Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Βενιζέλος: Τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά

«Το ζητούμενο είναι μια οριστική πολιτική λύση στη Συρία» τόνισε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

VENIZELOS2Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha FM. Ερωτώμενος σχετικά με τα γεγονότα στη Συρία, «το ζητούμενο είναι μια οριστική πολιτική λύση στη Συρία. Στη Συρία υπάρχει ένα δράμα που εξελίσσεται επί δυόμισι χρόνια περίπου. Υπάρχει ένας εμφύλιος πόλεμος, υπάρχει μια κατάσταση αντιφατική» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας αναφορικά με το ενδεχόμενο νέου κύματος προσφύγων από τη χώρα ότι «έχουμε λάβει τα μέτρα μας από την άποψη αυτή».

«Γιατί υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα διεθνούς νομιμότητας και ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα αδυναμίας του Συμβουλίου Ασφαλείας να ασκήσει το ρόλο του. Αυτό είναι ένα έλλειμμα της παγκόσμιας έννομης τάξης που πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Σχετικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα της Συρίας, «η αντιπολίτευση πρέπει να σας πω, μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ, ζητούσε πριν από ενάμιση χρόνο με ανακοίνωσή της να διακοπεί κάθε επαφή με το αιμοσταγές καθεστώς του Άσαντ και να στηριχθεί πάση δυνάμει πολιτικά και οικονομικά, η αντιπολίτευση» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας: «εμείς κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε για να προστατεύουμε τα εθνικά συμφέροντα εδώ, γιατί διαμορφώνονται συσχετισμοί από τους οποίους δεν μπορούμε να λείπουμε, ίσως τους οποίους δεν πρέπει εμείς να καταλαμβάνουμε υποδεέστερη θέση σε σχέση με χώρες οι οποίες είναι πάρα πολύ κρίσιμες για τα εθνικά μας συμφέροντα».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αίγυπτο με επίκεντρο «το μεγάλο θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας, της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ απαντώντας σχετικά με το επίκαιρο θέμα της αμυντική βιομηχανίας, «το θέμα είναι να διασφαλίσουμε την υποδομή. Διότι αυτός είναι ο σκληρός πυρήνας της εθνικής μας κυριαρχίας, συνδέεται με τις εκτιμήσεις μας σε σχέση με θέματα ασφάλειας και άμυνας και ως εκ τούτου αυτά τα θέματα θα τα κρίνουμε εμείς», σημείωσε.

Με φόντο τις απεργιακές κινητοποιήσεις στο χώρο της εκπαίδευσης, «αύριο θα συναντηθώ παρεμπιπτόντως που είναι και ημέρα έναρξης του σχολικού έτους υπό την ιδιότητά μου και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ αλλά και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας το πρωί. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε και γενικά πιστεύω ότι θα επικρατήσει η στοιχειώδης κοινωνική υπευθυνότητα» προανήγγειλε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατό να ασκείται οποιαδήποτε συνδικαλιστική πίεση, ή να γίνεται οποιαδήποτε διαμαρτυρία με τα σχολεία κλειστά. Τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά, τα παιδιά πρέπει να πάνε στο σχολείο, να κάνουν τα μαθήματά τους να μορφωθούν, οι οικογένειες πρέπει να ξέρουν ότι τα παιδιά τους είναι στο σχολείο».

Σχολιάζοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, «τώρα είμαστε πάρα πολύ κοντά σε αυτό, ήδη είμαστε η καλύτερη χώρα, από πλευράς διαρθρωτικού πρωτογενούς πλεονάσματος, δηλαδή εάν συνεκτιμήσουμε την ύφεση και τα εφ” άπαξ μέτρα. Και τώρα φτάνουμε και στο ονομαστικό πρωτογενές πλεόνασμα. Και επίσης εάν αλλάξει ο παρανομαστής, δηλαδή εάν το ΑΕΠ αρχίζει ξανά να αυξάνεται» εκτίμησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντιτείνοντας να «μην ασχολούμαστε με συζητήσεις επί αριθμών. Ας συζητήσουμε για το πώς η εμπιστοσύνη θα αποκατασταθεί, θα υπάρξει αισιοδοξία, θα υπάρξει δουλειά, θα υπάρξει επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας».

«Το συνέδριο αυτό ήταν ένα επιστημονικό και πολιτικό συνέδριο για να αποτιμήσουμε τη μεταπολίτευση και να δούμε το μέλλον της χώρας. Δεν ήταν ένα κομματικό συνέδριο για ν’ αποφασίσουμε τη γραμμή μας» ξεκαθάρισε απαντώντας αναφορικά με το επιστημονικό συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος, καταλήγοντας: «δε φλερτάρουμε με αυτούς οι οποίοι δημαγωγούν πάνω στις πλάτες του ελληνικού λαού και του λένε ότι θα καταγγείλουν μονομερώς το μνημόνιο και θα κάνουν μονομερή αναστολή πληρωμών του χρέους για να οδηγηθεί η χώρα στην καταστροφή και να χαθούν οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By