Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Βενιζέλος: Συνάντηση με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών

Διαθρησκειακός διάλογος, Συρία και ελληνική Προεδρία στην κορυφή της ατζέντας

venizelos-omilia15Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε, σήμερα, συνάντηση, στο πλαίσιο της Υπουργικής Εβδομάδας της 68ης Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε, με τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών Mohammad Javad Zarif.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο Υπουργοί αναφέρθηκαν στους στενούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και του Ιράν και τόνισαν τη σημασία προώθησης του παγκόσμιου διαθρησκειακού διαλόγου. Στο πνεύμα αυτό, ανταλλάχθηκαν εκατέρωθεν προσκλήσεις για πραγματοποίηση επισκέψεων στην Αθήνα και στην Τεχεράνη αντίστοιχα και συμφωνήθηκε η έναρξη διμερούς πολιτικού διαλόγου σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών.

Οι κ.κ. Βενιζέλος και Zarif συζήτησαν, επίσης, για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, καθώς και για το ζήτημα της Συρίας, με στόχο μια ολοκληρωμένη, βιώσιμη πολιτική λύση. Αναφερόμενος στο θέμα της Συρίας, ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών προέβη σε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να είναι καθολική η απαγόρευση κατοχής και χρήσης χημικών όπλων τόσο από το καθεστώς όσο και από την αντιπολίτευση, όπως προβλέπεται και από τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η Ελλάδα, πάντοτε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και ως κράτος-μέλος της Ε.Ε., την προεδρία της οποίας θα αναλάβει το επόμενο εξάμηνο, επιθυμεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση του διαλόγου της Ε.Ε. με το Ιράν, προκειμένου οι σχέσεις να εξομαλυνθούν και να καλλιεργηθεί ένα άλλο πνεύμα προσέγγισης και συνεργασίας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By