Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βενιζέλος στην τρόικα: Θα μπούμε στην κυβέρνηση

Ποιοί θα είναι οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ

maniatis_kostantinopoulosΜέχρι και την τρόικα ενημέρωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ότι το ΠΑΣΟΚ θα μετάσχει στην κυβέρνηση.  Στην προχθεσινή συνάντηση που έγινε στο γραφείο του στην Ιπποκράτους με τους κορυφαίους τροϊκανούς (Μορς, Μαζούχ, Τόμσεν, Φλάναγκαν) θέλοντας να υπερτονίσει ότι το κόμμα του αποτελεί παράγοντα κυβερνητικής σταθερότητας ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχει πιο ενεργά…». «Τι εννοείτε;» ρώτησαν οι τροϊκανοί. «Ότι θα μπούμε στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη» ήταν η απάντηση.

Αυτήν την φορά μάλιστα πιστεύει ότι θα μπορούσε και ο ίδιος να μπει στην κυβέρνηση αναλαμβάνοντας καθήκοντα αντιπροέδρου. Υπό την προϋπόθεση ότι θα δεχθεί να συμμετάσχει και ο έτερος κυβερνητικός σύμμαχος Φώτης Κουβέλης, ο οποίος επίσης για πρώτη φορά φαίνεται να αφήνει ανοιχτό το εδνεχόμενο να μπει με στελέχη της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα. Σ’ αυτήν την περίπτωση δεν αποκλείεται ο κ. Βενιζέλος να αποδεχτεί και χαρτοφυλάκιο. «Μόνο το υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να αναλάβει σ’ αυτήν την φάση» λένε στενοί του συνεργάτες. Επί της ουσίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει πειστεί ότι το μέλλον του ΠΑΣΟΚ συνδέεται με την κυβερνησιμότητα. Όταν λέει –συχνά- ότι το ΠΑΣΟΚ έπεσε μαζί με την Ελλάδα και θα ανέβει μαζί με την Ελλάδα έχει στο μυαλό του ότι αν η κυβέρνηση πάει καλά τότε το κόμμα του θα πιστωθεί το μερίδιο που του αναλογεί. Αλλιώς, δύσκολα τα πράγματα…

Το ζήτημα της κατανομής των υπουργείων είναι ακόμη αρκετά πολύπλοκο και σχετίζεται με το ποιούς τομείς  θα θελήσει να πάρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ποιους είναι πρόθυμος να εκχωρήσει ο Πρωθυπουργός.

Κάποιοι στην Ιπποκράτους λένε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένα «βιλαέτια» που να αφορούν είτε το κράτος (Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης κλπ), είτε την ανάπτυξη (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης κλπ). Στον αντίποδα κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός  δεν θα δεχθεί να «τιμαριοποιηθεί» η κυβέρνηση ούτε θα θελήσει να παραχωρήσει μεγάλο κομμάτι της κυβέρνησης στο ΠΑΣΟΚ –ειδικά αν ο κ Βενιζέλος ορκιστεί αντιπρόεδρος- και προκρίνουν την λύση μιας καλής  συμφωνίας μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών.

Σχεδιασμούς όμως κάνουν και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Κάποια επιθυμούν να μπουν στην κυβέρνηση και κάποια άλλα όχι..

Ο  Γιάννης Μανιάτης «κλείδωσε» όπως όλα δείχνουν για το  ΥΠΕΚΑ – θα πάρει τη θέση του κ. Λιβιεράτου – καθώς έχει ταυτίσει το όνομά του με τους υδρογονάνθρακες. Από εκεί και πέρα, ακούγονται ονόματα αρκετών βουλευτών, όπως των Πάρη Κουκουλόπουλου, Εύης Χριστοφιλοπούλου, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Συμεών Κεδίκογλου,  Τάκη Ρήγα, Θάνου Μωραΐτη, Γιώργου Κουτρουμάνη αλλά και της Φώφης Γεννηματά μολονότι η τελευταία έχει αντιρρήσεις για την συμμετοχή συνολικά του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Η εκπρόσωπος Τύπου του θεωρεί ότι  αρκεί να γίνουν κάποιες «διορθωτικές κινήσεις» κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα συμφωνούσε με το να τοποθετηθούν 2-3 το πολύ στελέχη. Προηγουμένως όμως όπως λέει «το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να επιστρέψει στην κοινωνία, να προχωρήσει την υπόθεση της ανασυγκρότησης της Αριστεράς και μετά να βουτήξει στα αχαρτογράφητα νερά μιας κυβέρνησης που κανείς δεν γνωρίζει αν θα χρειαστεί να πάρει νέα μέτρα».

Η συμμετοχή πολιτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση θα δημιουργήσει κενό στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο κόμμα. Αν για παράδειγμα ο κ. Μανιάτης μετακομίσει σε υπουργείο τότε θα «ορφανέψει» η θέση του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας. Το θέμα είναι ποιος θα τον αντικαταστήσει. Ακούγεται το όνομα του Τάκη Ρήγα αλλά και της Εύης Χριστοφιλοπούλου η οποία θα προτιμούσε να αναλάβει καθήκοντα γραμματέα της ΚΟ από το να επιστρέψει ως υφυπουργός στην κυβέρνηση. Αν πάλι της προταθεί υπουργείο τα πράγματα αλλάζουν. Είτε στην μία είτε στην άλλη περίπτωση θα εγκαταλείψει την θέση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου. Το ποιος θα είναι ο διάδοχός της είναι ένα θέμα καθώς η σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα δεν διακρίνεται για την εμπειρία των πολιτικών της στελεχών. Σ’ αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να την διαδεχτεί ο Φίλιππος Σαχινίδης εάν δεν εξακολουθεί να είναι σε…τιμωρία λόγω της πρωτοβουλίας του να συγκροτήσει ομάδα (Σοσιαλδημοκράτες-Μεταρρυθμιστές) παραμονές του Συνεδρίου. Ο ίδιος ο κ. Σαχινίδης πάντως δεν επιθυμεί να μπει στην κυβέρνηση ούτε να αναλάβει το πόστο του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

 

 

 

By