Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Βενιζέλος: Οικονομική στήριξη στη Γάζα από την Ελλάδα

Aναφορές και για τις τουρκικές παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ

venizelos ohe

Το ποσό του 1 εκατ. ευρώ θα προσφέρει η Ελλάδα για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης για Ανοικοδόμηση της Γάζας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κάιρο.

«Η Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση, έχει διαθέσει παραπάνω από 26 εκατ. ευρώ τα τελευταία 5 χρόνια για το παλαιστινιακό λαό. Διαθέσαμε αμέσως μετά την εκεχειρία 500.000 ευρώ για την αποκατάσταση της ύδρευσης και την επισιτιστική βοήθεια και σήμερα προσφέρουμε άλλο 1 εκατ. Ευρώ. Είναι συμβολική προσφορά, μπροστά στις τεράστιες ανάγκες» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος συνεχάρη την αιγυπτιακή κυβέρνηση, για τον καθοριστικό ρόλο της στην εκεχειρία και στην ανασύσταση του διαλόγου για τη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ελλάδα δίνει, διαχρονικά, το παρόν, ενισχύοντας οικονομικά, αλλά και με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, τις προσπάθειες ανασυγκρότησης της περιοχής και τόνισε την ανάγκη επανάληψης των συνομιλιών μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ και αναζωογόνησης της Ειρηνευτικής Διαδικασίας.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Αιγύπτου και της Νορβηγίας ο κ. Βενιζέλος είχε σειρά διμερών συναντήσεων με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και, μεταξύ άλλων, με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Παλαιστίνης, της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Λουξεμβούργου, κατά τη διάρκεια των οποίων πέραν του Παλαιστινιακού συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο ένα βασικό θέμα συζητήσεων, πέρα από το παλαιστινιακό και τη Γάζα, ήταν η νέα κατάσταση που έχει εμφανιστεί τώρα στην Κύπρο, λόγω της απόφασης της Τουρκίας να διενεργήσει έρευνες στη Κυπριακή ΑΟΖ.

«Τονίζω ότι πρέπει με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, με ψυχραιμία, αλλά και με αποφασιστικότητα, να διαφυλάξουμε την διεθνή νομιμότητα, αλλά και το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού» είπε.

Σημειώνεται ότι την Δευτέρα ο κ. Βενιζέλος θα έχει στην Αθήνα συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη ο οποίος χθές διαβεβαίωσε πως η γεώτρηση της Ιταλοκορεατικής κοινοπραξίας ΕΝΙ-KOGAS στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» στο οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ συνεχίζεται κανονικά, παρά τις τουρκικές προκλήσεις.

By