Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Από τον έρωτα στο… διαζύγιο με τη ΔΗΜΑΡ

Οργισμένος Ευάγγελος Βενιζέλος από την άρνηση της να ανταποκριθεί στην πρόσκληση για συνεργασία στις ευρωεκλογές.

Εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ για «άμεση δράση για την κοινωνική προστασία» / Αθήνα, Πέμπτη 18 Απριλίου / fosphotos.com
fosphotos.com

Από τον έρωτα στο… διαζύγιο. Εξαιρετικά σκληρή επίθεση κατά της ΔΗΜΑΡ εξαπέλυσε χθες, στην δευτερολογία του στο πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Προφανώς οργισμένος από την άρνηση της ΔΗΜΑΡ να ανταποκριθεί στην πρόσκληση για συνεργασία στις ευρωεκλογές, μίλησε με απαξιωτικά λόγια για το κόμμα του Φώτη Κουβέλη και ιδίως για όσα στελέχη προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και έχουν πάει ή πηγαίνουν προς την Αγίου Κωνσταντίνου, λειτουργώντας «τυχοδιωκτικά».

Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκτιμούσαν ότι αναφέρεται τόσο σε νυν στελέχη της ΔΗΜΑΡ όσο και (κυρίως) σε πρώην βουλευτές του Κινήματος του «μεταρρυθμιστικού ρεύματος» (Σάκης Οικονόμου, Παπατόλιας κ.α.) που έχουν ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με το κόμμα του Φώτη Κουβέλη. «Νομίζω ότι όλοι παροικούμε την Ιερουσαλήμ και όλοι ξέρουμε πρόσωπα και πράγματα, για να μιλάμε πολύ καθαρά» είπε με νόημα.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την λειτουργία της κυβέρνησης: «Κατεβήκαμε μαζί με τη χώρα, θα ανέβουμε μαζί με τη χώρα. Διεκδικούμε τη συμμετοχή μας στο ανοδικό ρεύμα. Φυσικά με τις προτάσεις μας, για τη συγκρότηση της κυβέρνησης, για τη λειτουργία της κυβέρνησης, για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας. Ό,τι έχουμε πει θα γίνει.

Εάν θα γίνει σε μια εβδομάδα, ή σε ένα μήνα, έχει πολύ μικρή σημασία. Βεβαίως θα προτιμούσαμε να γίνει το ταχύτερο γιατί δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο.

Αλλά βλέπετε, εδώ υπάρχει ο παράγοντας του τρίτου εταίρου. Γι’ αυτό έχει σημασία να είναι διπολικό το σχήμα της συνεργασίας. Η συντηρητική αντίληψη, η προοδευτική αντίληψη».

Η αναφορά αυτή εκτιμήθηκε από ορισμένους ως πρόθεση του κ. Βενιζέλου να απομακρυνθεί από την κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ. Ωστόσο συνεργάτες του αντέτειναν ότι δεν θέτει επ” ουδενί τέτοιο θέμα, τουναντίον επιχειρεί να ασκήσει πίεση ώστε μαζί με το ΠΑΣΟΚ να συμπήξουν τον «προοδευτικό» πόλο στο εσωτερικό της κυβέρνησης, έναντι του «συντηρητικού» της ΝΔ.
Ο κ. Βενιζέλος πάντως, κατηγόρησε το κόμμα της ΔΗΜΑΡ, ότι ως τρίτος κυβερνητικός εταίρος δημιουργεί μια σύγχυση καθώς, «διασταυρώνεται με μια ειδική κατηγορία ανθρώπων που δεν ανήκουν ιστορικά στο χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς από τον οποίο προέρχεται η ΔΗΜΑΡ, του ευρωκομμουνισμού, του παλιού ΚΚΕ Εσωτερικού, αλλά ανήκουν ιστορικά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι επιδίδονται σε αυτό τον περίεργο πολιτικό τυχοδιωκτισμό».
Εγκάλεσε την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ μάλιστα, λέγοντας πως τα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ στελέχη της, «δεν θέλουν φυσικά να καταγραφούν ως παντελώς ανεύθυνοι και να συμπράξουν με το λεγόμενο δήθεν αντιμνημονιακό χώρο, αλλά αναζητούν προσχήματα, ή οχήματα ευκαιρίας τα οποία δεν πρέπει να τους τα δίνει η ΔΗΜΑΡ».

