Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βενιζέλος: Aπόλυτη προστασία στους ομογενείς της Ουκρανίας

 Η Ελλάδα θέλει να συμβάλει όσο μπορεί για να υπάρξει μια συναινετική λύση για να ξεπεραστεί η κρίση, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών

venizelos600_1402014

Μήνυμα συμπαράστασης της ελληνικής πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας στην ομογένεια της Ουκρανίας απέστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος από τη Μαριούπολη όπου βρέθηκε όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους των εκεί ελληνικών κοινοτήτων.

Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι θα παρασχεθεί απόλυτη προστασία στους ομογενείς και ότι, αν χρειαστεί, οι ελληνικοί και ευρωπαϊκοί μηχανισμοί για την προστασία τους. Η Ελλάδα θέλει να συμβάλει όσο μπορεί για να υπάρξει μια συναινετική λύση για να ξεπεραστεί η κρίση, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ως το οξύτερο πρόβλημα που υπάρχει, σύμφωνα με τον κ.Βενιζέλο είναι η οικονομική κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε έτοιμος να μεταφέρει τις προτάσεις της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας για το πώς θα μπορούσε η διεθνής κοινότητα να βοηθήσει τη χώρα με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά όχι μόνο του Ταμείου.

«Η δική μου πρόταση είναι πως πρέπει να γίνει, οπωσδήποτε, μια διεθνής διάσκεψη για το θέμα αυτό, ώστε να διαμορφωθεί, άμεσα, το σχήμα. Βεβαίως, η Ελλάδα είναι έτοιμη να δώσει μέσα από την εμπειρία της κρίσης που έχουμε ζήσει και ζούμε την τεχνογνωσία της και προς την Ουκρανία» είπε.

Ακόμη, παρατήρησε ότι πρέπει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και διάλογος, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των υφισταμένων συμβατικών κειμένων που συνδέουν την Ουκρανία με τη Ρωσία, αλλά και με τη διεθνή κοινότητα.

«Χαιρόμαστε, γιατί η προσωρινή Ουκρανική κυβέρνηση αποφάσισε να συνεχίσει την διαδικασία που συνδέει την Ουκρανία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης».

By