Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η ΒΙΒΕΧΡΩΜ «χρωματίζει» το ελληνικό επιχειρείν

Στα Βαλκάνια σχεδιάζει να επεκταθεί η επιχείρηση, σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις στο thepaper του διευθύνοντα συμβούλου, Μάκη Προβατά

provatasB

Την επέκταση της ΒΙΒΕΧΡΩΜ στα Βαλκάνια και πιο συγκεκριμένα στην Σερβία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία αποκαλύπτει σε αποκλειστική του συνέντευξη στο thepaper, ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Μάκης Προβατάς. Κατέχοντας ηγετική θέση στο κλάδο των οικοδομικών χρωμάτων εδώ και 30 χρόνια, η ΒΙΒΕΧΡΩΜ κερδίζει συνεχώς το στοίχημα από το 1982, βασίζοντας την επιτυχία της στην εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων της(Neopal και Vivecryl), καθώς και την ευελιξία που επιδεικνύει, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες της αγοράς και των καταναλωτών.

Παράλληλα, ο κ. Προβατάς εκφράζει την πεποίθηση ότι η βελτίωση του επιχειρείν στην Ελλάδα, αλλά και της υπέρβασης της κρίσης περνά μέσα από συντονισμένες κινήσεις, τόσο από την πλευρά των επιχειρήσεων, όσο και από την πλευρά της πολιτείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος παραθέτει δέσμη προτάσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη των εγχώριων επιχειρήσεων, που περιλαμβάνει: απλούστευση διαδικασιών, ταχύτερη λήψη αποφάσεων όπου εμπλέκεται ο κρατικός μηχανισμός, κίνητρα για επενδύσεις καθώς και εμπιστοσύνη στους νέους επιχειρηματίες.

bib.jpgΗ ΒΙΒΕΧΡΩΜ από το 1982 δεν έχει καταγράψει ζημιές. Που οφείλεται αυτή η επιτυχία της εταιρείας;

Η ΒΙΒΕΧΡΩΜ δεν έχει καταγράψει αρνητικά αποτελέσματα από το 1932, το πρώτο έτος λειτουργίας της. Από το 1982 κατέχει ηγετική θέση σε κερδοφορία στον κλάδο των οικοδομικών χρωμάτων, θέτοντας γερά θεμέλια, ώστε σήμερα είμαστε αισιόδοξοι παρά την κρίση που περνάει η οικοδομική δραστηριότητα και κατ΄ επέκταση ο κλάδος μας.

Η επιτυχία μας κατά βάση οφείλεται στην εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων μας, και κυρίως στο Super Neopal και το Vivecryl, τα οποία αποτελούν την κορυφή στην πυραμίδα των οικοδομικών χρωμάτων. Παράλληλα, σημαντικός παράγοντας της υγιούς ανάπτυξής μας είναι η συνεχής αξιολόγηση του περιβάλλοντος μας και η ταχύτητα με την οποία ανταποκρινόμαστε στις εξελισσόμενες ανάγκες της αγοράς και των καταναλωτών.

Πως αποτιμάτε την πορεία της εταιρείας από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα; (δεδομένου ότι έχει σημειωθεί πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα)

Πράγματι η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα μας, όπως και το υπόλοιπο σύνολο της αγοράς, πλήττεται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση. Σε αυτό το περιβάλλον, η ΒΙΒΕΧΡΩΜ αντιστέκεται και διατηρεί ηγετική θέση κατέχοντας το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς στον κλάδο των χρωμάτων σε ποσοστό που ξεπερνά το 33%. Παρότι, τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπήρξε πτώση του τζίρου της εταιρείας, φέτος κινούμεθα ανοδικά και προβλέπουμε σημαντική αύξηση της κερδοφορίας μας. Επομένως, η δική μας αποτίμηση όσον αφορά στην πορεία της εταιρείας είναι θετική και αισιόδοξη για τα επόμενα χρόνια δραστηριοποίησής της στην ελληνική αγορά.

Ποιες είναι οι περιοχές διεθνώς στις οποίες η BΙΒΕΧΡΩΜ στοχεύει να επεκτείνει την δράση της; NEOPAL_ECO

Η ΒΙΒΕΧΡΩΜ αποτελεί μέλος του πολυεθνικού ομίλου AkzoNobel, επομένως η εξαγωγική της δραστηριότητα είναι περιορισμένη, καθώς ο όμιλος δραστηριοποιείται ήδη σε περισσότερες από 80 χώρες. Η εταιρεία έχει ως κύρια χώρα δραστηριοποίησής της την Ελλάδα και προσφάτως την Κύπρο.

