Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Βενιζέλος: Το Κυπριακό «κλειδί» για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας

Στις διμερείς επαφές που είχε στην Άγκυρα

benizelos-ntaboutoglou

Διμερείς επαφές είχε στην Άγκυρα, στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης και παραλαβής στο τουρκικό προεδρικό Μέγαρο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Εκτός από τις κατ” ιδίαν συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός είχε επαφές και με ξένους ηγέτες και υπουργούς.

Στη διάρκεια της δεξίωσης μετά την τελετή, ο κ. Βενιζέλος είχε συνομιλία με τον κ. Ερντογάν, αλλά και με τον κ. Νταβούτογλου. Κατά τη συνομιλία του με τον Τσαβούσογλου τα όσα ανέφερε ο τελευταίος έδειχναν ότι μάλλον επρόκειτο να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών. Κάτι που έγινε σήμερα, όταν ο κ. Νταβούτογλου ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Σημαντικό σημείο της επίσκεψης Βενιζέλου στην Άγκυρα ήταν το γεγονός ότι προβλήθηκε το Κυπριακό απρόσμενα στο περιθώριο των τελετών για την έναρξη της θητείας του Ερντογάν ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Βενιζέλος μετέφερε τη συγχαρητήρια επιστολή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Η επιστολή επιδόθηκε μέσω διπλωματικής οδού και ήταν αφορμή να θέσει το θέμα του Κυπριακού ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί «κλειδί» και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πράγμα που έκανε τόσο με δηλώσεις του στην Άγκυρα, όσο και κατά τις επαφές του στην τελετή.

By