Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Βενιζέλος: Σε συναινετικό κλίμα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Συζήτηση για τα «φλέγοντα» θέματα της εξωτερικής πολιτικής 

venizelos-epitropi4

Ευχαριστημένος με το κλίμα στο οποίο συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) διεξήχθη σε σοβαρό και συναινετικό κλίμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος επισημαίνοντας πως διανύουμε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις για τη χώρα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή μας.

Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα το σημερινό καλό κλίμα να είναι ένας καλός οιωνός, όπως τόνισε, για τη στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων και αύριο στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας.

Ο κ. Βενιζέλος είπε πως στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, έγινε συζήτηση για όλο το φάσμα των εθνικών θεμάτων αλλά και των θεμάτων της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής με έμφαση στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο και ιδιαίτερα στις εξελίξεις σχετικά τις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Μάλιστα στις δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε την τουρκική πρόκληση κραυγαλέα παραβίαση του Διεθνούς Δίκαιου και ειδικότερα του Διεθνούς Δίκαιου της Θάλασσας.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στη σύνοδο του Καΐρου και υπενθύμισε ότι επίκειται και νέα τριμερής συνάντηση (Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ) σε επίπεδο ΓΓ των υπουργείων Εξωτερικών.

Υπογράμμισε ότι στόχος παραμένει η διαφύλαξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ο τερματισμός της πρόκλησης, δεδομένου ότι ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει τονίσει πως «οι διακοινοτικές διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν, μόνον αν σταματήσει η τουρκική πρόκληση».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε πως έπειτα από διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και τα κυπριακά κόμματα, στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου, κατελήξαν με τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά πως δεν θα έπρεπε να διαταραχθεί ο προγραμματισμένος τακτικός διάλογος με την Τουρκία.

«Η διατήρηση ενός διαύλου επικοινωνίας είναι προς όφελος της Ελλάδας, της Κύπρου και της ειρήνης στην περιοχή» τόνισε.

«Υπ’ αυτή την έννοια αποφασίσαμε μετά από πολλή σκέψη να πραγματοποιήσω και εγώ την επίσκεψή μου στην Άγκυρα, αλλά επειδή φθάσαμε πλέον στο μήνα Δεκέμβριο να πραγματοποιήσουμε και το Ετήσιο Τακτικό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων».

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό συζητήθηκε μεταξύ των δύο πρωθυπουργών τηλεφωνικά και αποφασίσθηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο.
Και το πρώτο θέμα, το οποίο θα τεθεί είναι, όπως υπογράμμισε, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και ο σεβασμός της ύπαρξης και της νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση για το εάν σε δύο μέρες θα γίνει νέα συνάντηση στη Νέα Υόρκη για το το ζήτημα της ΠΓΔΜ και για το εάν αναμένεται μια καινούργια πρόταση από τον κ. Νίμιτς ο κ. Βενιζέλος απάντησε:

«Εμείς σεβόμαστε τη διαδικασία και τον κ. Νίμιτς, μετέχουμε με καλή πίστη και με παραγωγικό τρόπο. Περιμένουμε βήματα από την άλλη πλευρά. Η δική μας θέση είναι πάρα πολύ καθαρή και είναι μια θέση, η οποία συνάδει και με το Διεθνές Δίκαιο αλλά και με την ανάγκη η ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης να γίνει μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας».
Σημειώνεται ότι στη Σύνοδο του ΕΣΕΠ έλαβαν μέρος ο Κωνσταντίνος Τσιάρας (πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής), ο γγ του υπουργείου Εξωτερικών Α. Μητσιάλης, από τη Ν.Δ. οι Γ. Κουμουτσάκος και Ν. Παναγιωτόπουλος, από το ΠΑΣΟΚ οι Ν. Σηφουνάκης και Κ. Τριαντάφυλλος, από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ν. Βαλαβάνη και ο Π. Τριγάζης, από τους ΑνΕλ. οι Τ. Κουίκ και ο Λ. Καραγιάννης και από τη ΔΗΜΑΡ η Μ. Γιαννακάκη και ο Ν. Τσούκαλης.

«Το πνεύμα νηφαλιότητας που επικράτησε εντός του ΕΣΕΠ, θέλω να ελπίζω πως θα μεταφερθεί και στον δημόσιο διάλογο» τόνισε ο Γ.Κουμουτσάκος, που έλαβε μέρος στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής εκ μέρους της Ν.Δ.

Ανατρέχοντας στην «πολύ ουσιαστική συζήτηση» που έγινε στη συνάντηση, ο κ. Κουμουτσάκος παρατήρησε ότι «η επίμονη παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο παράγει ένταση και αστάθεια». Ως εκ τούτου, σημείωσε, «η πολιτική σταθερότητα της χώρας είναι εθνική ανάγκη», δεδομένου του περιβάλλοντος «τεταμένης αβεβαιότητας στην άμεση περιοχή μας».

«Επαναλαμβάνω ότι καλό θα ήταν να τα πουν οι πολιτικοί αρχηγοί σε επίπεδο Κορυφής, για τα εθνικά θέματα» είπε εξάλλου ο Τέρενς Κουίκ μιλώντας στους δημοσιογράφους. Αναφερόμενος στη συνέχεια στην πολιτική της Άγκυρας στα δυτικά Βαλκάνια, «της Θράκης περιλαμβανομένης», ο κ. Κουίκ πρότεινε να επανέλθει προς συζήτηση το πόρισμα της διακομματικής συμφωνίας του 1992.

Τη θέση της υποστήριξης, τόσο μιας «ανοιχτής γραμμής Ελλάδας-Τουρκίας», όσο και «της άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων», παρουσίασε η Νάντια Βαλαβάνη από τον ΣΥΡΙΖΑ, «προκειμένου να οδηγηθούμε σε μιαν αποκλιμάκωση της έντασης», αλλά και σε συνθήκες που θα επιτρέψουν στην Κύπρο «να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Η κ. Βαλαβάνη τόνισε πως στην πορεία αυτή θα πρέπει να αναζητηθούν διεθνή ερείσματα και παρατήρησε πως «από την Ουκρανική κρίση ως την Κυπριακή ΑΟΖ, όλα συνδέονται με το μέτωπο της Μέσης Ανατολής και τις προσπάθειες εξαγωγής δημοκρατίας».
Νωρίτερα το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του τόνισε πως οι εξελίξεις στην περιοχή μας «μυρίζουν μπαρούτι» ενώ για τη σύγκληση του «Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής» σχολίασε πως αυτό «νομιμοποιεί τις επιζήμιες για το λαό κυβερνητικές αποφάσεις».

By