Μάλιστα είπε πως στο ΠΑΣΟΚ «προσεγγίζουμε τα πράγματα στη μεγάλη κλίμακα και με παραταξιακά χαρακτηριστικά» αλλά η ΔΗΜΑΡ «τα προσεγγίζει στη μικρή κλίμακα με κομματικά χαρακτηριστικά, έχει έναν κομματικό υπερπατριωτισμό. Είναι μια διαφορετική αντίληψη» και πρόσθεσε: Εμείς έχουμε συνείδηση μεγάλου κόμματος και δεν θέλουμε να εγκλωβιστούμε σε ένα ρόλο ο οποίος είναι δεύτερος ή τρίτος. Η ΔΗΜΑΡ μπορεί να αρκείται στο ρόλο ενός μικρού κόμματος, μπορεί να αρκείται σε ένα μονοψήφιο ποσοστό».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι στο άρθρο του δεν απευθυνόταν στην ΔΗΜΑΡ αλλά στην κοινωνία. «Από πού ανέγνωσαν το άρθρο μου ως απευθυνόμενο σε αυτούς; Έλεγε μέσα τίποτα περί ΔΗΜΑΡ; Γιατί θεωρούν ότι τους αφορά η υπόθεση; Εμείς είμαστε ευγενικοί, το είπαμε μια φορά, το είπαμε δυο. Είπαμε στο συνέδριό μας ότι θα προχωρήσουμε μόνοι μας, δεν εξαρτόμαστε από κανέναν, δεν θεωρούμε προϋπόθεση την αποδοχή και τη συμφωνία κανενός άλλου. Δεν διαβάζουν τις αποφάσεις του συνεδρίου μας; Ή τις υποτιμούν; Να μην τις υποτιμούν και να τις διαβάζουν», είπε χαρακτηριστικά.

Τί είπε για Παπανδρέου

Ακόμη πιο σαφής στην σκληρή γραμμή έναντι του Γιώργου Παπανδρέου, υπήρξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο θέμα των οικονομικών του κόμματος. «Αυτά που είπα σήμερα είναι αυτά που είπα και στη συνάντηση της Μεγάλης Τρίτης με το Γιώργο Παπανδρέου. Τα ίδια. Και τα αποτυπώσαμε σε μια πολύ ψύχραιμη και ισορροπημένη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ. Και θα μπορούσε το θέμα να είχε κλείσει εκεί, αλλά υπήρξε δήλωση μετά την ανακοίνωση και άρα έπρεπε να διευκρινίσουμε ορισμένα πράγματα» ξεκαθάρισε.

Επιπλέον, επανέλαβε ότι οι διαρροές «στρέφονται εναντίον μου πρωτίστως και εξ αντικειμένου» τονίζοντας πως είχε «υποστεί και προσωπικά τις επιθέσεις και τη φθορά των προηγούμενων εβδομάδων για την τροπολογία σε σχέση με τα δάνεια των κομμάτων στη Βουλή, η οποία – κατά μια ερμηνεία – αφορούσε τις προηγούμενες ηγεσίες των κομμάτων που δανείστηκαν μέχρι το 2011».
Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος διαχώρισε τις «διαρροές που γίνονται από τα ΜΜΕ  με τρόπο ο οποίος μπορεί να είναι απολύτως αυθαίρετος, χωρίς καμία πηγή» από τις «διαρροές κύκλων που αφορούν την υπόσταση και την ενότητα της παράταξης» στοχεύοντας ευθέως τους «παπανδρεϊκούς». «Είναι άλλο διαρροή σε σχέση με ένα περιστατικό και άλλο διαρροή σε σχέση με την υπόσταση του χώρου. Είναι δυο διαφορετικής  τάξεως διαρροές και δεν πρέπει να τις συγχέουμε και δεν θέλω να επαναληφθεί το φαινόμενο αυτό» είπε με αυστηρή γλώσσα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στέλνοντας σαφές μήνυμα στον προκάτοχο του.
Τέλος, τόνισε ότι «δεν είναι καθόλου δίκαιο και λογικό να υφιστάμεθα και να υφίσταμαι την αδιανόητη αντίφαση ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και όλοι εσείς ως συλλογική ηγεσία του Κινήματος να σηκώνουμε το ιστορικό βάρος, συμπεριλαμβανομένου και του οικονομικού βάρους, για ένα παρελθόν στην διαχείριση του οποίου στα θέματα αυτά δεν μετείχαμε» για να καταλήξει: «Δηλαδή τελικά εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι θα σηκώσουμε το βάρος της παράταξης, ή το βάρος και το άγος της μεταπολίτευσης; Ποιος το προτείνει  αυτό; Πώς το βλέπουμε;
Θα παρακαλούσα πάρα πολύ να εστιάσουμε στο πρόβλημα το οποίο είναι υπαρκτό και προφανές, στην πολιτική και θεσμική του αντιμετώπιση».

By