Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Βερολίνο: Εορταστικές εκδηλώσεις για τα 25 χρόνια από την πτώση του Τείχους

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου πρόκειται να κορυφωθούν το βράδυ

 

germania-berolino-teixos

Την 25η επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου γιορτάζει σήμερα η Γερμανία με σειρά εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν όταν περίπου 8.000 μπαλόνια αφεθούν στον αέρα το βράδυ για να φωτίσουν τον ουρανό πάνω από το Βερολίνο.

Η Φιλαρμονική και η χορωδία του Βερολίνου θα παίξει την «Ωδή στη Χαρά» από την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν, τον ύμνο της ενότητας και της ειρήνης της Ευρώπης. Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα προεδρεύσει των εορταστικών εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν παραστάσεις μουσικών καλλιτεχνών, όπως ο βετεράνος του γερμανικού ροκ Ούντο Λίντενμπεργκ, ο σταρ της γερμανικής τέκνο Πάουλ Καλκμπρένερ, ο οποίος μαζί με τον Βρετανό Πίτερ Γκάμπριελ θα μετάσχουν το βράδυ σε συναυλία στην ιστορική Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Η Μέρκελ θα εγκαινιάσει μεγάλη έκθεση στο Bernauer Strasse Memorial για το Τείχος του Βερολίνου, στον δρόμο που μέσα σε μια νύχτα χωρίστηκε στα δύο, όταν το τείχος υψώθηκε ξαφνικά τον Αύγουστο του 1961 για να σταματήσει τη μαζική έξοδο των Ανατολικογερμανών προς τη Δύση.

Σε αντίθεση με την 20η επέτειο, φέτος κανένας εν ενεργεία αρχηγός κράτους ή κυβέρνησης δεν προσκλήθηκε, προκειμένου να αποδοθεί καλύτερα φόρος τιμής στον λαό. Ο τελευταίος σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, 83 ετών, που συνέβαλε σημαντικά στην επανένωση της Γερμανίας, μετείχε το Σαββατοκύριακο στις εκδηλώσεις, όπως και ο πρώην ηγέτης του πολωνικού συνδικάτου Αλληλεγγύη, Λεχ Βαλέσα.

«Στην Ευρώπη έχουν υψωθεί ήδη νέα τείχη και η ΕΕ φαίνεται ανίκανη να τα αντιμετωπίσει» δήλωσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στο εφετινό Συνέδριο του Ινστιτούτου για την Πολιτιστική Διπλωματία του Βερολίνου, το οποίο διοργανώνεται παράλληλα με τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η επέτειο από την Πτώση του Τείχους.

By