Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Βενιζέλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί στρατηγική αποσταθεροποίησης

Τι απάντησε στις καταγγελίες Σκουρλέτη

venizelos-maximou
Δριμύτατη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, επαναλαμβάνοντας πως «η αποσταθεροποίηση και η αβεβαιότητα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που έχουμε στην πορεία μας προς την έξοδο από την κρίση και στην αλλαγή σελίδας».

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προσδιορίσει την έναρξη της διαδικασίας της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο και να ζητήσει η ίδια την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής, έχει ενοχλήσει βαθύτατα την αντιπολίτευση «γιατί ακύρωσε σενάρια και στην πραγματικότητα διέψευσε μια ολόκληρη στρατηγική».

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, αποτέλεσμα αυτού «ήταν η αλαζονική εμφάνιση που είδαμε στη Βουλή, η απαίτηση η κυβέρνηση να εγκαταλείψει το έργο της και την αποστολή της, η χώρα να οδηγηθεί τώρα σε εκλογές, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την οριστική έξοδο από την κρίση και την αλλαγή σελίδας για τη μετά το μνημόνιο εποχή».

«Δεν θέλουν να φτάσουμε σε αυτή τη φάση, έχουν πραγματικά σκυλιάσει γιατί αντιλαμβάνονται ότι εάν αυτό συντελεστεί και κυρίως αν αυτό αρχίσει να φαίνεται στην πραγματική οικονομία στην καθημερινή ζωή, στο χρήμα, καταλύεται η τεχνική βάση αντιπαράθεσης «μνημόνιο-αντιμνημόνιο», η οποία έχει αλλοιώσει το πολιτικό σύστημα, τους συσχετισμούς, τις συμπεριφορές και έχει οδηγήσει σε ακραία σημεία, όχι δημαγωγίας και λαϊκισμού, αλλά συνωμοσιολογίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, κάνοντας αναφορά και στη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για μη ορθολογικά φαινόμενα, τα οποία «διεκδικούν την άσκηση της εξουσίας και συνιστούν τη βάση για έναν ετερόκλητο συνασπισμό».

tsipras_venizelos610

Παράλληλα, έκανε λόγο για πρόβλημα δημοκρατίας, κράτους δικαίου, πολιτικής λογικής και πολιτικής αισθητικής: «Τι είναι προοδευτικό και τι είναι συντηρητικό; Δηλαδή, η κυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, στην οποία συμμετείχε και η ΔΗΜΑΡ, είναι «συντηρητική» και η κυβέρνηση στην οποία θα μετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Καμμένος ή η «αντιπροεδρική πλειοψηφία» στην οποία θα μετέχει η Χρυσή Αυγή είναι η «προοδευτική» λύση;».

«Γιατί φυσικά», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, «στις ψήφους της Χρυσής Αυγής θεμελιώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό οποιοσδήποτε μαθηματικός υπολογισμός ο οποίος είναι τελείως πρόωρος και αναπόδεικτος».

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του στον ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε βολές κατά κύκλων του που, όπως είπε, έφτασαν σε σημείο «σε συνεργασία με γλοιώδεις συνοδοιπόρους, να πουν σήμερα ότι τα προβλήματα που έχουμε στις διεθνείς αγορές, τα προβλήματα στη διεθνή αγορά ομολόγων, στα spreads, ή στο Χρηματιστήριο δεν είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής της αποσταθεροποίησης στην οποία κάνουν αυτοί αντιπολίτευση, αλλά είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι εμείς θέλουμε πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο».

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης έκανε και αναφορά στην πολιτική αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών που πυροδότησαν οι αναφορές του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη στο δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο «υπάρχουν κάποιοι επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν βγάλει κουμπαρά για να μαζέψουν τους 180 βουλευτές» για την προεδρική εκλογή.

fosphotos.com, Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com, Panayiotis Tzamaros

Όπως είπε, πρόκειται για κάτι που χρειάζεται απάντηση:

«Δεν γίνεται αυτοί να θέλουν να εκβιάσουν συνειδήσεις και συμπεριφορές, διότι περί αυτού πρόκειται. Διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση και ορθώς την παράγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η οποία έχει την εξής εικόνα: Ότι ο δημοσιογράφος που το έγραψε και ο εκδότης που το δημοσίευσε επικαλείται το δημοσιογραφικό απόρρητο, αλλά λέει ότι οι πηγές του είναι σοβαρές κι ότι δεν μπορεί να μας τις πει. Και όλοι οι άλλοι παραπέμπουν στο δημοσίευμα αυτό, ο συντάκτης του οποίου δεν μπορεί να μας πει τις πηγές του γιατί καλύπτεται από το δημοσιογραφικό απόρρητο. Δηλαδή πρόκειται για απύθμενο θράσος το οποίο στρέφεται κατά της χώρας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Γιατί αυτό είναι πια και μια λοιδορία προς τη Δικαιοσύνη. Λοιδορούν τη Δικαιοσύνη».

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, απάντηση αυτά «είναι η δουλειά μας, η οποία βέβαια δυσκολεύει πάρα πολύ γιατί έχουμε απέναντί μας ένα ολόκληρο κλίμα. Αλλά πρέπει να την κάνουμε τη δουλειά μας εις πείσμα των όσων συμβαίνουν … πρέπει να γίνουν όλα αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός, για τα οποία πρέπει να ξέρουμε ότι δεν έχουμε καθόλου χρόνο να χάσουμε, δηλαδή ούτε μία μέρα».

Απευθυνόμενος στους υπουργούς, σημείωσε πως δεν υπάρχει περιθώριο για δευτερεύοντα θέματα, «πρέπει να είμαστε πάρα πολύ στοχευμένοι με μεγάλους στόχους, όπως αυτοί που αφορούν την έξοδο από την κρίση, τη μεγάλη διαπραγμάτευση, αλλά και την προβολή των όσων έχουμε κάνει και σε θέματα που έχουν σχέση με την αγωνία του κόσμου, δηλαδή κόκκινα δάνεια, δόσεις και ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας».

«Δεν έχουμε κανένα περιθώριο για πολλές διαβουλεύσεις και συζητήσεις περί συναρμοδιοτήτων και ρόλων, έχουμε όμως μεγάλο περιθώριο για συνέργειες μεταξύ των υπουργείων, πολύ μεγάλες δυνατότητες να αναπτυχθούν συνέργειες με προστιθέμενη αξία» κατέληξε.

By