Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βενιζέλος: «η αντίδραση των δημοκρατικών και δικαιοκρατικών θεσμών είναι καθυστερημένη»

«Έστω με καθυστέρηση υπήρξε συμφωνία να ενεργοποιηθούν τα πολιτικά μας αντανακλαστικά» τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

VENIZELOS2«Είναι πράγματι η πρώτη φορά στην περίοδο της μεταπολίτευσης που έχουμε σύλληψη βουλευτών για αυτόφωρο κακούργημα, με μια διαδικασία η οποία είναι αμιγώς δικαστική, χωρίς να παρεμβάλλεται καθόλου η Βουλή. Αλλά αυτό είναι κάτι που προβλέπεται ρητά από το Σύνταγμα» δηλώνει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα».

«Αυτό είναι που θα έπρεπε να μας έχει ξαφνιάσει, όχι η ενεργοποίηση του Συντάγματος και της δικαιοσύνης, αλλά το γεγονός ότι αυτή πράγματι καθυστέρησε να συμβεί» απαντά ο κ. Βενιζέλος αναφορικά με τη χρονική συγκυρία εξάρθωσης της Χ.Αυγής, προσθέτοντας: «η πολιτική δολοφονία ενός Έλληνα πολίτη είναι γεγονός σοκαριστικό. Αλλά εξίσου σοκαριστικό είναι να έχεις δολοφονίες αλλοδαπών, πράξεις βίας, απειλές, σωματικές βλάβες. Να έχεις ένα μακρύ κατάλογο σοβαρών αδικημάτων του κοινού ποινικού δικαίου».

Αναφορικά με τη διείσδυση της Χρυσής Αυγής στον κρατικό μηχανισμό, «είναι ένα διαρκές πρόβλημα, το οποίο εντοπίζουμε -και προσωπικά θα μου επιτρέψετε να πω ότι εντοπίζω- εδώ και παραπάνω από 14 μήνες, γιατί το ζήτημα της Χρυσής Αυγής το έθεσα εκλογικά. Και κυρίως έθεσα- μετά τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου του 2012 και ενόψει των εκλογών του Ιουνίου του 2012 -την ανάγκη να κινητοποιηθεί το συνταγματικό τόξο, να αντιδράσουν οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, να τροποποιηθεί ή εν πάση περιπτώσει να εφαρμοστεί αυστηρά ο Κανονισμός της Βουλής» σημειώνει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θυμίζοντας ότι «πρώτοι πήραμε την πρωτοβουλία να καταθέσουμε τη σχετική πρόταση νόμου. Άρα πράγματι η αντίδραση των δημοκρατικών και δικαιοκρατικών θεσμών είναι καθυστερημένη. Αλλά είναι άλλο η κριτική για την καθυστερημένη αντίδραση την οποία δικαιούμαστε και δικαιούμαι και προσωπικά να διατυπώσω και άλλο το να είμαστε έκπληκτοι, ή αμήχανοι ή και «ένοχοι» επειδή η δημοκρατία αυτοπροστατεύεται και αμύνεται. Αλλιώς είμαστε καταδικασμένοι να παρακολουθούμε τη δολοφονία της δημοκρατίας επειδή σεβόμαστε τη νομιμότητα της αδράνειας ή την αδράνεια της νομιμότητας και φωνάζουμε, όπως οι Βουρβόνοι, «η Δημοκρατία μας σκοτώνει».

