Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Βενιζέλος: Η κοινωνία έχει φτάσει στα ακραία όρια της αντοχής της

Ούτε το πολιτικό σύστημα ούτε η κοινωνία ούτε η πραγματική οικονομία αντέχουν τυχόν πρόσθετα δημοσιονομικά και εισοδηματικά μέτρα. 

pasok benizelos venizelos
© FOSPHOTOS Angeliki Panagiotou

Σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, μίλησε για τα «όρια» της κοινωνίας, την ανεργία, το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, το επερχόμενο Συνέδριο του κόμματος αλλά και για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής αποτελεί προτεραιότητα και υποχρέωση για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που πρέπει να προστατευτεί από καιροσκόπους δείχνοντας την Χ.Α. καθώς δήλωσε «τα δίχτυα αλληλεγγύης  δε μπορεί να είναι εγκαταλελειμμένα σε όσους ψαρεύουν στα θολά νερά της απόγνωσης στο όνομα των ρατσιστικών, ξενοφοβικών και ναζιστικών απόψεών τους, όπως η Χρυσή Αυγή».

Τη σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων με τους στόχους  του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης μετέφερε μέσω της συνέντευξης ο Ευ. Βενιζέλος,  το οποίο επιθυμεί να γίνει η βάση για την επικαιροποίηση της συμφωνίας της προγραμματικής σύγκλησης των τριών κομμάτων.

Σε ότι αφορά την ανεργία, θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία προγράμματος που θα καλύψει 700.000 εργαζομένους και ανέργους, θα προστατέψει τουλάχιστον 500.000 υπάρχουσες θέσεις εργασίας και θα ενεργοποιήσει περίπου 150.000 με 200.000 προσωρινές θέσεις εργασίας μέσα από τα προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Προαπαιτούμενο για τα προηγούμενα είναι, όπως δηλώνει, «1 δις ευρώ που πρέπει να μεταφερθεί , μέσα στο πλαίσιο των υπαρχόντων κονδυλίων του ΕΣΠΑ ,από το Περιφερειακό  Ταμείο στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.  Αυτό πρέπει να καταστεί σαφής προτεραιότητα της κυβέρνησης και της χώρας και πρέπει να μας υποστηρίξουν οι εταίροι μας χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και καθυστερήσεις».

Αναφέρθηκε επίσης, στην αναγκαιότητα επιστροφής των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να καταστεί δυνατή η ρευστότητα παράλληλα με «ένα δίκαιο, διαφανές αλλά και  σταθερό  φορολογικό και γενικότερα νομοθετικό πλαίσιο».

Την πρόθεσή του, το ΠΑΣΟΚ να αποκτήσει καθαρή αξιακή και ιδεολογική ταυτότητα ως εκφραστής της Κεντροαριστεράς και ως ένα  ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα,  λαϊκό, πατριωτικό, ριζοσπαστικό και εθνικά υπεύθυνο εξέφρασε ο Ευ. Βενιζέλος, μέσω του επικείμενου συνεδρίου.

Σε όσους θέτουν πολιτικά ζητήματα ή διαφωνούν με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, απαντά « Το ζήτημα δεν είναι αν το ΠΑΣΟΚ θα μετέχει στην κυβέρνηση με προβεβλημένα ή λιγότερο προβεβλημένα στελέχη, με τον α’ ή το β’ τρόπο, σημασία έχει να αντιληφθούμε ότι υπάρχει μια εθνική στρατηγική στην οποία προσχώρησαν και η Νέα Δημοκρατία και η ΔΗΜΑΡ».

Τέλος, κατηγόρησε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για συνωμοσιολογία, δημαγωγία, λαϊκισμός, και φλερτ με τη βία, λέγοντας ότι δεν θεωρεί πως η κοινωνική βάση του ταυτίζεται με τέτοιου είδους χαρακτηριστικά.

By