Παράλληλα, είναι στα άμεσα σχέδια της εταιρείας οι δραστηριότητές μας να επεκταθούν επιλεκτικά σε βαλκανικές χώρες, όπως Σερβία, Βουλγαρία και Αλβανία, στις οποίες δεν έχει παρουσία η AkzoNobel μέσω του υφιστάμενου δικτύου της.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει άμεσα για την βελτίωση του επιχειρείν στην Ελλάδα. (Ένα από αυτά θα ήταν η μείωση του φορολογικού συντελεστή μόνο για τις επιχειρήσεις ή και για τους καταναλωτές, ώστε να ανέβει η αγοραστική ζήτηση;)

Οι παρούσες οικονομικές συνθήκες μας οδηγούν στο σαφές συμπέρασμα ότι σήμερα δεν υπάρχουν περιθώρια για ημίμετρα. Βρισκόμαστε σε μονόδρομο που η μοναδική διέξοδος από την ύφεση και η πιθανότητα βελτίωσης του επιχειρείν στην Ελλάδα είναι οι συντονισμένες κινήσεις τόσο από την πλευρά των επιχειρήσεων όσο και από την πλευρά της πολιτείας.

Από την πλευρά της επιχείρησης, είναι σημαντικό και αναγκαίο η ίδια να διαθέτει διαφοροποιημένο και ποιοτικό προϊόν. Για εμάς στην ΒΙΒΕΧΡΩΜ η υψηλή ποιότητα των προϊόντων μας είναι η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας και είναι το καθοριστικό στοιχείο για την περαιτέρω ανάπτυξη του μεριδίου μας, του τζίρου και της κερδοφορίας.

Όσον αφορά στην πολιτεία, είναι σαφές ότι στην παρούσα δυσχερή οικονομική συγκυρία θα πρέπει να προσπαθήσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό. Η απλούστευση διαδικασιών, η ταχύτερη λήψη αποφάσεων όπου εμπλέκεται ο κρατικός μηχανισμός, κίνητρα για επενδύσεις, εμπιστοσύνη στους νέους επιχειρηματίες, είναι μερικοί από τους τομείς όπου η άμεση παρέμβαση της πολιτείας θα έχει θετικό αποτέλεσμα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εξασφαλίσουμε ως χώρα την επιτυχή και διαρκή ανάπτυξη, και όχι με ευκαιριακή αντιμετώπιση της κρίσης.

VIVECRYL1Ποια είναι η παρουσία της ΒΙΒΕΧΡΩΜ στην ψηφιακή τεχνολογία; Σκέφτεστε μήπως δημιουργήσετε εφαρμογές, όπως αυτές που δίνουν την δυνατότητα στους χρήστες iphone να «βάψoυν» το σπίτι τους εικονικά;

Στη παρούσα φάση διανύουμε μία περίοδο ανασχηματισμού αναφορικά με την παρουσία μας συνολικά στην αγορά, η οποία φυσικά περιλαμβάνει και τη «ψηφιακή» μας παρουσία. Έχουμε ήδη αναβαθμίσει την εταιρική μας ιστοσελίδα παρέχοντας υπηρεσίες όπως η εφαρμογή VIVEdeco, η οποία βοηθά να μεταμορφωθούν χρωματικά οι χώροι που θέλουμε με την απλή χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά και η εφαρμογή Best Collection DIGITAL™, η οποία απευθύνεται σε επαγγελματίες αρχιτέκτονες, διακοσμητές και designers.

Παράλληλα, οι ίδιες εφαρμογές λειτουργούν και σε smart phones δίνοντας επιπρόσθετα τη δυνατότητα στους καταναλωτές να εντοπίσουν το πλησιέστερο κατάστημα με τα χρώματα της ΒΙΒΕΧΡΩΜ. Επίσης, μέχρι το τέλος του 2013 το τμήμα πωλήσεων θα εξοπλιστεί με tablets, που θα τους επιτρέπει την αμεσότερη επικοινωνία με τους πελάτες και τους καταναλωτές μας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By