμένων δεδομένων δεσμεύσεων και αποφάσεων του Eurogroup του Φεβρουαρίου και του Νοεμβρίου του 2012, με τον κ. Βενιζέλο να θυμίζει ότι έχουν δεσμευτεί ήδη οι εταίροι ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις επιβεβαίωσης του χρέους και όλα τα μέτρα που επαναφέρουν την Ελλάδα στην κανονικότητα

4) Επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους, όπως λέει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι όλες οι παραμετρικές αλλαγές που είναι υπεσχημένες συνιστούν πρόσθετο κούρεμα και πως «είναι αστείο το δίλημμα κούρεμα- μη κούρεμα»

5) Συμφωνία με τους εταίρους για την περίοδο μετά το πρόγραμμα. Υπάρχουν πλέον ευρωπαϊκοί κανονικοί μηχανισμοί για την υποστήριξή μας, αυτό σημαίνει πως δεν θα υπάρχει νέο δάνειο, νέο μνημόνιο, νέα τρόικα, θα έχουμε φυσικά τις υποχρεώσεις κάθε κράτους-μέλους της ευρωζώνης, ανέφερε.Σημείωσε δε ότι υπάρχει μια δέσμευση: Σταδιακές ελαφρύνσεις, όχι μείωση μισθών και συντάξεων, κοινωνικό μέρισμα, ρήτρα απασχόλησης. Είπε ακόμα ότι η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια θα είναι μια ανακούφιση που θα τη νιώσει η κοινωνία άμεσα και πως ετοιμάζεται και το σχέδιο για τα στεγαστικά.

6) Εθνικό σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών εθνικής έμπνευσης για ένα κανονικό κράτος και μια ανταγωνιστική οικονομία

7) Ολοκλήρωση της σχέσης με το ΔΝΤ συμφωνημένα με ευρωπαϊκή συμφωνία και, όπως συμπλήρωσε, με ένα κριτήριο πολύ απλό: εκτίμηση του κόστους δανεισμού μεταξύ αγορών και ΔΝΤ. «Όλα αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί τυπικά και ευρωπαϊκά μέχρι τον Δεκέμβριο και σίγουρα μέχρι τον Φεβρουάριο», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι πολύ συχνά στο ΠΑΣΟΚ «ενώ μας αδικούν όλοι οι άλλοι προσθέτουμε και τη δική μας εσωτερική αδικία, με φαινόμενα πολυφωνίας, κακοφωνίας, αμφιθυμίας», τα οποία παρά την πίεση και την αβεβαιότητα του καθενός πρέπει να ξεπεραστούν, «γιατί λειτουργεί πολλές φορές αποπροσανατολιστικά και κάποιοι είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν το παραμικρό». «Αυτό που έχετε κάνει όλα αυτά τα χρόνια είναι μεγάλη πολιτική και αυτή δεν πρέπει να φθείρεται στα μικρά παραπολιτικά σχόλια και παιχνίδια», συμπλήρωσε τονίζοντας ότι «η δικαίωση της χώρας θα είναι και δικαίωση του ΠΑΣΟΚ». Αναφερόμενος στις διαδικασίες για το συνέδριο της παράταξης που μπαίνουν σε κίνηση, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι βουλευτές θα δώσουν και τη μάχη για την ανασυγκρότησή της.

Τέλος, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι καβάλησε το καλάμι του λαϊκισμού και της δημαγωγίας. «Είναι εύκολο να οδηγήσεις τη χώρα στην καταστροφή, θριαμβολογώντας, ταυτόχρονα, δείχνοντας με το δάχτυλο τις ευθύνες των προηγούμενων» τόνισε.

By