Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Βενιζέλος: Να προστατεύσουμε το ιστορικό κύρος της μεταπολίτευσης

«Μιλάμε για ένα πρόβλημα νοοτροπίας, για ένα πρόβλημα διάρθρωσης κοινωνικής, οικονομικής και θεσμικής» τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

benizelosbouliΔεν οργανώνουμε, όπως αντιλαμβάνεστε, τυχαία την εκδήλωση αυτή, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ με θέμα «Η πρόκληση της αναθεώρησης του Συντάγματος»

«Θέλουμε να τιμήσουμε με τον τρόπο αυτό, με ένα σεμνό και ουσιαστικό τρόπο, τη σημερινή επέτειο της δημοκρατικής αλλαγής. Θέλουμε στην πραγματικότητα, να προστατεύσουμε το ιστορικό κύρος της μεταπολίτευσης, που συκοφαντείται και υπονομεύεται καθώς εμφανίζεται σχεδόν ως η χειρότερη περίοδος της χώρας, ενώ είναι φυσικά από κάθε άποψη η καλύτερη, η πιο ασφαλής, η πιο δημιουργική περίοδος της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα: στο επίπεδο της ιστορίας των θεσμών, στο επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξης, στο επίπεδο της κοινωνικής συνοχής» τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καθώς «όταν εμείς οι ίδιοι δεν γνωρίζουμε και δεν αναγνωρίζουμε αυτό που έχουμε πετύχει ως έθνος, ως λαός και ως κοινωνία, δεν μπορούμε ούτε να το υπερασπιστούμε, αλλά ούτε και να το βελτιώσουμε».

Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να καλλιεργήσουμε τη σωστή ιστορική, θεσμική, πολιτική και αναπτυξιακή αυτοσυνειδησία της ελληνικής κοινωνίας που έχει δυστυχώς καταρρακωθεί λόγω της κρίσης, υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στο «ελληνικό πρόβλημα».

Για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι συνταγματικό. Το ελληνικό πρόβλημα είναι ιστορικό. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει και ανατροφοδοτείται από τότε που υπάρχει και το σύγχρονο ελληνικό κράτος. Μιλάμε για ένα πρόβλημα νοοτροπίας, για ένα πρόβλημα διάρθρωσης κοινωνικής, οικονομικής και θεσμικής» υποστήριξε, εκτιμώντας ότι «δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να νομίζουμε ότι αναπτύσσοντας ένα είδος συνταγματικού βολονταρισμού ή ένα είδος θεσμικής υπερκινητικότητας, θα δώσουμε απάντηση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

«Η χώρα μας, διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα ευρωπαϊκά συνταγματικά κείμενα» υπενθύμισε ο κ. Βενιζέλος και παρατήρησε ότι η διακομματική, συνταγματική συναίνεση επιδείχθηκε «για πρώτη και μόνη φορά, στην ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία, με την αναθεώρηση του 2001. Η καλύτερη στιγμή από συστάσεως του νέου ελληνικού κράτους στη διαμόρφωση των συνταγματικών μας θεσμών, ήταν η περίοδος εκείνη, γιατί μόνο εκείνη τη φορά όλα τα κόμματα συμμετείχαν».

«Η οικονομική κρίση, η εποχή του μνημονίου, έθεσε σε δοκιμασία την ερμηνεία του Συντάγματος και στη χώρα μας και σε όλες σχεδόν τις χώρες, δανείστριες και δανειζόμενες. Έθεσε σε κρίση τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωση» τονίζοντας ότι «ανεξάρτητα από το ποιο πρέπει να είναι, ή θα είναι τελικά το περιεχόμενο μιας μελλοντικής αναθεωρητικής διαδικασίας, είναι γεγονός ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος, δηλαδή ο στρατηγικός στόχος ν’ αποκτήσουμε ένα κανονικό κράτος, ένα κράτος στην υπηρεσία του γενικού συμφέροντος του πολίτη και της ανάπτυξης, μπορούν σε μεγάλο βαθμό, σχεδόν στο σύνολό τους, να γίνουν στο επίπεδο του κοινού νόμου και του κανονισμού της Βουλής».

Στην πορεία προς τη συνταγματική αναθεώρηση ελλοχεύουν μια σειρά από κίνδυνοι διαπίστωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων «ο κίνδυνος του ακραίου συνταγματικού λαϊκισμού και ο κίνδυνος να συνδεθεί το άνοιγμα μιας αναθεωρητικής διαδικασίας με τους συσχετισμούς δυνάμεων και τις διαπραγματεύσεις».

«Η μόνη λοιπόν διασφάλιση απέναντι σε όλους αυτούς τους κινδύνους, είναι η αναγκαστική αναθεωρητική συναίνεση που προβλέπεται από το ίδιο το Σύνταγμα» συμπεραίνει ο κ. Βενιζέλος και «πρέπει η αυξημένη πλειοψηφία ως εγγύηση, να διατηρηθεί για τη δεύτερη Βουλή που είναι η πραγματικά αναθεωρητική».

Ως προς τα βασικά πεδία της συνταγματικής αναθεώρησης, τη συζήτηση ανοίγει το ΠΑΣΟΚ προτάσσοντας τόσο την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά και μια σειρά σημαντικών ζητημάτων, όπως το εγγυημένο επίπεδο ευπρεπούς διαβίωσης, η συνταγματικά επιβεβλημένη προστασία των ανέργων, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, οι σχέσεις κράτους-εκκλησίας, η στάση της χώρας απέναντι στην ευρωπαϊκή προοπτική, το εκλογικό σύστημα, τα οικονομικά των κομμάτων, το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Δεν είναι ζήτημα κομματικό και πολύ περισσότερο ζήτημα μονοκομματικό η αναθεώρηση του Συντάγματος. Χρειαζόμαστε μεγάλες συμφωνίες και συναινέσεις, χρειαζόμαστε διαθεσμικές συμφωνίες, χρειαζόμαστε μεταπλειοψηφικές νοοτροπίες και εγγυήσεις, πρέπει να μπορέσουμε να συζητήσουμε» κατέληξε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By