Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βιετνάμ: Χιλιάδες Κινέζοι αναμένουν τον επαναπατρισμό τους

Τα μεγαλύτερα κινεζικά ταξιδιωτικά γραφεία ανέστειλαν τις αναχωρήσεις στο Βιετνάμ μετά τα αιματηρά επεισόδια

vietnam against china

Το Πεκίνο συνεχίζει σήμερα την επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών του που βρίσκονται στο Βιετνάμ μετά τις βίαιες ταραχές που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ Κινέζοι ταξιδιώτες ανέστειλαν τις επισκέψεις τους στη χώρα.

Οι ταραχές, οι βιαιότερες που έχουν καταγραφεί εδώ και δεκαετίες στο Βιετνάμ ώθησαν το Πεκίνο να αποφασίσει τον επαναπατρισμό τουλάχιστον 3.000 πολιτών του, ενώ 4.000 Κινέζοι περιμένουν σήμερα να αναχωρήσουν από τη χώρα αυτή, γράφει η εφημερίδα Global Times.

Δύο κινεζικά πλοία έφθασαν σήμερα το πρωί στην επαρχία Χα Τινχ του Βιετνάμ και αναμένεται να επιστρέψουν το βράδυ στην Κίνα, γράφει η Λαϊκή Ημερησία, όργανο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, τα πλοία αυτά «θα μεταφέρουν στη χώρα τους εργάτες που δέχθηκαν επιθέσεις κατά τις πρόσφατες ταραχές».

Το κύμα των ταραχών που ξέσπασε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας στο νότιο Βιετνάμ προκάλεσε η εγκατάσταση κινεζικής εξέδρας άντλησης πετρελαίου ανοικτά των νησιών Παρασέλ, τα οποία διεκδικούν οι δύο κομμουνιστικές χώρες.

Η έκρηξη της βίας στη Βιετνάμ, κυρίως οι εμπρησμοί και οι λεηλασίες εργοστασίων και γραφείων επιχειρήσεων με κινεζική σφραγίδα, προκάλεσε τον θάνατο δύο Κινέζων και τον τραυματισμό 140.

Μετά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις του Πεκίνου προς τους πολίτες του να αποφύγουν τα ταξίδια στο Βιετνάμ, τα μεγαλύτερα κινεζικά ταξιδιωτικά γραφεία ανέστειλαν τις αναχωρήσεις για τη χώρα αυτή, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Το Ctrip, ο πρώτος κινεζικός ιστότοπος κράτησης ταξιδίων στο διαδίκτυο πρότεινε στους χρήστες του που είχαν ήδη προγραμματίσει το ταξίδι τους στο Βιετνάμ να το αναβάλλουν, διαβεβαιώνοντας του πελάτες του που ήδη είχαν κάνει κράτηση ότι τα χρήματα θα τους επιστραφούν.

Ενώ το Πεκίνο κατηγόρησε το Ανόι για ανοχή απέναντι στους ταραχοποιούς, οι αρχές του Βιετνάμ προσπαθούν να κατευνάσουν την τεταμένη κατάσταση αναπτύσσοντας μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις στις πόλεις για τη διασφάλιση της τάξης.
Από την πλευρά του, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες την αναστολή πολλών προγραμμάτων διμερών ανταλλαγών.

By