Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου

Τα σημεία σύγκλισης των 2 πολιτικών αρχηγών

samaras benizelosΣυμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου επήλθε αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο, στη συνάντησή τους παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και του  υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις αντιδράσεις εντός των κοινοβουλευτικών τους ομάδων, διευκολύνοντας τη διαδικασία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, αλλά και προκειμένου να μειωθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί κατέληξαν σε συμφωνία, επιφέροντας τις εξής αλλαγές:

Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει κατάθεση νομοσχεδίου για την τεχνική εκπαίδευση, ώστε να δρομολογηθούν ομαλά οι μεταρρυθμίσεις στα τεχνικά λύκεια. Στην περίπτωση δημοτικών αστυνομικών με αυξημένα τυπικά προσόντα (μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι σπουδών) δεν θα θιγούν από τις ρυθμίσεις, ομοίως και οι σχολικοί φύλακες.

Θα υπάρξει προσυνταξιοδοτική μέριμνα για όσους από τους σχολικούς φύλακες που είναι κοντά στη διαδικασία συνταξιοδότησης.Προωθείται σειρά βελτιωτικών διατάξεων που αφορούν στο παρατηρητήριο για την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ αναβαθμισμένο ρόλο θα έχει και η διοικητική αστυνομία, που θα αντικαταστήσει τη δημοτική.

Αναλυτικά οι βελτιωτικές ρυθμίσεις:

Συγκεκριμένα ικανοποιείται το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορούσε το στάδιο της κατάρτισης των προϋπολογισμών των Δήμων και των Περιφερειών. Απαλείφεται η διάταξη για έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης και προβλέπεται πλέον η παροχή οδηγιών από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.

Παράλληλα παραμένουν στους Δήμους οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί που κατέχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο.

Επίσης το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρά σε νομοτεχνικές βελτιώσεις στο άρθρο της δημοτικής αστυνομίας, με αντικατάσταση των προεδρικών διαταγμάτων με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, ούτως ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης στην Ελληνική Αστυνομία καθώς και η ρύθμιση των θεμάτων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων, η οποία προβλέπεται ότι θα γίνεται σε συνεργασία με τους οικείους Δήμους.

Εισάγεται ειδική πρόβλεψη για το μεταβατικό χρονικό διάστημα έως το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την οποία, για τους Δήμους που το επιθυμούν, με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, που θα εκδίδεται κατόπιν προτάσεων των οικείων Δημάρχων, μπορεί να ανατίθεται στην Ελληνική Αστυνομία, σε έναν ή περισσότερους Δήμους, η παράλληλη άσκηση μίας ή περισσοτέρων εκ των ανωτέρω αρμοδιοτήτων.

Τέλος στο πολυνομοσχέδιο θα υπάρξει πρόβλεψη της δυνατότητας των σχολικών φυλάκων να συνιστούν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις προς παροχή υπηρεσιών σχετικών με τη φύλαξη σχολικών κτιρίων στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων, με τους οικείους Δήμους, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By