Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Βενιζέλος: Ούτε νέα μέτρα λιτότητας, ούτε νέο μνημόνιο

Η επιστροφή μας στις αγορές είναι οριστική, με εξαιρετικούς όρους, και το χρέος μας είναι βιώσιμο. Όλα αυτά που πρέπει να γίνουν επιβάλλουν πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

venizelos638_090314

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι οριστική τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τη Θεσσαλονίκη παρουσιάζοντας το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης.  «Κάποιοι θα μείνουν με την όρεξη. Ούτε νέα μέτρα, ούτε νέο μνημόνιο. Βγαίνουμε από τη κρίση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ Βενιζέλος εξαπολύοντας επίθεση κατά της αντιπολίτευσης η οποία, όπως τόνισε, δεν θέλει να βγει η χώρα από το μνημόνιο. Κάποιοι, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, » επιχείρησαν πριν από λίγους μήνες να μετατρέψουν αυτές τις εκλογές σε δήθεν δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της κυβέρνησης ή υπέρ ή κατά του μνημονίου. Όμως μετά τα πήραν πίσω, δεν εκφράζονται καθαρά για το πώς ερμηνεύουν τις εκλογές. Θέλουν το βράδυ της 25ης Μαΐου να δημιουργηθεί μια αμφίσημη, αρνητική εικόνα και να διαπιστώσουμε ότι η χώρα έχει μπει ξανά στην περιπέτεια.» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

«Τους λέμε ότι ατύχησαν, δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας, δεν τα χρειαζόμαστε. Αρχίζει η ανταπόδοση», σημείωσε, τονίζοντας «πως το κοινωνικό μέρισμα είναι ένα πρώτο δείγμα. Η επιστροφή μας στις αγορές είναι οριστική, με εξαιρετικούς όρους, και το χρέος μας είναι βιώσιμο, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Τόνισε δε με έμφαση «πως όλα αυτά που πρέπει να γίνουν επιβάλλουν πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα

Πολιτικές προϋποθέσεις

Τις πέντε ισχυρές προϋποθέσεις στις οποίες θα πρέπει να στηριχθεί η Ελλάδα μετά το μνημόνιο, παρουσίασε παράλληλα ο κ Βενιζέλος. Προϋποθέσεις πρωτίστως πολιτικές, όπως σημείωσε, τονίζοντας πως για αυτόν ακριβώς τον λόγο η κυβερνητική σταθερότητα είναι βαρύνουσας σημασίας. «Όταν λέμε ότι υπάρχει δίλημμα περιγράφουμε την πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα ο καθένας κρίνει και αναλαμβάνει την ευθύνη», σημείωσε.

Δεύτερον, υπάρχουν δημοσιονομικές προϋποθέσεις. Δηλαδή όχι νέα μέτρα, διατηρήσιμο πρωτογενές πλεόνασμα, διατηρήσιμο κοινωνικό μέρισμα, βιώσιμο χρέος, μόνιμη επιστροφή στις αγορές, σταδιακή μείωση της φορολογίας, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τρίτον, χρηματοοικονομικές προϋποθέσεις. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στη σημασία της επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τονίζοντας πως οι τράπεζες γυρίζουν στέρεες στην πραγματική οικονομία, μπορούν να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις και να στηρίξουν τους αδύναμους δανειολήπτες.

Τέταρτον, υπάρχουν οι θεσμικές προϋποθέσεις. » Το ζήτημα είναι η τήρηση και ο σεβασμός του Συντάγματος και όχι να κάνουμε το Σύνταγμα γήπεδο μικροκομματικών αντιπαραθέσεων και σκοπιμοτήτων.» σημείωσε χαρακτηριστικά

Πέμπτον και σημαντικότερο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είναι οι κοινωνικές προϋποθέσεις. Δηλαδή, η κοινωνική συνοχή, η προστασία των ανασφάλιστων και των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

Όμως, δεν αρκούν αυτές οι προϋποθέσεις, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος .» Πρέπει να έχουμε μια κεντρική στόχευση για όλο το σχέδιο ανάκαμψης. Ο άξονας είναι ένα ένας. Η απασχόληση, η ανάσχεση της ανεργίας. Αν δεν το πετύχουμε αυτό, δεν μπορεί να καταλάβει ο πολίτης ότι βγαίνουμε από την κρίση. Τα πάντα μετριούνται με κριτήριο την απασχόληση» κατέληξε ο κ Βενιζέλος.

Ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη δημοκρατική παράταξη σημειώνοντας χαρακτηριστικά : «Η Ελιά, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Είναι παντού» επικαλούμενος  τα υψηλά ποσοστά και τις επιτυχίες συνδικαλιστικών παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ σε μαζικούς κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς. Τέλος άσκησε κριτική στην πρόταση του Μανώλη Γλέζου περί αναγκαστικού δανεισμού από καταθέσεις σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τους καταθέτες σε εκροή των χρημάτων τους προς το εξωτερικό.




By