Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Βενιζέλος: Δεν τέθηκε ποτέ στην Ελλάδα ζήτημα στρατιωτικής συμμετοχής για τη Συρία

ενημερώνοντας την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας της Βουλής

venizelosvouli3SLIDERΔιέψευσε κατηγορηματικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος ότι έχει τεθεί στην Ελλάδα ζήτημα συνδρομής στην σχεδιαζόμενη στρατιωτική επίθεση στη Συρία. «Δεν έχει τεθεί στην Ελλάδα ούτε ζήτημα στρατιωτικής συμμετοχής, ούτε παροχής στρατιωτικών διευκολύνσεων», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, ενημερώνοντας τα μέλη της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας της βουλής.

«Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, ουδέποτε υπήρξε, σε κανένα επίπεδο, η Ελλάδα έχει ταχθεί υπέρ μιας πολιτικής λύσης σε όλα τα διεθνή φόρα», τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος  και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για παραποιημένη παιδαριωδώς ανάγνωση των δηλώσεων του. «Ουδέποτε η Ελλάδα αναφέρθηκε σε στρατιωτική επέμβαση, αλλά καταδίκασε την χρήση χημικών όπλων και ουδέποτε κατονόμασε τον δράστη της επίθεσης, περιμένοντας να αποφανθεί η διεθνής κοινότητα», είπε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ζητά καθαρή και απερίφραστη καταδίκη της χρήσης χημικών όπλων και ζητά πολιτική λύση, μια Γενεύη ΙΙ, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και όχι στρατιωτική λύση, όπως άλλωστε λέει και η Ε.Ε.  «Η ηθελημένη παραποίηση αυτή των επίσημων θέσεων της κυβέρνησης οδηγεί στην εντύπωση ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να αφήσουν να εξελιχθεί ο εμφύλιος πόλεμος στην Συρία», σημείωσε.

Νωρίτερα, αναφερόμενος στους Έλληνες που ζουν στη Συρία, είπε ότι «υπάρχει δίκτυο προστασίας» και ότι «εφόσον  χρειαστεί να απομακρυνθούν θα υπάρχει ανακοίνωση και επικοινωνία», μέχρι στιγμής ωστόσο, είναι εντυπωσιακά μικρός ο αριθμός των ενδιαφερομένων. Το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται επίσης, σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία για την αντιμετώπιση ενός πιθανού κύματος προσφύγων, το οποίο θα φτάσει στην Ελλάδα σε δεύτερη φάση, καθώς τα χερσαία σύνορα είναι αυτά θα τα δεχτούν πρώτα.

Ο Ευ. Βενιζέλος  επεσήμανε ότι «η Ελλάδα θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της ως κράτος μέλος του ΟΗΕ, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ» και ότι η χώρα μας είναι και πάλι στο κεντρικό ρεύμα της διεθνούς κοινότητας. «Πρέπει να έχουμε μια πολιτική αρχών με δεδομένα το σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπλήρωσε.

Σε ότι αφορά στο Σκοπιανό είπε πως «κάθε ενέργεια ιδεολογικής χρήσης και κατασκευής της ιστορίας που έχει οσμή αλυτρωτισμού δεν μπορεί να γίνει δεκτή από την Ελλάδα, είναι εχθρική ενέργεια». Στην εκτίμηση πως «όσο υπάρχει Γκρουέφσκι στα Σκόπια δεν θα βρεθεί λύση, καθώς κρατιέται στην εξουσία πάνω σε μια εθνικιστική ατζέντα η οποία δεν θα του επιτρέψει ούτε τώρα να προχωρήσει σε συμβιβασμό», προέβη η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By