Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Βενιζέλος: Πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία η επανάληψη του Ψυχρού Πολέμου

Τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής του ΟΑΣΕ και «ομάδας επαφής» για την κρίση στην Κριμαία ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προεδρίας της Ελλάδος

venizelos600_040314i
Στα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Ουκρανία και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το ουκρανικό ζήτημα, αναφέρθηκε σήμερα αναλυτικά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για τη συνάντηση που είχε με την διοίκηση της «ακμάζουσας» Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας, προς την οποία και προς τους άλλους ομογενείς συνομιλητές του μετέφερε «την αγάπη, φροντίδα, στήριξη και αλληλεγγύη» τόσο της ελληνικής πολιτείας, όσο και του ελληνικού λαού.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο των ελληνοουκρανικών σχέσεων, τόνισε δε τη σημασία του σεβασμού των διεθνών αρχών, της εδαφικής ακεραιότητας και των υφισταμένων συνόρων. Υπογράμμισε ότι η Αθήνα διατηρεί παράλληλα και ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τη Ρωσία, με τον υπουργό Εξωτερικών της οποίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητος ο διάλογος.

Η Ελλάδα και άλλες χώρες, είπε ο κ. Βενιζέλος, τάχθηκαν υπέρ της συγκρότησης ειδικής επιτροπής του ΟΑΣΕ για τα γεγονότα στην Κριμαία και την Ουκρανία, όπως και «ομάδας επαφής» για την κρίση. Πρέπει, είπε, να αποφευχθεί πάση θυσία η επανάληψη του ψυχρού πολέμου.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τον διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν συνιστούν αναγνώριση της κατοχής και του ψευδοκράτους και γίνονται για την εξυπηρέτηση των πρωτοβουλιών της ελληνοκυπριακής πλευράς. Δεν θα μετάσχουμε ποτέ σε τετραμερή διαπραγμάτευση.

By