Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ευάγγελος Βενιζέλος: Να αναπροσανατολίσουμε την Ευρώπη

«Το πρόβλημα είναι απόλυτα πολιτικό»

benizelosbouliΕυρώπη με πυξίδα την ανάπτυξη και την απασχόληση ζήτησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα του «Φόρουμ Ευρωπαίων Προοδευτικών» που διοργανώνουν από κοινού το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Ίδρυμα Jean-Jaurès.

« Τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κρίσης -με πρώτο «εργαστήριο» την Ελλάδα αλλά και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που εντάχθηκαν σε προγράμματα προσαρμογής- κινούνται συνεπώς στο δημοσιονομικό και χρηματοοικονομικό επίπεδο.

Καταγράφονται αναμφίβολα πολύ σημαντικά αποτελέσματα ως προς την δημοσιονομική εξυγίανση και την ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος» τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «καταγράφονται όμως ταυτοχρόνως και οι εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες μιας σκληρής προκυκλικής πολιτικής που επιβάλλει την γρήγορη δημοσιονομική προσαρμογή υπό συνθήκες ύφεσης».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «οι πολιτικές λιτότητας που προβλέπονται στα προγράμματα προσαρμογής ως όροι των δανειστών, δηλαδή της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, έχουν ως αποτέλεσμα πρωτοφανή και δυσβάστακτη σωρευτική ύφεση (που στην Ελλάδα φτάνει το 25% του ΑΕΠ μέσα σε  έξι χρόνια) και εκτίναξη της ανεργίας (που στην Ελλάδα φτάνει τώρα  το 27% στο γενικό πληθυσμό και το 60% στους νέους)», την ώρα που «η ύφεση και η ανεργία, ιδίως η ανεργία των νέων, είναι όμως τώρα το κεντρικό πρόβλημα όλης της Ευρωζώνης και όχι μόνο των χωρών που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής και τελούν υπό την πίεση και τον εκβιασμό της αποδοχής των όρων που υπαγορεύουν οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές  τους».

«Το πρόβλημα είναι απόλυτα πολιτικό»

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε επίσης και στη δημόσια σύγκρουση μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, που λαμβάνει ώρα τις τελευταίες ημέρες, υπογραμμίζοντας ότι «Το πρόβλημα αυτό είναι απόλυτα  πολιτικό. Πρόκειται για πρόβλημα Δημοκρατίας, κυριαρχίας και νομιμοποίησης.

Πρόκειται για το πρόβλημα της βαθιάς και επικίνδυνης ανισότητας που υπάρχει στην Ευρώπη (και στην Ευρωζώνη) μεταξύ των κρατών-μελών: η ανισότητα αφορά οικονομικά τα επιτόκια δανεισμού για χώρες με ίδιο νόμισμα και πολιτικά το γεγονός ότι κάποιες χώρες έχουν την αρμοδιότητα να αποφασίζουν και κάποιες άλλες την υποχρέωση να συμμορφώνονται».

Ειδικότερα, «η σύγκρουση μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών γύρω από το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα είναι στην πραγματικότητα σύγκρουση ανάμεσα σε μια δεξιά Ευρώπη (ως προς τις κυρίαρχες αντιλήψεις που είναι πολιτικά συντηρητικές και οικονομικά νεοφιλελεύθερες) και ένα ΔΝΤ πιστό στις κλασικές συνταγές του για αναπτυσσόμενες χώρες, συνταγές  που δεν συνάδουν σε χώρες της Ευρωζώνης ακόμη και αν αυτές βρίσκονται  σε μεγάλη δημοσιονομική κρίση» εξήγησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και «το χειρότερο είναι ότι ο τρόπος που αντιδρά η Ευρωζώνη δεν της επιτρέπει να αντιληφθεί ότι η κρίση της  είναι στην πραγματικότητα κρίση του ευρωπαϊκού μοντέλου ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας».

Στην τοποθέτησή του ο κ. Βενιζέλος προειδοποίησε τους Ευρωπαίους εταίρους του για τον «κίνδυνο της λεγόμενης «άνεργης ανάπτυξης», που αναδεικνύει την ανάγκη για καταπολέμηση της ανεργίας, ιδίως των νέων.

Οι προτάσεις Βενιζέλου

Μια ολοκληρωμένη εναλλακτική στρατηγική σε δυο επίπεδα ζήτησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές που θα περιλαμβάνει πρώτον στο διαχείριση της  κρίσης με διορατικότητα και δεύτερον ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης που θα βασίζεται στην πραγματική σύγκλιση και ολοκλήρωση.

Στο πλαίσιο  του φόρουμ, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατιας Φρανσουά Ολάντ, αλλά και με τον Πρωθυπουργό Ζαν-Μαρκ Ερο.

 

By