Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Συνάντηση Βενιζέλου-Μπονίνο

Τι συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας- Ιταλίας ενόψει της ελληνικής Προεδρίας

venizelos-omilia15Συνάντηση με την ιταλίδα ομόλογό του, Έμμα Μπονίνο είχε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος στη Ρώμη, ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας στην Ε.Ε.

«Το επίκεντρο των συζητήσεών μας ήταν η προετοιμασία των δύο προεδριών της Ε.Ε.. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα θα έχει την προεδρία το πρώτο εξάμηνο και εμείς το δεύτερο εξάμηνο 2014. Και θα εστιάσουμε από κοινού στο 2014, το έτος της Μεσογείου, που περιλαμβάνει πολλά θέματα και τομείς που θα επεξεργαστεί ο συνάδελφος κ. Βενιζέλος. Εννοούμε τη νότια Μεσόγειο, αλλά και την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου, για την οποία έχουμε συνεργαστεί» τόνισε η κ. Μπονίνο, ανακοινώνοντας ότι θα εντατικοποιηθούν οι διμερείς επισκέψεις εν όψει των προετοιμασιών για τις δύο προεδρίες.

«Η κοινή μας απόφαση και η κοινή μας πρόθεση είναι να λάβουμε σημαντικές και ελκυστικές πολιτικές πρωτοβουλίες για το κοινό μας γεωγραφικό και πολιτισμικό χώρο, της μεσογειακής θάλασσας σε επίπεδο προστασίας των συνόρων, ασφάλειας, μετανάστευσης και φυσικά σε διάφορα θέματα ενέργειας» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του, αναφερόμενος σε μια σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

«Ο νέος αγωγός TAP, αποτελεί ένα νέο γεωγραφικό σύνδεσμο μεταξύ των δύο χωρών και, τώρα, το επόμενο σχέδιό μας, η επόμενη φιλοδοξία μας είναι η ανακήρυξη της περιοχής της Αδριατικής-Ιονίου ως μεγα-περιφέρειας σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Είναι μία εξέλιξη πολύ σημαντική για την ανάπτυξη στην περιοχή» εκτίμησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ενώ επισήμανε ότι «απόκοινωνικής άποψης, είναι απολύτως αναγκαίο να παρέχουμε στους πολίτες μας μια νέα ελπίδα, μια νέα προοπτική, μια νέα αφήγηση για την Ευρώπη ως κοινό χώρο, ως ήπειρο ποιότητας, δημοκρατίας, πολιτισμού και προοπτικής».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «κοινή μας επιθυμία είναι να ανοίξουμε τη συζήτηση για το πολιτικό μέλλον της Ευρώπης. Για το δημοκρατικό πρόβλημα, το πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης που υπάρχει στην Ευρώπη. Να ξαναδώσουμε στους λαούς της Ευρώπης που υποφέρουν και υφίστανται θυσίες λόγω της κρίσης, μια νέα ελπίδα, μια νέα αφήγηση για το ευρωπαϊκό μέλλον».

«Θέλω να τονίσω ότι και οι δύο χώρες θέλουμε να πούμε στην Ευρώπη ότι δεν θέτουμε υπό συζήτηση την αναγκαιότητα της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αλλά η Ευρώπη θα πρέπει να σημαίνει και ανάπτυξη, δυνατότητες, μέλλον. Δεν μπορεί να είναι μόνο λιτότητα. Η λιτότητα είναι ένα εργαλείο για την επίτευξη ενός στόχου, δεν είναι πολιτική. Πιστεύω ότι αυτό προκύπτει και από την πρωινή συνάντηση που είχε ο Ευ. Βενιζέλος με τον πρωθυπουργό κ. Enrico Letta, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα πρόσφατα» σχολίασε η κα Μπενίνο, περιγράφοντας ότι «το νότιο τμήμα της Μεσογείου δεν είναι μια απλή γεωγραφική περιοχή, είναι συμφέροντα, προβλήματα, αλλά και σπουδαίες ευκαιρίες για ολόκληρη την Ευρώπη».

«Η μεσογειακή παράμετρος ως κοινός παρονομαστής της κοινής μεσογειακής μας χρονιάς δεν είναι μια πολιτική επιλογή αλλά γεωγραφικό και ιστορικό πεπρωμένο. Πρέπει να αποδεχθούμε το κοινό μεσογειακό και ευρωπαϊκό μας πεπρωμένο. Αυτή είναι η ισχυρή βάση της κοινής μας βούλησης, να προωθήσουμε και άλλες ευρωπαϊκές διαστάσεις. Δεν είναι δυνατόν για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες να δεχθούν μία και μόνο συζήτηση για τη χρηματοοικονομική κρίση και για τα προγράμματα προσαρμογής» τόνισε με τη σειρά του ο κ. Βενιζέλος, απαντώντας παράλληλα αναφορικά με τις επικείμενες γερμανικές εκλογές: «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ανοιχτά και φιλικά και να διαπραγματευθούμε με τη νέα γερμανική κυβέρνηση στην ασφαλή βάση της θεσμικής ισοτιμίας των κρατών μελών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κοινός μας στόχος είναι να αποκτήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι ζωτικό για εμάς, για την Ελλάδα. Μετά από τέσσερα χρόνια κρίσης, θυσιών, περικοπών. Δεν αντέχουμε άλλα δημοσιονομικά μέτρα, άλλες περικοπές. Είμαστε έτοιμοι για ριζοσπαστικές, διαρθρωτικές αλλαγές. Δεν μπορούμε να δεχθούμε τη θεωρία που λέει ανάπτυξη χωρίς πιστώσεις, ανάπτυξη χωρίς θέσεις εργασίας. Για εμάς ανάπτυξη σημαίνει ρευστότητα, σημαίνει θέσεις εργασίας, σημαίνει προστασία της κοινωνικής συνοχής».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By