Για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, «υπάρχει πράγματι ένα ζήτημα ιστορικού αταβισμού στις ευρωπαϊκές κοινωνίες» διαπιστώνει ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό το οποίο διαμόρφωσε τη Χρυσή Αυγή ήταν η πολιτική του τσαμπουκά, η πολιτική της βίας»

Κληθείς να απαντήσει την κυβερνητική πρωτοβουλία για τη Χρυσή Αυγή, «Χαίρομαι γιατί έστω με καθυστέρηση υπήρξε συμφωνία να ενεργοποιηθούν τα πολιτικά μας αντανακλαστικά και χαίρομαι γιατί η δικαιοσύνη, ανεξάρτητα κινούμενη, δηλαδή με βάση αμιγώς νομικά κριτήρια, αποφάσισε να κινηθεί και η ίδια πολύ αποφασιστικά» τονίζει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «Δεν πιστεύω στη θεωρία των δυο άκρων διότι θεωρώ ότι η βία δεν μπορεί να διαχωριστεί σε επιμέρους άκρα. Δεν τεμαχίζεται. Υπάρχει ένα ενιαίο πρόβλημα βίας, μια ενιαία στάση καθολικής απόρριψης της βίας. Όπως έχει προσφυώς λεχθεί, η βία δεν είναι δυο άκρα, είναι ένα άκρο».

Για την αδυναμία συνεργασίας των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, «δυστυχώς υπάρχει μια πραγματικότητα που λέει ότι το ετερόκλητο αμάλγαμα του λεγόμενου αντιμνημονιακού μετώπου λειτούργησε -πάντως εξ αντικειμένου- ως θερμοκήπιο μέσα στο οποίο η Χρυσή Αυγή τελικά άρχισε να αποκτά ανοχή, αποδοχή σ’ ένα τμήμα της κοινωνίας και ένα είδος τελικά πρόσβασης στη λειτουργία των θεσμών» περιγράφει ο κ. Βενιζέλος και σημειώνει: «κάποιοι επιπλέον θέλησαν να κρυφτούν πίσω από τη Χρυσή Αυγή και να καθοδηγήσουν ή να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις με βάση τις πρωτοβουλίες της Χρυσής Αυγής, όπως ήταν για παράδειγμα, το σενάριο παραίτηση των βουλευτών και η πρόκληση αλυσίδας αναπληρωματικών εκλογών».
Σχετικά με το ρόλο του κόμματός του απέναντι στην αδυναμία συνεργασίας των κομμάτων, «κυρίως το ΠΑΣΟΚ που είναι ο μόνιμος συντελεστής της σταθερότητας τα χρόνια της κρίσης. Γιατί ποια είναι η άλλη πολιτική; Αυτή που προτείνει ο κ. Τσίπρας στις εμφανίσεις του στην Ελλάδα ή αυτή στις εμφανίσεις του στις Βρυξέλλες, όπου προσπαθεί να παρουσιαστεί ως διαπραγματευτής για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους»; Διερωτάται ο Πρόεδρος του Κινήματος.

Απαντώντας αν υπάρχει ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας στη χώρα, «προφανώς όχι, σε πείσμα όσων επιδιώκουν κάτι τέτοιο» σημειώνει, ενώ «η προσωρινή κράτηση δεν είναι προκαταβολή της ποινής. Είναι μέτρο διευκόλυνσης της ποινικής προδικασίας» εξηγεί ως προς τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα για την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής.
«Αυτό που είναι απολύτως επιβεβλημένο είναι να ανασταλεί η χρηματοδότηση κομμάτων τα οποία συμπλέκονται με εγκληματικές δραστηριότητες για τις οποίες έχουν ασκηθεί διώξεις. Η δημοκρατία δεν μπορεί να χρηματοδοτεί τους αντιπάλους της, αυτούς που την υπονομεύουν» σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και «επίσης Επίσης είναι απόφασή μας να κατατεθεί το ταχύτερο δυνατό το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που αφορά την προστασία της δημοκρατίας και της κοινωνικής ασφάλειας και ειρήνης αλλά αφορά κυρίως εγκλήματα λόγου».
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, « τώρα είναι η μεγάλη στιγμή για την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία να παρουσιάσει μια νέα ολοκληρωμένη πρόταση, για την οποία όμως χρειαζόμαστε και εθνικές κυβερνήσεις, γιατί χωρίς εθνικές κυβερνήσεις δεν μπορείς να συγκροτήσεις νέο ευρωπαϊκό συσχετισμό δυνάμ%

(Visited 1 times, 1 visits today)
By