Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Βενιζέλος: Μαζί τα κάναμε… μούσκεμα

Φταίνε κόμματα-Κομισιόν-Eurogroup για την κατάσταση της Ελλάδας – Τι είπε για FYROM και συγκυβέρνηση

woodrow-wilson-centerΤις ευθύνες του πολιτικού συστήματος μετά την μεταπολίτευση για την σημερινή κατάσταση της χώρας αναγνώρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά ταυτόχρονα καταλόγισε ευθύνες στην Κομισιόν και το Γιούρογκρουπ.

Όλα αυτά κατά τη διάρκεια ερωταπαντήσεων που δέχθηκε από το κοινό μετά την ομιλία του στο Woodrow Wilson Center στην Ουάσιγκτον. Αρκετές από τις ερωτήσεις ήταν σκληρές, ενώ δύο από τους ερωτώντες που προέρχονταν από την FYROM προκάλεσαν τον κ. Βενιζέλο αποκαλώντας την γειτονική χώρα ως «Μακεδονία».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «παράδειγμα επιτυχίας» την πορεία της Ελλάδας μετά την υπαγωγή της στην τρόικα, υποστήριξε ότι τα σκληρά μέτρα λιτότητας ήταν απολύτως απαραίτητα, ενώ μίλησε και για τα προσωπικά του σχέδια.

«Αποδέχομαι χωρίς αμφιβολία το μέρος της πολιτικής ευθύνης για το ελληνικό πολιτικό σύστημα μετά την πτώση της δικτατορίας. Αλλά αυτή τη στιγμή το θέμα στην Ελλάδα είναι να γίνει μια δίκαιη αποτίμηση των ιστορικών ευθυνών κατά τη μεγάλη αυτή χρονική περίοδο και όχι να επικεντρωνόμαστε μόνο στην τελευταία κυβέρνηση ή το τελευταίο μέρος της κυβερνητικής θητείας πριν τις εκλογές του 2012» απάντησε ο κ. Βενιζέλος στην ερώτηση για τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος της Ελλάδας στην κρίση.

Έσπευσε να προσθέσει ωστόσο ότι «κατά τη χρονική αυτή περίοδο και ιδιαιτέρως κατά την τελευταία δεκαετία που ακολούθησε την ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση και την Ευρωζώνη, υπάρχουν και θεσμικές ευθύνες από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπάρχουν ευθύνες και από το ίδιο το Eurogroup». Τεκμηριώνοντας την άποψη αυτή υπενθύμισε ότι «βάσει των υφιστάμενων όρων του δημοσιονομικού συμφώνου και του συμφώνου σταθερότητας, είναι απολύτως απαραίτητο κάθε εξάμηνο -να παρουσιάζεται μια αποτίμηση της κατάστασης που επικρατεί σε κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

Όπως είπε μάλιστα «αυτό εξηγεί την αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και τη συμμετοχή, τον ρόλο, τον δομικό ρόλο του ΔΝΤ στο θεσμικό σύστημα της Ευρωζώνης μετά την κρίση και ιδιαιτέρως μετά από το πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα».

fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Απαντώντας στην ερώτηση αν τα κράτη πρέπει να «συγυρίσουν» τα οικονομικά τους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Είναι απολύτως απαραίτητο να πραγματοποιηθούν πολύ σκληρές μειώσεις μισθών και συντάξεων και να επιβληθούν νέοι φόροι, ώστε να επιτευχθεί αυτός ο επείγων δημοσιονομικός στόχος, ώστε καταρχάς να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους […] Είναι υποχρεωτική πολιτική.

Δεν είναι δική μας πολιτική. Είναι ζωτική ανάγκη, ώστε να αποφύγουμε την άτακτη χρεοκοπία, ώστε να προστατευθεί το τραπεζικό σύστημα, ώστε να προστατευθεί η πραγματική οικονομία».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε ακριβώς πριν από την έξοδο, την τελική και οριστική έξοδο από την κρίση. Διότι τώρα, διαθέτουμε νέα προοπτική». Επιπλέον χαρακτήρισε την λύση που δόθηκε στην χώρα μας ως «καλύτερη και ασφαλέστερη λύση σε σύγκριση με τη λύση που δόθηκε στην Κύπρο».

Ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι στο δεύτερο πυλώνα του προγράμματος προσαρμογής, τον «διαρθρωτικό» (αναδιάρθρωση κράτους, πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων κλπ) «είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Είναι απολύτως απαραίτητο να κάνουμε βήματα μπροστά».

