Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Βενιζέλος: Oργανώνουμε την Ελλάδα, μετά την κρίση και το μνημόνιο

«Κάποιοι στεναχωριούνται, γιατί αλλάζει κεφάλαιο η χώρα» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

venizelos-eisodimaB

Το μήνυμα ότι «τώρα αλλάζουμε σελίδα» και «οργανώνουμε την Ελλάδα, μετά την κρίση και το μνημόνιο», «την Ελλάδα χωρίς τρόικα», έστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την παρουσίαση του προγράμματος για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, από το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, στην Αίγλη του Ζαππείου.

Σημείωσε δε ότι «κάποιοι στεναχωριούνται, γιατί αλλάζει κεφάλαιο η χώρα», για να τονίσει ότι «χρειαζόμαστε ενότητα εθνική και συναίνεση κοινωνική».

Ειδικότερα, κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η πιο σκληρή όψη της κρίσης είναι η αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους και υποστήριξε ότι «η Ελλάδα έγινε δυστυχώς τα τελευταία χρόνια το εργαστήριο της ευρωπαϊκής κρίσης».

«Τώρα, βγαίνουμε από την κατάσταση αυτή, αλλάζουμε σελίδα, οργανώνουμε την Ελλάδα, μετά την κρίση, μετά το μνημόνιο. Την Ελλάδα, χωρίς τρόικα», είπε και πρόσθεσε ότι «κάποιοι στεναχωριούνται, γιατί αλλάζει κεφάλαιο η χώρα και χρειαζόμαστε ενότητα εθνική και συναίνεση κοινωνική».

Αναφερόμενος στο σχέδιο, για το οποίο έχει μιλήσει στη συζήτηση στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα και το οποίο, όπως επανέλαβε, θα καταστεί συμφωνία με τους εταίρους τους επόμενους μήνες, είπε ότι όλοι οι πυλώνες αυτού του σχεδίου έχουν πολύ μεγάλη σημασία και πως ο πιο σημαντικός πυλώνας είναι αυτός της κοινωνικής ευαισθησίας, η προστασία των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι φαινόμενα ακραίας φτώχειας οξύνθηκαν, κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, λόγω της ύφεσης και της ανεργίας. Ανέφερε ότι η ακραία φτώχεια συνδέεται με την ανεργία, με την ασθένεια, την αναπηρία, τα ανασφάλιστα γηρατειά, τις μονογονεϊκές οικογένειες, για να συμπληρώσει ότι «πάντα είχαμε τη θέση ότι πρέπει να στοχεύσουμε τις κοινωνικές μας πολιτικές, ώστε να αποδίδουν μεγάλο και πρακτικό αποτέλεσμα και να μην χάνουν στον οριζόντιο χαρακτήρα τους».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το 2001 στην αναθεώρηση του Συντάγματος «είπαμε ότι δεν χρειάζεται να προσθέσουμε ειδική διάταξη, γιατί συμφωνούσαμε ότι το Σύνταγμα επιβάλλει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και χαίρομαι, γιατί αυτό γίνεται πραγματικότητα τώρα, όπως το είχαμε σχεδιάσει επί του πεδίου», για να συμπληρώσει ότι μόνο η τοπική αυτοδιοίκηση γνωρίζει τις ανάγκες και πως αυτός που έχει ανάγκες πρέπει να ζητά το εγγυημένο εισόδημα και η πολιτεία να του το παρέχει. Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για φιλανθρωπία, αλλά για κοινωνική αλληλεγγύη, κοινωνικό κράτος. Εξήρε τη συνεργασία με την Εκκλησία και τον «εξαιρετικά πολύτιμο ρόλο» της στην αντιμετώπιση οξύτατων προβλημάτων επισιτιστικών αναγκών και στέγασης, για να τονίσει ότι «μιλάμε τώρα για οργανωμένες δομές και δράσεις, αξιοπρεπείς και διακριτικές, με σεβασμό στον πολίτη με τη βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το πρόγραμμα θα αποδώσει αποτελέσματα πολύ σύντομα.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι δεν αρκεί αυτό και πως αυτό είναι το ελάχιστο. Όπως υπογράμμισε, «οι πολιτικές μας για προγράμματα, όπως η «βοήθεια στο σπίτι», για τους παιδικούς σταθμούς, οι πολιτικές μας σε σχέση με του αστέγους, σε σχέση με την ανεργία και την απασχόληση δημιουργούν το υπόστρωμα, για να αποδώσει και το ελάχιστο εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα». Πρόσθεσε δε ότι γι” αυτόν το λόγο συστήθηκε και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης και πως «γι” αυτό έχουμε πει ότι ύπατο κριτήριο όλων των αναπτυξιακών πολιτικών είναι η ρήτρα απασχόλησης».

Τέλος, τόνισε ότι θα γίνουν όλα αυτά, γιατί η αλλαγή στο επίπεδο απασχόλησης επηρεάζει και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και «μας διευκολύνει να ασκήσουμε αποτελεσματικότερες κοινωνικές πολιτικές», για να σημειώσει πως η εξέλιξη θα είναι γεωμετρική «αρκεί να είμαστε ενωμένοι, επίμονοι, αποφασισμένο, προκειμένου να γυρίσουμε τη σελίδα και να φύγουμε από αυτή τη μεγάλη εθνική περιπέτεια με την αξιοπρέπεια και την περηφάνια που αξίζει στον ελληνικό λαό».

By