Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Eνδοκυβερνητικές τριβές και «κερασάκι» τα υποβρύχια

Στο επίκεντρο των συγκρούσεων οι συμβάσεις για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και οι παρελάσεις

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Νέα  κόντρα ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και με τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την πρόθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τα τέσσερα υποβρύχια που δεν έχουν παραδοθεί ακόμα από τη διοίκηση του Abu Dhabi Mar. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πέταξε καρφιά σήμερα και κατά του Αλέξης Τσίπρα, αλλά και κατά του υπουργού Άμυνας, για τη συμμετοχή μηχανοκίνητων στην παρέλαση.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη βουλή σήμερα το πρωί, έκανε λόγο για οσμή μεγάλου πολιτικού και οικονομικού σκανδάλου, βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών τους κ.κ. Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι έβαλαν την υπογραφή τους στην επίμαχη σύμβαση του 2010.  Υποστηρίζει ακόμη ότι «τα ναυπηγεία δόθηκαν δώρο σε εταιρεία της οποίας εξασφαλίστηκαν απευθείας αναθέσεις συμβάσεων ύψους 3 δισ. ευρώ», ότι «πληρώθηκε αστρονομική προκαταβολή πάνω από 1 δισ.» και ότι «παραβιάστηκε κάθε γνωστή αρχή, πρακτική και μεθοδολογία για την υλοποίηση έργων και συμβάσεων και σήμερα το Π.Ν. δεν έχει τα υποβρύχια που παρήγγειλε και είναι αναγκαία στον επιχειρησιακό του σχεδιασμό».

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν ότι  το θέμα θα ανοίξει νέο κύκλο αντιπαραθέσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ στο κάδρο μπαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Λίγο αργότερα, ωστόσο, ο  αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατηγόρησε ευθέως τον Αλ. Τσίπρα ότι υποστηρίζει συμφέροντα που έχουν θιγεί από την ακύρωση των αμαρτωλών συμβάσεων, αφήνοντας παράλληλα αιχμές και κατά του Δ. Αβραμόπουλου.

«Επανέλαβε αυτά που έχει πει τις τελευταίες ημέρες για τα ναυπηγεία και τα υποβρύχια μη λαμβάνοντας υπόψη όσα του είπε το ΠΑΣΟΚ, μετά τα γνωστά φληναφήματα για τον νόμο του 2010», ανέφερε και θύμισε πως δεν υπάρχε σύμβαση του 2010, αλλά νόμος στο όνομα του οποίου ενήργησε το υπουργείο Άμυνας, βάζοντας τέλος στην κατάσταση αδράνειας από το 2004 ως το 2009.

Την ίδια ώρα, νέα ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει με αφορμή την απόφαση του υπουργού Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου να συμμετάσχουν άρματα μάχης καθώς και αεροσκάφη στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Όπως έγινε, μάλιστα, γνωστό δια στόματος του αρμόδιου υπουργού, πέντε επιχειρηματίες προτίθενται  να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης των τεθωρακισμένων.  Ο Δ. Αβραμόπουλος συνομιλώντας με δημοσιογράφους μετά το πέρας συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του Αλ. Τσίπρα για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ανέφερε ότι δεν πρόκειται για χορηγίες, αλλά για προσφορές, θυμίζοντας τις δωρεές που έκαναν στο παρελθόν μεγάλοι εθνικοί ευεργέτες, όπως ο Ζάππας.

«Είχαμε πέντε προτάσεις, δεν ξέρουμε ποια θα επιλέξουμε», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόσθεσε: «Μην μικραίνουμε την Ελλάδα, θα γίνει μια παρέλαση στην Αθήνα και μια στη Θεσσαλονίκη με τεθωρακισμένα». Απέδωσε ιδεολογικά κίνητρα σε εκείνους που αντιδρούν.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι το περασμένη Κυριακή σε ανακοίνωση της η Χαριλάου Τρικούπη ζητούσε την ανάκληση της απόφασης, υπογραμμίζοντας ότι «τα άρματα δεν είναι για επίδειξη αλλά για άμυνα». Ανταπαντώντας η ΝΔ στις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ,  τόνισε ότι  «η παρέλαση πρέπει να γίνεται όπως αρμόζει σε ένα γεγονός που τιμά την ιστορική μας επέτειο».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By