Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Βενιζέλος: «Η Ρωσία να παραμείνει στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας και της διεθνούς έννομης τάξης»

Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε από τις Βρυξέλλες για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας με αφορμή την στρατιωτική παρέμβαση στην Κριμαία

venizelos800-532_080314

«Η εδαφική ακεραιότητα και ο σεβασμός των υφισταμένων συνόρων είναι το θεμέλιο του στάτους κβο, της διεθνούς έννομης τάξης, της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος, παρεμβαίνοντας στο θέμα της Ουκρανίας στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός ανέφερε ότι ο κατάλογος των ατόμων που τίθενται υπό καθεστώς κυρώσεων, συνιστά μια ένδειξη της ευρωπαϊκής αποφασιστικότητας, αλλά, ταυτοχρόνως, όπως είπε, «κρατάμε ανοιχτούς τους πολιτικούς και διπλωματικούς διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο».

Ως προς την ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της κυβέρνησης της Ουκρανίας, ο Βαγγέλης Βενιζέλος κάλεσε την ΕΕ να επιμείνει «στα κρίσιμα σημεία της συμπεριληπτικότητας, όχι μόνο των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, αλλά και όλων των περιοχών της χώρας, της ασφάλειας, του οδικού χάρτη προς τη δημοκρατική ομαλοποίηση και του σεβασμού των δικαιωμάτων των εθνικών και γλωσσικών μειονοτήτων».

Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα είναι η αποφυγή της ασύντακτης χρεοκοπίας στην Ουκρανία και η δυνατότητα εφαρμογής ουσιαστικών οικονομικών, κοινωνικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων.

«Αυτό είναι πάντα πολύ δύσκολο, όταν οι μεταρρυθμίσεις συνοδεύονται από δυσάρεστα για την κοινωνία οικονομικά μέτρα. Αν αυτό είναι δύσκολο για κάθε κυβέρνηση, μπορούμε να φανταστούμε πόσο πιο δύσκολο είναι για τη μεταβατική Κυβέρνηση της Ουκρανίας», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Αναφορικά με τη συνεργασία της ΕΕ με τις ΗΠΑ στο θέμα της Ουκρανίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αφού επισήμανε ότι το διακύβευμα στις οικονομικές σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας είναι πολύ μεγαλύτερο από τις οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας, τόνισε πως «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε μία επαναξιολόγηση της ευρωπαϊκής πολιτικής των τελευταίων μηνών ως προς την Ουκρανία και γενικότερα την Ανατολική Εταιρική Σχέση. Σ” αυτή δε την περίπτωση, ποιά είναι η πρόβλεψή μας για το μέλλον; Είναι προφανές ότι ο ευρωπαϊκός στόχος δεν ήταν να προκληθεί μια μείζων διεθνής κρίση στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ούτε στόχος μας ήταν να ωθήσουμε τη Ρωσία προς την έξοδο από τη διεθνή κοινότητα, στη λογική ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. Πρέπει η Ρωσία να παραμείνει στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας και της διεθνούς έννομης τάξης, γιατί έχουμε ιστορική υποχρέωση να αναζητήσουμε το ταχύτερο μια διπλωματική και πολιτική λύση».

By