Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δεκατρείς νεκροί από βομβιστική επίθεση κατά του Σύριου πρωθυπουργού

Δεκατρείς νεκροί και 70 τραυματίες από τη βομβιστική επίθεση κατά της αυτοκινητοπομπής του πρωθυπουργού της Συρίας Ουαέλ αλ-Χάλκι.

Copyright: REUTERS/ SANA/ Handout
Copyright: REUTERS/ SANA/ Handout

Βομβιστική επίθεση με στόχο την αυτοκινητοπομπή του πρωθυπουργού της Συρίας Ουαέλ αλ-Χάλκι σημειώθηκε τη Δευτέρα στο κέντρο της Δαμασκού. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, δεκατρείς πολίτες εκ των οποίων πέντε άνθρωποι της προσωπικής ασφάλειας του πρωθυπουργού, ενώ  και ο οδηγός έχει τραυματιστεί σοβαρά με τον συνολικό αριθμό των τραυματιών να ανέρχεται στους 70.

«Ο Wael al-Halqi είναι καλά. Δεν τραυματίστηκε», μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση καθώς επίσης και πλάνα από το σημεί,ο δείχνοντας σοβαρές ζημιές στα αυτοκίνητα και τα κτίρια. Από την ισχυρή έκρηξη προκλήθηκε φωτιά, ενώ ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί κάτω από ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο.

Η επίθεση σημειώθηκε κοντά σε ένα πάρκο και σε σχολείο στη συνοικία Μαζέ της Δαμασκού, όπου βρίσκονται πρεσβείες και κυβερνητικά κτίρια και τα μέτρα ασφάλειας είναι ενισχυμένα. Ο εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό.

Την ίδια ώρα, σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται ανάμεσα σε στρατιώτες και αντάρτες κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Από την πλευρά της, η Ρωσία προειδοποιεί για το ενδεχόμενο επανάληψης του ιρακινού σεναρίου στη Συρία, με το επιχείρημα της αναζήτησης όπλων μαζικής καταστροφής στη χώρα να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στην έκκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι – μουν προς τη συριακή κυβέρνηση να επιτρέψει σε ομάδα του ΟΗΕ να διενεργήσει έρευνα σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς τον Δεκέμβριο.

«Τις τελευταίες εβδομάδες ο συριακός στρατός έχει κερδίσει κάποιες μάχες ενάντια στους αντάρτες. Αυτή η επίθεση μοιάζει περισσότερο ως ένα μήνυμα πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν», ανέφερε ανταποκριτής του Al Jazeera.

Αυτή η βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό αποτελεί απόδειξη «της χρεοκοπίας και της απογοήτευσης των τρομοκρατών», δήλωσε ο αλ Χάλκι και πρόσθεσε: «Οι τρομοκρατικές βομβιστικές επιθέσεις θα μας κάνουν απλώς πιο αποφασισμένους να εργαστούμε περισσότερο προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της ασφάλειας και της σταθερότητας στη χώρα».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By