Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Βενιζέλος: Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές πιο σύντομα

Ειλημμένη απόφαση για νέα περικοπή του χρέους – Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα μέτρα ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

benizelosbouliΘετική χαρακτήρισε ο Ευ. Βενιζέλος την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή του Προγράμματος Προσαρμογής, καθώς, όπως τόνισε «διαπιστώνει τα επιτεύγματα της χώρας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διεθνώς ο τρόπος με τον οποίο συζητείται το θέμα Ελλάδα έχει αλλάξει».

Μάλιστα, εκτίμησε ότι «η Ελλάδα θα βγει επίσης στις αγορές συντομότερα απ’ ό,τι νομίζουν ορισμένοι, όπως βγήκε η Πορτογαλία» και πρόσθεσε ότι «το θέμα είναι να βγούμε με χαμηλό κόστος, με χαμηλά επιτόκια, γιατί με υψηλά επιτόκια δεν είναι δύσκολο να βγεις. Και διαμορφώνεται μέσα στην Ευρωζώνη το θεσμικό περιβάλλον που μας επιτρέπει να το πετύχουμε ακόμη και αυτό. Αλλά πρέπει να πιστέψουμε στο σχέδιο που έχουμε μπροστά μας, που είναι το μόνο που υπάρχει, γιατί απεδείχθη φαντάζομαι και για τον πιο κακόπιστο ότι ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει Σχέδιο Β. Έχουμε επίσης και την εμπειρία της Κύπρου και όποιος έχει το ανιστόρητο θράσος να λέει ψέματα στον ελληνικό λαό μετά απ’ όσα συνέβησαν και στην Κύπρο, είναι πραγματικά ανεύθυνος και επικίνδυνος».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «εάν τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχαν οι απειλές, δεν υπήρχε η διαρκής συζήτηση για το περιβόητο Grexit, για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, η Ελλάδα θα πήγαινε πολύ καλύτερα. Και τώρα οι εταίροι μας, οι Ευρωπαίοι εταίροι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μας χρωστούν δίκαια και καλά λόγια τα οποία βοηθούν την Ελλάδα να βγει οριστικά από την κρίση και να ξανακατακτήσει την ισότιμη θέση της μέσα στην Ευρώπη. Βεβαίως, πρέπει να επιμείνουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές. Βεβαίως πρέπει να εκτελέσουμε τον ψηφισμένο προϋπολογισμό».

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «η χώρα όμως δεν αντέχει ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον, ούτε το 2015-2016, πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Δεν αντέχει εισοδηματικές περικοπές, δεν αντέχει νέες φορολογικές επιβαρύνσεις».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πως θα βρεθούν οι πρόσθετοι πόροι  που εντοπίζει η τεχνική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «πρώτον, θα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης πολύ καλύτερους από αυτούς που προβλέπουν οι εκθέσεις. Γιατί όταν η οικονομία πάρει τα πάνω της, αυτό λειτουργεί πολλαπλασιαστικά, με γεωμετρική πρόοδο. Δεύτερον, υπάρχει η ειλημμένη πολιτική απόφαση για νέα περικοπή του δημοσίου χρέους. Όχι αναγκαστικά του κεφαλαίου, αλλά μέσω μείωσης επιτοκίων, παράτασης της περιόδου χάριτος, παράτασης της περιόδου αποπληρωμής. Όλα αυτά ελαφρύνουν το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, τα επόμενα χρόνια.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By