Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Βενιζέλος: Στην Κρήτη δεν έχουν πλήρη ενημέρωση για τα χημικά της Συρίας

Επιστολή Ευ. Βενιζέλου σε φορείς της Κρήτης, στην οποία ενημερώνει για τις αντιδράσεις το ΥΠΕΞ, αλλά και τη μη αποφυγή της εν πλω υδρόλυσης στη Μεσόγειο

venizelos800_030314

Με επιστολή του προς εκκλησιαστικούς, αυτοδιοικητικούς και κοινωνικοοιονομικούς φορείς της Κρήτης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, εκφράζει τον «φόβο» ότι «οι υπεύθυνοι φορείς της Κρήτης δεν έχουν πλήρη ενημέρωση» για τις προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών, γύρω από το ζήτημα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο και τις διασφαλίσεις που εξασφάλισε.

Στην επιστολή του, ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι η Ελλάδα, διά του υπουργείου Εξωτερικών, επεδίωξε ευθύς εξαρχής – με έντονα διπλωματικά διαβήματα και σειρές επαφών – να μην πραγματοποιηθεί στη Μεσόγειο, αλλά στον Ατλαντικό, η εν πλω υδρόλυση του τμήματος του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, το οποίο πρέπει επιστημονικά να υπαχθεί στη διαδικασία αυτή.

CYPRUS-SYRIA-NORWAY-UN-CONFLICT-CHEMICALS

Δυστυχώς, συνεχίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, παρά την ύπαρξη προσφοράς πορτογαλικού λιμένα στις Αζόρες, αυτό δεν κατέστη δυνατό, διότι η Ιταλία είχε ήδη διαθέσει λιμάνι στην Καλαβρία για τη μεταφόρτωση των υλικών, αλλά και, κυρίως, γιατί δεν υπήρξε από άλλες μεσογειακές χώρες αντίδραση αντίστοιχη με την ελληνική και διότι η διαδρομή στη Μεσόγειο είναι μικρότερη, καθώς το συριακό λιμάνι εκκίνησης βρίσκεται στη Μεσόγειο και οι καιρικές συνθήκες κρίνονται από τον ΟΑΧΟ (Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων).

Η Αθήνα, αφ” ης στιγμής δεν κατέστη εφικτή η αποφυγή της εν πλω υδρόλυσης στη Μεσόγειο, εστίασε την προσοχή της στην ύπαρξη εγγυήσεων ασφαλείας σε σχέση με το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου.

By