Μιλώντας για την κυβερνητική σταθερότητα στην Ελλάδα και τη στάση του ΠΑΣΟΚ και του ιδίου, ο κ. Βενιζέλος απάντησε με έμφαση: «Ως προς τον προσωπικό μου ρόλο στο ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι απολύτως απαραίτητο ως ιστορικό καθήκον να εγγυηθώ την κυβερνητική σταθερότητα και την προοπτική της κυβέρνησης συνασπισμού στην Ελλάδα». Όπως υποστήριξε «τώρα, η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα επιτυχίας. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, διότι μόνο έτσι έχουμε ως ελληνικό σοσιαλιστικό κόμμα, ως ΠΑΣΟΚ, τη δυνατότητα να επανιδρύσουμε την εκλογική και πολιτική επιρροή μας και να ανακαλύψουμε εκ νέου τον πολιτικό μας ρόλο στο ελληνικό πολιτικό σύστημα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι « τώρα βρισκόμαστε σε αυτό το μεταβατικό στάδιο, ανάμεσα στο σοκ της κρίσης και την προοπτική της οριστικής εξόδου από την κρίση.» και σημείωσε: «Είναι απολύτως απαραίτητο να είμαστε σταθεροί, να είμαστε ξεκάθαροι, να είμαστε ειλικρινείς, να ακολουθήσουμε και να υλοποιήσουμε την εθνική στρατηγική, με τη νομιμοποίηση που έλαβε κατά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση».

Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στην εκτίμηση ότι ο χρηματοπιστωτικός πυλώνας του προγράμματος προσαρμογής είναι το αποτέλεσμα μιας συντηρητικής προσέγγισης στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη. «Σύμφωνα με τους υφιστάμενους πολιτικούς και ιδεολογικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη, έχουμε την ντε φάκτο υποχρέωση να αποδεχθούμε τους όρους που ορίζουν οι δανειστές μας. Διότι δυστυχώς, η πραγματική ισορροπία, είναι ο συσχετισμός ανάμεσα σε δανειστές και δανειζόμενους» παραδέχθηκε, σημειώνοντας πως «τη στιγμή πριν από μια άτακτη χρεοκοπία ή μια πτώχευση, είναι πολύ δύσκολο μια εθνική κυβέρνηση να οργανώσει διαπραγμάτευση με τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης, τα κοινοβούλια, τις κεντρικές τράπεζες της, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την ίδια».

Πρόσθεσε δε πως «υπό την ιδεολογική και «τεχνοκρατική» επιρροή του ΔΝΤ, είναι πάρα πολύ δύσκολο να πεισθούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ότι διαθέτουμε άλλες επιλογές και δυνατότητες».

Επανέλαβε δε, την έκκληση του προς τον «ευρωπαϊκό πολιτικό νότο», να διαμορφωθεί μια εναλλακτική στρατηγική για την ευρωπαϊκή κρίση. «Είναι πολύ δύσκολο για μια χώρα σαν την Ελλάδα, ή σαν την Ιταλία, ή σαν την Ισπανία, να αποδεχθεί υπό αυτές τις συνθήκες μια πολιτική λιτότητας, μια πολιτική συνεχόμενης ύφεσης για έξι χρόνια. Αυτό είναι κάτι απολύτως ανεπίτρεπτο σε περιόδους ειρήνης. Είναι κάτι απολύτως συγκρίσιμο με τη μεγάλη οικονομική ύφεση ανάμεσα στους δύο παγκοσμίους πολέμους» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας ότι είναι απολύτως απαραίτητο να πειστούν οι κοινωνίες της Ευρώπης.

«Είναι πάρα πολύ εύκολο να διατυπώνουμε την κριτική μας εναντίον της καγκελαρίου Μέρκελ, για παράδειγμα, ή εναντίον της γερμανικής, της αυστριακής, της ολλανδικής ή της φινλανδικής κυβέρνησης, αλλά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι κάθε ευρωπαϊκή κυβέρνηση είναι το δημοκρατικό αποτέλεσμα μιας ανοιχτής δημοκρατικής διαδικασίας σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Το κρίσιμο σημείο είναι να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στο επίπεδο των κοινωνιών, των κοινωνιών των πολιτών στην Ευρώπη» κατέληξε.

Σε ερώτηση για τη χρονίζουσα διαμάχη Ελλάδας-FYROM και τον αν θα εμποδίσει η χώρα μας την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα στον κ. Γκρούεφκσι: «Ναι, είμαι αισιόδοξος. Μπορούμε να επιτύχουμε μια λύση. Είναι απολύτως απαραίτητο η FYROM και η κυβέρνηση του κυρίου Γκρούεβσκι να καταλάβουν ότι η Ελλάδα είναι ο καλύτερος και πιο παραγωγικός δρόμος μεταξύ Σκοπίων και Βρυξελλών, διότι χωρίς τη διαμεσολάβηση της Ελλάδας δεν είναι δυνατόν τα Σκόπια να εκπληρώσουν τον ευρωπαϊκό τους στόχο».

Ωστόσο, έσπευσε να στείλει και ένα ακόμη μήνυμα για τις διαπραγματεύσεις: «Αν πιστεύουμε ότι είναι πιθανή μια πολιτική λύση με τη μεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς, τότε πρέπει να σεβόμαστε τη μυστικότητα και την εχεμύθεια των κινήσεων του Πρέσβη Νίμιτς. Είναι απολύτως απαραίτητο να αποφευχθεί κάθε είδος δημόσιας δήλωσης και σχολίου, και πάνω απ’ όλα είναι απολύτως απαραίτητο να αποφευχθεί η περιγραφή της διαμάχης αυτής με ακαδημαϊκούς όρους». Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει η Ελλάδα και τόνισε: «Είναι απολύτως απαραίτητο να ετοιμάσουμε μια εποικοδομητική, κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα».

By